"Η μεγάλη κρίση στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι κρίση ηγεσίας, δεν έχει να κάνει με επιλογές προσώπων, όπως παρουσιάζεται, ώστε να έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα. Είναι κρίση πολιτικής."
Στον ΚΩΣΤΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ «Έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας και των δυσκολιών του εγχειρήματος», βεβαιώνει, μιλώντας στη "Σ", η Μαρία Παπαμιχαλοπούλου, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, που αναφέρεται στο μεγάλο στοίχημα της Αριστεράς σήμερα. Επίσης, χαρακτηρίζει υβριστική την αντιμετώπιση των πυρόπληκτων της Αιγιάλειας.
"Σ": Πολλοί είδαν στο πρόσφατο "κύμα" δημοσκοπήσεων μια τάση για... ξεφούσκωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς διαβλέπετε τέτοιο κίνδυνο ή θεωρείτε πως πρόκειται για υπερβολές;
Μ.Π.: Κατ' αρχήν, και μόνο που, μέσα από το πρόσφατο -όχι και τόσο αθώο- "κύμα" δημοσκοπήσεων, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε τριπλάσια ποσοστά, από αυτά που πήρε προ εξαμήνου, στις εκλογές, δεν επιτρέπει να μιλήσουμε για... ξεφούσκωμα. Ας μην ξεχνάμε δε τη συμμετοχή των ΜΜΕ στην προσπάθεια αναστήλωσης του δικομματισμού, που επιχειρείται τελευταία. Το ρεύμα της κοινωνίας, που υποχρεωτικά καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις (έστω και μέσα από οπισθοδρομήσεις), είναι αποτέλεσμα της σκληρής νεοφιλελεύθερης επίθεσης (Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, λιμάνια, ΔΕΗ, Παιδεία, Περιβάλλον ..., που φαίνεται πως δεν φρενάρεται εύκολα, δεν σταματά ...; Ο "κίνδυνος", όπως ρωτάτε, για το ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τα ζιγκ-ζαγκ των δημοσκοπήσεων, που είναι αναμενόμενα. Κίνδυνοι εμπεριέχονται στη δύσκολη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει έγκαιρα να εμπνεύσει, συσπειρώσει, οργανώσει το ρεύμα της κοινωνίας που στρέφεται αριστερά, σε μαχητική, αγωνιστική κατεύθυνση, για ανατροπή των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Να μπορέσει να το μετατρέψει σε κίνημα πάλης, θωρακισμένο από προσπάθειες προσεταιρισμού ή αποπροσανατολισμού του από κυβερνητικές ή άλλες ελίτ. Σε κίνημα που δεν θα βολεύεται μ' ένα νέο "κοινωνικό συμβόλαιο", που θα υπογράψει με κάποιους πολιτικούς και ύστερα ν' αποσυρθεί στον καναπέ, για να παρακολουθήσει τη μικρή οθόνη. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της Αριστεράς σήμερα. Έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας και των δυσκολιών του εγχειρήματος.
"Σ": Πάντως, ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης ερμηνεύει ως περιστασιακή την εκτίναξη των ποσοστών σας, σε σχέση με των πρόσφατων εκλογών, συναρτώντας τα κυρίως με τη μεγάλη κρίση που βίωσε το ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;
Μ.Π.: Η στροφή και το κοινωνικό ρεύμα που δημιουργείται προς τ' αριστερά έχει να κάνει με τα στρώματα της κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ανεξάρτητα από το ποιο κομμάτι του δικομματισμού εμπιστεύονταν ως σήμερα. Η επίθεση από την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, στα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, η μερική, ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού, τα ψίχουλα των μισθολογικών αυξήσεων, η ακρίβεια κλπ., δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αυταπάτης. Η μεγάλη κρίση στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι κρίση ηγεσίας, δεν έχει να κάνει με επιλογές προσώπων, όπως παρουσιάζεται, ώστε να έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα. Είναι κρίση πολιτικής, που συνδέεται με τη γενικότερη κρίση που διένυσε και διανύει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, όταν μετεξελίχθηκε σε βασικό βραχίονα αποδόμησης του "κοινωνικού κράτους", των εργασιακών σχέσεων και σε στυλοβάτη του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.
"Σ": Πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη του "εξαπέλυσαν" νέα επίθεση φιλίας προς το κόμμα σας, κάνοντας λόγο και για μελλοντική συνεργασία. Για πόσο καιρό είστε ικανοί να ...; αντιστέκεστε;
Μ.Π.: ΄Οσες επιθέσεις φιλίας και αν "εξαπολύει" η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα καταφέρει να καλύψει το υπαρξιακό πρόβλημα του κόμματός της. Όσο για τις μελλοντικές συνεργασίες, το πρόσφατο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ απάντησε με σαφήνεια. Παραθέτω αυτούσιο απόσπασμα από την πολιτική του απόφαση: «Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι όχι μια κυβέρνηση Κεντροαριστεράς ή μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά και ειδικότερα με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια εναλλακτική προοδευτική λύση Αριστεράς, για την εφαρμογή ενός σύγχρονου προοδευτικού προγράμματος, στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία».
"Σ": H αγροτική παραγωγή και συνακόλουθα, το εισόδημα των καλλιεργητών της Αιγιάλειας υπέστη καθίζηση, ύστερα από τις περυσινές πυρκαγιές. Ποιο το σχόλιό σας για την αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών από την κυβέρνηση;
Μ.Π.: Η πύρινη λαίλαπα "συμπλήρωσε" τη δεινή οικονομική κατάσταση των αγροτών της Αιγιάλειας, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και των εξευτελιστικών τιμών πώλησης των προϊόντων. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για 100% αποζημίωση των πληγέντων και μάλιστα σε σύντομο χρόνο (ως τα Χριστούγεννα, έλεγαν), σήμερα, οκτώ μήνες μετά, οι αγρότες ακόμα αναμένουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για εξατομίκευση των ζημιών. Όταν και εφόσον ξεκινήσει η χρονοβόρα αυτή διαδικασία και αν έχουν χρήματα οι αγρότες να αποκαταστήσουν τη ζημιά στο φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, τότε θα ...; εισπράξουν τις αποζημιώσεις σε τέσσερις δόσεις. Η τελευταία υπουργική απόφαση, με τίτλο "Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από τις πυρκαγιές κατά το έτος 2007", είναι αποκαλυπτική και ως προς το ύψος των αποζημιώσεων. Η αναπροσαρμογή των τιμών αποζημίωσης, που παραμένουν ίδιες εδώ και δεκαετίες -παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού στο Αίγιο- έγινε μόνο κατά 20%. Και δεν φθάνει αυτό, αλλά, θρασύτατα, ενοχοποιεί τους αγρότες, αναφέροντας: «Ποσοστό ζημιάς μέχρι 20% κατ' είδος δεν ενισχύεται καθόσον αποτελεί το ποσοστό ζημιάς που βαρύνει τον δικαιούχο». Είναι τουλάχιστον ύβρις την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών να τη χρεώνονται οι πολίτες.
(H Μαρία Παπαμιχαλοπούλου είναι Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ)