ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

24 Απρ 2008

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ι/Υ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ, 18/4/08

Μια ακόμα αδιάψευστη διαδικασία, που μας δείχνει ακόμα μια φορά, την νεκρή και ανύπαρκτη παρουσία αλλά και λειτουργία του σωματείου των Ι/Υ αλλά και της πλειοψηφίας των σωματείων είναι οι εκλογές.
Όπως πάντα έτσι και τώρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε σάπια και βρωμερή διαδικασία.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Έχοντας μια πολύμηνη παρέμβαση, σαν ομάδα ιδιωτικών υπαλλήλων της ένωσης εργαζομένων, σε χώρους δουλειάς που αναφέρονται στον ιδιωτικό τομέα αλλά και με αισθητή παρουσία στις τελευταίες κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, διαπιστώσαμε για ακόμα μια φορά την έλλειψη του σωματείο και σαν αποτέλεσμα τον φόβο τον εργαζομένων να μιλήσουν «να ασχοληθούν με τα κοινά» και τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους και να απεργήσουν.
Μέσα σ αυτή την κατάσταση ένα από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή πώς να μιλήσεις στον εργαζόμενο για συνδικαλισμό, για σωματείο, για ενεργή παρουσία στο σωματείο αλλά και διεκδίκηση και μέσα από το σωματείο.
Αυτό έκανε αναγκαία την καλύτερη παρακολούθηση του σωματείου μας, την εγράφη σ αυτό και την πίεση, στο βαθμό που μπορούσαμε να ασκήσουμε στο Δ/Σ.
Τελευταία στιγμή μας ανακοινώθηκε ότι το σωματείο μετά το Πάσχα θα κάνει εκλογές, χωρίς να γίνουν γνωστές συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Βάση αυτού, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι της ένωσης εργαζομένων αποφάσισαν ότι σ αυτές τις εκλογές θα ήμαστε μέσα. Θεωρούμε αναγκαία την πιο άμεση συμμετοχή μας στο σωματείο, αν θέλουμε όντος να αλλάξουμε τα πράγματα.
Από την αρχή, ο τρόπος που μας αντιμετώπιζε η ηγεσία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ), ήταν απαράδεκτος, πολύ περισσότερο όταν υποψιάστηκαν ότι κάποιοι έρχονται να ταράξουν τα λιμνάζουσα νερά και να παρέμβουν στο μικρό τους μαγαζάκι.
Αυτοί αποφάσιζαν αν θα μας δώσουν το καταστατικό, αν θα γράψουν εργαζόμενους στο σωματείο που δεν είναι γνωστός τους, αν θα μας ενημερώσουν για τις αποφάσεις των προηγούμενων συνελεύσεων ακόμα και για το αν θα μας ενημερώσουν για τις ημερομηνίες των εκλογών ή της γενικής συνέλευσης.
Καμία τηλεφωνική ειδοποίηση στα μέλη του σωματείου ή ανακοίνωση στο εργατικό κέντρο και στο τύπο, όπως ορίζει το καταστατικό.
Δύο μέρες πριν μάθαμε ότι κλείνει το μητρώο και τελειώνουν οι εγγραφές χωρίς ποτέ να μάθουμε βάση ποιας απόφασης.
Σχεδόν από τύχη μάθαμε την πραγματική ημερομηνία της επόμενης γεν. συνέλευσης που θα όριζε την εφορευτική επιτροπή, γιατί η ημερομηνία που μας είχαν πει ήταν λάθος.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε κάποια στοιχεία από την γενική συνέλευση και την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής.
Οι δύο παρατάξεις που χρόνια παίρνουν μέρος στις εκλογές του σωματείου είναι η ΠΑΣΚΕ και το ΣΕΑΜ.
Στην γενική συνέλευση συμμετείχαν 39 άτομα.
Η ΠΑΣΚΕ πρότεινε για την εφορευτική 2 άτομα, 1 το ΣΕΑΜ και 1 η ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ η ΔΑΣ(κκε) δεν πρότεινε.
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
10
ΠΑΣΚΕ 1
19
ΠΑΣΚΕ 2
19
ΣΕΑΜ
27
ΛΕΥΚΑ
2
Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα, ο καθένας μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Οι εκλογές διήρκησαν 2 μέρες βάση απόφασης της τελευταίας γεν. συνέλευσης (16/04/08 και 17/04/08).
Η συμμετοχή την πρώτη μέρα ήταν εξευτελιστική, μόνο 32 άτομα ψηφίσαν.
Την δεύτερη μέρα, λίγο καλύτερα, η κάλπη έκλεισε με 144 ψηφίσαντες. Λίγο καλύτερα γιατί το σωματείο έχει περίπου 800 εγγεγραμμένα μέλη αλλά δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικού τομέα στην Πάτρα είναι περίπου τα 2/3 του συνόλου.
Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής:




ΠΑΣΚΕ
73
ΣΕΑΜ
36
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ
32
ΔΑΣ
3

Έδρες :
Δ/Σ
ΠΑΣΚΕ
5
ΣΕΑΜ
2
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ
2
ΔΑΣ
0

ΑΝΤΙΠΡ. ΕΡΓΑΤ. ΚΕΝΤΡΟΥ
ΠΑΣΚΕ
2
ΣΕΑΜ
1
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ
0
ΔΑΣ
0

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΑΣΚΕ
1
ΣΕΑΜ
0
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ
0
ΔΑΣ
0

Να μη παραλείψουμε το πρωτόγνωρο πανικό και την πρωτόγνωρη αντίδραση της ΠΑΣΚΕ μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες.
Η πρώην πρόεδρος έκανε πρόταση πρώτα στις παρατάξεις και μετά στην εφορευτική επιτροπή και στους δικαστικούς για παράταση των εκλογών κατά μια μέρα, το οποίο δεν έγινε δεκτό ούτε από τις παρατάξεις ούτε από τους δικαστικούς.
Αυτό γιατί κατάλαβαν ότι πιέζονται και ότι υπάρχει πιθανότητα να μην έχουν πλειοψηφία.

Ίσως θα έπρεπε να επιτρέψουμε την πρόταση της ΠΑΣΚΕ για παράταση και να καταγράψουμε ένα πρωτόγνωρο γεγονός….να τρέχουν πανικόβλητοι, από την πρόεδρο του σωματείου(πρώην) μέχρι και τον γραμματέα του εργατικού κέντρου να μαζέψουν ψιφαλάκια της τελευταίας στιγμής…..έτσι θα είχαν να απολογήσουν μια έστω κίνηση στην τριετία τους.

Τέλος.
Η ένωση εργαζομένων συνεχίζει αυτό που ούτως ή άλλως έκανε.
Υπηρετούμε τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων. Θα ήμαστε στους χώρους δουλείας και θα ενημερώνουμε. Υπηρετούμε την ανάγκη της συμμετοχής των εργαζομένων σε ομάδες, σχήματα και σωματεία. Δραστηριοποιούμαστε για να αλλάξουν τα πράγματα, για να αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα σε μας και αυτούς που όλο και περισσότερο πιέζουν την ζωή και την αξιοπρέπεια μας.
Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να ορίζει την ζωή μας και τον ελεύθερο χρόνο μας.

Έχουμε ανάγκη να καταλάβουμε την δύναμή μας.

Θέλουμε σωματεία μαζικά-αγωνιστικά-αποτελεσματικά.

Επισκεπτες