ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

28 Μαΐ 2008

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΟΥΧΑΣ , ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ «Η» Ημ/νία έκδοσης: 28 Μαϊου 2008

Έργα και ημέρες δημοτικών αρχόντων του Αιγίου (Μιλάμε σε ώτα αρμοδίων ή κωφών Από τον πρόεδρο του Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πάτρας, Χρήστο Πατούχα, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή, σχετική με τις αναθέσεις έργων που προχώρησε η Δημοτική Αρχή Αιγίου, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιστολή του Χρήστου Πατούχα έχει ως εξής:

«Κύριε Διευθυντά, Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι προβάλλατε και αναδείξατε στις πραγματικές του διαστάσεις το θέμα των αναθέσεων από τον Δήμο του Αιγίου έργων αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ελπίζουμε να δημοσιεύσετε ορισμένες επιπλέον σκέψεις μας. Οι απευθείας αυτές αναθέσεις, με τον μανδύα της πρόσκλησης περιορισμένου αριθμού εργολάβων, επιχειρούνται με πρόσχημα το «επείγον» και με στόχο τα έργα και τα χρήματα να δοθούν σε ντόπιους Αιγιώτες εργολάβους. Προφανώς ημετέρους. Για το σκοπό αυτό δημοτικοί παράγοντες και ορισμένοι εκ των Αιγιωτών συναδέλφων μας έχουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προχωρήσει σ'; ένα πρωτοφανές «αλισβερίσι» για τη μοιρασιά και την αναδοχή των έργων αυτών, κατά παράβαση κάθε νόμιμης διαδικασίας που κατοχυρώνει τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό και απαγορεύει και ποινικοποιεί τη συναλλαγή και το στήσιμο των διαγωνισμών. Σας είναι επίσης γνωστές οι έντονες αντιδράσεις σύσσωμων των εργοληπτικών επιχειρήσεων της περιοχής, μέσω του Συλλόγου Εργοληπτών Πάτρας, του Γραφείου Δυτικής Ελλάδας, του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (Σ.Α.Τ.Ε.), του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά και μέσω των προσφυγών εναντίον των παράνομων αυτών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αιγίου, προς τον γενικό γραμματέα Δυτικής Ελλάδας κ. Σπυρίδωνα, που έχουν υποβάλλει αρκετοί συνάδελφοί μας.

Μέσω των ανακοινώσεων και των προσφυγών των ανωτέρω φορέων και των συναδέλφων μας γίνεται εμπεριστατωμένη κατάρριψη των όποιων επιχειρημάτων του Δήμου για τις παράνομες αναθέσεις και, βάσει της νομοθεσίας, τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα των ανοιχτών μειοδοτικών διαγωνισμών χωρίς όρους και αποκλεισμούς. Αυτά τα επιχειρήματά μας δεν τόλμησε κανείς να αντικρούσει, τηρώντας μέχρι σήμερα ένοχη σιωπή. Θέλουμε, επίσης, να σας πληροφορήσουμε, μεταφέροντάς σας την αγωνία των συναδέλφων μας, ότι έχουν από χρόνια γίνει καθεστώς και συνεχώς εντείνονται πανελλαδικά οι στημένοι διαγωνισμοί και η δημιουργία ουσιαστικού άβατου και ";μαγαζιών γωνία';'; σε πάρα πολλά υπουργεία και υπηρεσίες, όπου αλωνίζουν οι -κάθε φορά- επιτήδειοι και ημέτεροι.

Με πρόσχημα πότε το ";επείγον';';, πότε τη θέσπιση ειδικών όρων συμμετοχής, όπως και τη δήθεν εμπειρία σε παρόμοια έργα, που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι εργολήπτες για να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς, είναι σήμερα ουσιαστικά αδύνατον να συμμετάσχεις σε δημοπρασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας, Αθλητισμού, Ναυτιλίας κ.ο.κ., αν δεν διαθέτεις το κατάλληλο ";ένδυμα γάμου';';. Χώρια οι περιβόητες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), που ήδη εξελίσσονται στην κατ'; εξοχήν μέθοδο αδιαφανούς ανάθεσης έργων μεγάλου προϋπολογισμού. Κύριε Διευθυντά, Μπροστά σε αυτό το ζοφερό τοπίο που σας περιγράφουμε με συντομία, η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ χειρότερη. Οι συνάδελφοί μας εργολήπτες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είναι κλάδος σκληρά εργαζόμενων μηχανικών που απασχολούν μόνιμο προσωπικό, που κοντά τους ζουν δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι και επαγγελματίες, έχουν κατασκευάσει το σύνολο των έργων υποδομής του Νομού, στηρίζουν την Τοπική Οικονομία και αγορά, είναι κλάδος χρήσιμος και παραγωγικός. Σήμερα, κυριολεκτικά εκπέμπουμε SOS για την ίδια την ύπαρξή μας! Σε μία δύσκολη διεθνή και ντόπια οικονομική συγκυρία, όπου η ";πίτα"; των έργων μικρομεσαίας κλίμακας που εμείς δραστηριοποιούμαστε, μικραίνει συνεχώς, έχουμε και τη δυστυχία να τη ";ροκανίζουν"; κρυφά γύρω-γύρω σαν τρωκτικά οι διάφοροι επιτήδειοι. Ανεξαρτήτως χρώματος, κόμματος, ιδεολογίας, αλλά πάντα με γνώμονα την τσέπη ...; Και η Πολιτεία και τα εντεταλμένα όργανά της τι κάνουν μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα; Πώς ανέχεται ο κ. Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, οι βουλευτές του Νομού, ο αρμόδιος Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.λ.π., έναν Δήμαρχο που οσάκις του ζητήθηκε να πάρει θέση στο ζήτημα ουσιαστικά, με αλαζονεία και περισσή αυθάδεια, αρνήθηκε να συζητήσει, ομολογώντας μέσω του Τύπου και του ραδιοφώνου ότι θα μοιράσει τα έργα στους ντόπιους συμπατριώτες του Αιγιώτες; Ποια έργα και ποια χρήματα κ. Δήμαρχ, τα δικά σας μήπως; H μήπως αυτά των αντιδημάρχων σας και όποιων άλλων σας συμβουλεύουν; Και η δικαιοσύνη; Τέτοιες ομολογημένες μέσω των Μ.Μ.Ε. ανομίες και ";μοιρασιές";, δεν θα έπρεπε να έχουν ήδη επισύρει αυτεπάγγελτες ενέργειες; Κύριε Διευθυντά, Κλείνοντας αυτήν την επιστολή, επανερχόμαστε στο αρχικό ερώτημά μας: Μας ακούει κανείς; Αν τέτοια καραμπινάτα κρούσματα παρανομίας, με άρωμα διαπλοκής, δεν πατάσσονται εν τη γενέσει τους, αν χρειάζονται τόσες διαμαρτυρίες, προσφυγές, επιστολές, κ.λ.π., για να «ξυπνήσουν» οι αρμόδιοι, τότε, δυστυχώς, θα μας κυβερνάει η ανομία, η συναλλαγή, η διαπλοκή, οι ημέτεροι, οι «μαυρογιαλούροι». Και αν σήμερα είναι δέκα, αύριο, πιστέψτε μας, θα είναι χίλιοι. Και ανίκητοι. Εκτός αν εδώ και τώρα, ΣΗΜΕΡΑ, κάποιος ευαισθητοποιηθεί και κόψει το νήμα, έστω αυτής της αράχνης ...;».

Χρήστος Πατούχας Πάτρα 27/05/2008 Εργολήπτης Δημοσίων Έργων Πρόεδρος Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πατρών

Επισκεπτες