ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

10 Μαΐ 2008

Θα παλέψουν μέχρι τέλους, ΣΗΜΕΡΙΝΗ, 9/5/08

Την πρόθεσή τους να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα, προκειμένου η μονάδα παραγωγής των φρυγανιών "Βοσινάκης" να παραμείνει στην Πάτρα, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του εργοστασίου, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ).

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται κρίσιμη για το μέλλον των 65 εργαζομένων, που χθες διήνυσαν τη δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας τους. Και αυτό γιατί την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τριμερής συνάντηση των εργαζομένων, της ιδιοκτήτριας εταιρείας Elbisco Α.Β.Ε.Ε. και στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα της μονάδας, κάτι που, όπως είναι γνωστό, συμφώνησαν η υφυπουργός Ανάπτυξης, Σοφία Καλατζάκου, και η αντιπροσωπεία, από εργαζόμενους, φορείς και πολιτικούς της Πάτρας, που τη συνάντησε προχθές, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, όπως ενημέρωσαν στη συνέντευξη Τύπου, οι εργαζόμενοι θα έχουν συνάντηση στη μονάδα, την άλλη εβδομάδα, με διευθυντικά στελέχη της Elbisco. Νωρίτερα χθες το πρωί, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων του "Βοσινάκη" και του ΕΚΠ μετέβη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα της, Σπύρο Σπυρίδωνα. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα, υποσχέθηκε, όμως, μετά τις εισηγήσεις των εργαζομένων, ότι θα κάνει όποια ενέργεια εμπίπτει στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου η μονάδα να παραμείνει στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη τη στήριξή του, αλλά και να μην υπογράψει την επικύρωση της μεταφοράς της μονάδας, από την Πάτρα, στο Πικέρμι Αττικής. Εξάλλου, χθες το βράδυ, το Δ.Σ. του ΕΚΠ προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση, για το ζήτημα του "Βοσινάκη", με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόθεση σύγκλησης σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων της περιοχής, για τη συντονισμένη παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: "ΕΜΠΑΙΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ"Σκληρή κριτική στην Elbisco Α.Β.Ε.Ε. άσκησαν μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Αρχικά αναφέρθηκαν στα επιχειρήματα που παρέθεσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Διευθυντής Προσωπικού της Elbisco, στη συνάντηση που είχαν, στις 5 Μαΐου, στο εργοστάσιο, σχετικά με τους λόγους μεταφοράς της μονάδας, αλλά και στις προτάσεις προς τους εργαζόμενους, είτε για ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου είτε για τη διατήρηση των θέσεών τους, με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν τη μεταφορά της μονάδας στο Πικέρμι. Οι οικονομικοτεχνικοί λόγοι με τους οποίους η Elbisco αιτιολογεί τη μεταφορά της μονάδας στο Πικέρμι είναι ότι η μονάδα του Πικερμίου είναι πιο σύγχρονη από της Πάτρας, ότι στο Πικέρμι κατασκευάζεται μεγάλο κέντρο διανομής, ότι τα κύρια κέντρα διανομής βρίσκονται στο λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ότι η παραγωγή των φρυγανιών "Βοσινάκη" και FORMA υπολείπεται των δυνατοτήτων της μονάδας της Πάτρας, καθώς και ότι οι πωλήσεις των εν λόγω προϊόντων στην Πελοπόννησο αντιπροσωπεύουν το 0,4% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μάκης Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε "ψευδή" τα επιχειρήματα που εξέθεσε η εταιρεία στους εργαζόμενους.

«Πρόκειται για "τρίπλα" της εταιρείας προς τους εργαζόμενους. Θέλουν να απολυθούμε και όχι να μεταφερθούμε στο Πικέρμι. Αυτή τη στιγμή στο Internet κυκλοφορεί προκήρυξη για πρόσληψη εργατών στη μονάδα στο Πικέρμι», σημείωσε. Όπως εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος, στατιστικά είναι αδύνατο να απορροφηθούν και οι 65 εργαζόμενοι της Πάτρας στο εργοστάσιο του Πικερμίου. Και αυτό γιατί σε πληθώρα θέσεων, όπως λογιστές, χημικοί, κ.ά., η μονάδα του Πικερμίου είναι ήδη πλήρως επανδρωμένη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της μονάδας της Πάτρας να είναι υπεράριθμοι για τις ανάγκες παραγωγής του εργοστασίου του Πικερμίου. Σχολιάζοντας την πρόταση του δημάρχου Πατρέων, Ανδρέα Φούρα, για μποϊκοτάζ των καταναλωτών της Πάτρας στα προϊόντα της Elbisco, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων έκανε λόγο για "κίνηση αγωνίας", που δεν θα έχει αποτέλεσμα στην παρούσα κατάσταση, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι εργαζόμενοι θα εξετάσουν και αυτό το ενδεχόμενο, ως έσχατη λύση. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα αντιμετωπίσουν συλλογικά το όλο ζήτημα, βήμα προς βήμα. Προς το παρόν, επιστρέφουν σήμερα στην εργασία τους, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι δύο συναντήσεις με την εταιρεία, την επόμενη εβδομάδα, και, στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα χαράξουν τα επόμενα βήματά τους.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι ευχαρίστησαν το σύνολο των φορέων, των σωματείων και των κομμάτων που συμπαραστέκονται στην προσπάθειά τους, ζητώντας να συνεχιστεί η έμπρακτη στήριξή τους και το θέμα να μην χρησιμοποιηθεί για πολιτική εκμετάλλευση. ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΥ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥΔήλωση συμπαράστασης στο πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι της εταιρείας "Βοσινάκη" έκανε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Νίκος Παπαδημάτος, ο οποίος από την Αθήνα όπου βρίσκεται επεδίωξε να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Εκείνο που τονίζει, στο μήνυμά του, ο κ. Παπαδημάτος, είναι ότι ένα τέτοιο πρόβλημα πρέπει να βρει ενωμένους όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους της περιοχής και να μπει σε φάση υλοποίησης μία αποφασιστική προσπάθεια η οποία θα αποσκοπεί στο να υπάρξει στην πράξη έκφραση συμπαράστασης στους εργαζόμενους.

Επίσης, συνάντηση με εργαζόμενους της τοπικής βιομηχανίας "Βοσινάκη" είχε χθες ο πολιτευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.Αφού άκουσε τους αγανακτισμένους εργαζόμενους, χαρακτήρισε «εύλογη την αντίδρασή τους» και «παράλογο το επιχείρημα της εργοδοσίας για συρρίκνωση της παραγωγικής διαδικασίας, από τη στιγμή που και οι ποσότητες παραγωγής είναι αυξημένες, σε σχέση με το εργοστάσιο της Αττικής». [Ν. ΠΕΦΤΙΚΟΓΛΟΥ]"Αυτά είναι προσχήματα"«Σήμερα, η μονάδα της Πάτρας παράγει 48 κιλά έτοιμου προϊόντος ανά εργατοώρα. Την ίδια στιγμή, η μονάδα στο Πικέρμι παράγει 40 κιλά ανά ώρα. Τι να αποδείξουμε, ότι το προϊόν δεν είναι καλό; Αυτά που αναφέρει η εταιρεία είναι προσχήματα», τόνισε ο Νίκος Πεφτίκογλου, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του "Βοσινάκη". Και συνέχισε:

«Σκοπός της εταιρείας είναι να κλείσει το εργοστάσιο της Πάτρας. Το δρομολογεί από καιρό. Η ίδια η εταιρεία βούλιαξε εμπορικά το προϊόν, με σκοπό να το αφανίσει, ώστε να διαφανεί εντέχνως ότι δεν έχει πλέον τη δυνατότητα παραγωγής και εμπορίας του».

Επισκεπτες