ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

2 Οκτ 2008

«Ολα θα πάνε ...Dexia»

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ


Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πολιτών, με τη Γαλλία να παρεμβαίνει με 6,4 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας της Dexia.


Στην Ιρλανδία η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι εγγυάται όλες τις καταθέσεις 6 πιστωτικών ιδρυμάτων, οι μετοχές των οποίων κατέρρευσαν στο προχθεσινό πανευρωπαϊκό κραχ, ενώ διαβεβαιώσεις για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος δίνει και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Πέντρο Σόλμπες.

Με τον γαλλοβελγικό τραπεζικοασφαλιστικό όμιλο Dexia στο χείλος του γκρεμού, μετά την πάνω από 30% πτώση της μετοχής τη Δευτέρα, οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου έσπευσαν χθες να ενισχύσουν την τράπεζα με 6,4 δισ. ευρώ. Η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μαζί με άλλους μετόχους θα συνεισφέρει 3 δισ. ευρώ στην Dexia, η γαλλική κυβέρνηση 1 δισ. ευρώ και η γαλλική κρατική τράπεζα Caisse de Depots (ταμείο παρακαταθηκών και δανείων) άλλα 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου θα συνεισφέρει επίσης 376 εκατ. ευρώ στην τράπεζα που δημιουργήθηκε το 1996 από τη συγχώνευση δύο δημοτικών τραπεζών.


Η απόφαση για ενίσχυση της τράπεζας ελήφθη τα μεσάνυχτα έπειτα από έκτακτες συνομιλίες μεταξύ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγέ.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού», δήλωσε σε πρωινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL, διαγράφοντας εν μία νυκτί τα περί κρατικών ενισχύσεων και άλλα... νεοφιλελεύθερα που τραπεζίτες και πολιτικοί εκτόξευαν όταν εργαζόμενοι «προβληματικών» βιομηχανιών εκλιπαρούσαν κράτη και Κομισιόν για βοήθεια...

«Δεν υπήρχε άλλη λύση και πήραμε μια απόφαση για να διαφυλάξουμε το συμφέρον των απλών ανθρώπων που έχουν δώσει τα λεφτά τους στις τράπεζες ως αποταμιεύσεις και για να προστατεύσουμε την απασχόληση», έσπευσε να δηλώσει στην τηλεόραση του Ρόιτερ ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.

Παρά τις εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, ο Ν. Σαρκοζί έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το κράτος είναι έτοιμο να προστατεύσει τις καταθέσεις σε οποιαδήποτε γαλλική τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα, διαβεβαιώσεις που επανέλαβαν και ο Νουαγέ αλλά και ο Βέλγος υπουργός Προϋπολογισμού Ερίκ Γουέρθ.

Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής της Dexia, ο διευθύνων σύμβουλος Αξελ Μίλερ και ο πρόεδρος Πιέρ Ρισάρ, υπέβαλαν χθες την παραίτησή τους, διαβεβαιώνοντας ότι τα χρήματα των καταθετών είναι ασφαλή.

Ιρλανδία, Ισπανία

* Στην Ιρλανδία, όπου το χρηματιστήριο κατέρρευσε τη Δευτέρα με πτώση-ρεκόρ 12,7% και οι μετοχές μεγάλων τραπεζών υποχωρούν πάνω από 40%, η κυβέρνηση της χώρας έσπευσε να ανακοινώσει ότι εγγυάται όλες τις καταθέσεις των 6 εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, σε περίπτωση που κάποια από τις εν λόγω τράπεζες πτωχεύσει.

* Στην Ισπανία, όπου και η εκεί κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων έχει εντείνει τις φημολογίες για πιθανά προβλήματα ρευστότητας σε τράπεζες που έχουν ανοιχτεί με στεγαστικά δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών Πέντρο Σόλμπες διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι οι καταθέσεις του είναι ασφαλείς.

* Παρά τη σχετική ηρεμία στις αγορές χθες, η στενότητα χρήματος στη διατραπεζική αγορά του Λονδίνου συνεχίζεται. Το επιτόκιο του ευρώ για ένα μήνα διαμορφώθηκε στο ρεκόρ του 5,05% χθες, ενώ αυτό του δολαρίου έχει φτάσει επίσης στο ρεκόρ του 6,88%.

Προχθές με την πτώση 6,98% του Ντάου Τζόουνς και τη σχεδόν 10% του Nasdaq, εξανεμίστηκαν από τη Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, σχεδόν 1,2 τρισ. δολάρια.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/10/2008

Επισκεπτες