ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

15 Οκτ 2008

Πεινούν 923 εκατ. άνθρωποι



Η έκρηξη των τιμών σε είδη διατροφής και καύσιμα αύξησε κατά 75 εκατ. τους πένητες του πλανήτη μέσα στο 2008. Το 89% ζει σε Αφρική και Ασία. Στο ναδίρ η διεθνής οικονομική βοήθεια «E» 15/10


Τα στοιχεία για την πείνα στον πλανήτη αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα: Εννιακόσια είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού λαμβάνει δραματικές διαστάσεις εξαιτίας της έκρηξης των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα, στο διάστημα 2007-2008.


Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού για την πείνα βλέπουν το φως της δημοσιότητας παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Διατροφή.

Για την καταπολέμηση της σύγχρονης επιδημίας που μαστίζει την ανθρωπότητα, επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός, απαιτούνται πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διατροφική ασφάλεια και για να δοθεί ώθηση στον αγροτικό τομέα, ο οποίος βρίσκεται παραγκωνισμένος τα τελευταία χρόνια.

Εκκληση
Ο FAO καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να βάλουν... γερά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι από το 2007 υποφέρουν φέτος από την πείνα σε όλον τον κόσμο. Το 89% των ανθρώπων αυτών, δηλαδή 750 εκατομμύρια, ζουν σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Απ αυτούς, 41 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, 24 εκατομμύρια στην υποσαχάρεια Αφρική, 6 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και 4 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης στη «μαύρη ήπειρο» είναι το γεγονός ότι σε 15 χώρες η πείνα πλήττει πάνω από το 35% του πληθυσμού.

Είκοσι δύο χώρες στον πλανήτη εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωτες στη θεαματική άνοδο των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα, λόγω του υψηλού ποσοστού των χρόνια υποσιτιζόμενων ανθρώπων (πάνω από το 30%), της μεγάλης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων (100% σε ορισμένες περιπτώσεις) και από τις εισαγωγές δημητριακών.

Οι χώρες αυτές είναι η Ερυθραία, ο Νίγηρας, τα νησιά Κομόρες, η Μποτσουάνα, η Αϊτή, η Λιβερία, το Μπουρούντι, το Τατζικιστάν, η Σιέρα Λεόνε, η Ζιμπάμπουε, η Αιθιοπία, η Ζάμπια, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία, η Γουινέα - Μπισάου, η Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, η Καμπότζη, η Βόρεια Κορέα, η Ρουάντα και η Κένυα.

Η αύξηση που καταγράφεται στις τιμές των ειδών διατροφής φθάνει το 12% το 2006 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το 24% το 2007, ενώ κατά τους πρώτους μήνες του 2008 σημειώνεται μία έκρηξη των τιμών κατά 50% .

Για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ρίχνει το γάντι στις κυβερνήσεις, η οικονομική βοήθεια των οποίων μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, προς τις χώρες που την έχουν άμεση ανάγκη.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Περίπου 923 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από την πείνα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 75 εκατομμύρια από πέρυσι εξαιτίας του «ράλι» των τιμών σε είδη διατροφής και καύσιμα.
Το 89% των ανθρώπων που υποσιτίζονται, ζουν σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Είκοσι δύο χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην άνοδο των τιμών.
Οι τιμές στα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 12% το 2006, σε σχέση με το 2005, κατά 24% το 2007 και κατά 50% κατά τους πρώτους μήνες του 2008.
Πάνω από 30 δισ. δολάρια τον χρόνο απαιτούνται για να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διατροφική ασφάλεια.
Η διεθνής βοήθεια σε τρόφιμα μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
ΗΠΑ: Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Πριν ακόμη καταρρεύσει η Γουόλ Στριτ ο αριθμός των φτωχών οικογενειών της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ αυξανόταν, καθώς το μερίδιο από την πίτα του αμερικανικού εισοδήματος που τους αναλογεί, μειώνεται συνεχώς.

Το ποσοστό των φτωχών οικογενειών της εργατικής τάξης αυξήθηκε σε 28% το 2006 από 27% που ήταν το 2002, σύμφωνα με έκθεση του Working Poor Families Project, η οποία στηρίχθηκε σε κυβερνητικά στοιχεία.

Σε απόλυτους αριθμούς από το 2002 έως το 2006 ο αριθμός των φτωχών οικογενειών αυξήθηκε κατά 350.000! «Αν αρχίσουμε να κάνουμε αντιστοιχίες με αυτό που συνέβη φέτος, καταλαβαίνουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί», δήλωσε ο Μπράντον Ρόμπερτς, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Αν και εργάζεσαι σκληρά, εξακολουθείς να μην τα βγάζεις πέρα».

Επιδείνωση
Σύμφωνα με την έκθεση, 9,6 εκατομμύρια οικογένειες της εργατικής τάξης ήταν φτωχές το 2006, από 9,2 εκατομμύρια το 2002.

«Το ένα τρίτο όλων των παιδιών (στις ΗΠΑ) ζει σε νοικοκυριά εργαζομένων με πολύ χαμηλό εισόδημα», πρόσθεσε ο Ρόμπερτς.

Βάσει των κριτηρίων του 2008, οι οικογένειες που ανήκουν στη φτωχή εργατική τάξη είναι αυτές που απαρτίζονται από 4 άτομα, τα οποία ζουν με λιγότερα από 42.400 δολάρια στις 48 γειτονικές πολιτείες ή με ελάχιστα παραπάνω στην Αλάσκα και τη Χαβάη.

Η ανισότητα στο εισόδημα αυξήθηκε, καθώς οι συντηρητές κτιρίων, οι ταμίες, οι οικοδόμοι και οι παραμάνες είδαν το μερίδιό τους από την πίτα του αμερικανικού εισοδήματος να εξαφανίζεται.

Μίνα Αγγελίνη, ΕΘΝΟΣ, 15/10/08

Επισκεπτες