ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

17 Οκτ 2008

Πάνω από 2.000.000 Βρετανοί, άνεργοι ώς τα Χριστούγεννα

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ


Πάνω από δύο εκατομμύρια Βρετανοί θα κάνουν φέτος μαύρα Χριστούγεννα. Πριν καν χτυπήσει το μεγαλύτερο κύμα της διεθνούς πιστωτικής κρίσης αυτό το φθινόπωρο και πριν καν οι επιπτώσεις της περάσουν στην πραγματική οικονομία της γηραιάς Αλβιώνας, η ανεργία σημείωσε το καλοκαίρι που πέρασε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 17 ετών.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, στο τρίμηνο που εξέπνευσε τον Αύγουστο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 164.000 σε σχέση με το προηγούμενο - στα 1,792 εκατομμύρια. Ηταν η μεγαλύτερη άνοδος από το 1991, όταν η οικονομία της χώρας είχε βιώσει την τελευταία της ύφεση. Η άνοδος αυτή εκτόξευσε και το ποσοστό της ανεργίας -0,5% υψηλότερα σε σχέση με το προηγουμένο τρίμηνο- στο 5,7%.

Με δεδομένη τη στασιμότητα που βίωσε η βρετανική οικονομία στο β' τρίμηνο του 2008 και την ευρέως προβλεπόμενη συρρίκνωσή της στη διάρκεια του επόμενου έτους, οι αναλυτές μιλούν για ακόμη χειρότερα στη συνέχεια. Η Royal Bank of Scotland προβλέπει ότι στο α' τρίμηνο του 2010 η ανεργία θα χτυπήσει το 7,9%, ενώ ο ειδικός σε θέματα αγοράς εργασίας και μέλος της νομισματικής επιτροπής της κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας Ντέιβιντ Μπλάντσφλαουερ εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τα 2.000.000 ώς τα Χριστούγεννα. Ο Μπλάντσφλαουερ χαρακτήρισε τα χθεσινά στοιχεία φρικτά, πολύ χειρότερα από αυτά που φοβόταν.

* Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υποσχέθηκε χθες ότι -απλά- θα κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Και για τα μάτια του κόσμου ανακοίνωσε ότι διαθέτει ακόμη 100 εκατ. στερλίνες για την επανεκπαίδευση των απολυμένων. Νωρίτερα όμως το βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε εξαγγείλει σχέδια για περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας και βέβαια την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος ο Μπράουν έδωσε τα ρέστα του για τη σωτηρία των τραπεζών, εξαγγέλλοντας πακέτο διάσωσης συνολικού ύψους 500 δισ. στερλινών.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/10/2008

Επισκεπτες