ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

9 Οκτ 2008

«Καίνε» η οικονομία και η ακρίβεια


Η οικονομία αλλά και η ακρίβεια αναδεικνύονται ως μείζονα θέματα που θέτουν οι πολίτες, καταγράφοντας ταυτόχρονα την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική.

Το θολό πολιτικό τοπίο καταγράφεται και στη μέτρηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, με την κυβερνώσα παράταξη να κλείνει την ψαλίδα στην παρούσα πολιτική συγκυρία.

Το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου είναι πρώτο κόμμα -διαφορά 0,4%-, ενώ η ΝΔ με την αύξηση της κομματικής συσπείρωσης κερδίζει το χαμένο έδαφος σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Metron, καθώς η διαφορά ήταν 2,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται ότι στην εκτίμηση ψήφου και με αναγωγή στα έγκυρα δεν υπάρχει αυτοδυναμία και η Βουλή είναι εξακομματική: ΝΔ 33,9%, ΠΑΣΟΚ 34,4%, ΚΚΕ 8,1%, ΣΥΡΙΖΑ 12,7%, ΛΑΟΣ 4,7% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,9%.

Παράσταση νίκης
Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (διαφορά 10,7%).

Σχεδόν οκτώ στους δέκα ερωτώμενους (75%) θεωρούν ότι τα πράγματα της χώρας πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση -στις αρχές Σεπτεμβρίου το ποσοστό ήταν 57%, ενώ ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ εκφράζει αρνητική άποψη.

Σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι η οικονομία (44%), και ακολουθούν η ακρίβεια και η ανεργία, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων (74%) να κρίνει αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης για την ακρίβεια.

Οκτώ στους δέκα πολίτες μάλιστα θεωρούν ότι η διεθνής κρίση επηρεάζει την ελληνική οικονομία, ενώ ειδικότερα για την ακρίβεια το 57% πιστεύει ότι οφείλεται σε εγχώριους λόγους (με τους ψηφοφόρους της ΝΔ να είναι μοιρασμένοι, καθώς το 40% το αποδίδει στη διεθνή κρίση και το 42% σε εγχώριους λόγους).

Αισχροκέρδεια
Σημειώνεται ότι έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν πως τα φαινόμενα αισχροκέρδειας είναι περισσότερα σήμερα απ ό,τι στο παρελθόν, ενώ στο ερώτημα εάν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ το 40% απαντά αυθόρμητα το ίδιο.

Επτά στους δέκα ψηφοφόρους αξιολογούν αρνητικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ρουσόπουλο (το 55,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ), ενώ αρνητική θέση για το έργο των υπουργών εκφράζει η πλειοψηφία και για τον κ. Αλογοσκούφη και για τον κ. Φώλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 69% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύει ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν ελευθερία γνώμης, ενώ σε ό,τι αφορά την εικόνα του ΠΑΣΟΚ το 43% πιστεύει ότι κερδίζει εξαιτίας της εικόνας της ΝΔ (το 35% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ, ΠΗΓΗ: EΘΝΟΣ, 9/10/08

Επισκεπτες