ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

21 Οκτ 2008

«Μας πρόδωσε ο καπιταλισμός»


Στη διεξαγωγή μιας σειράς συνόδων κορυφής για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης συμφώνησαν Τζορτζ Μπους, Νικολά Σαρκοζί και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δίνοντας έμφαση στην έκταση και την πολυπλοκότητα ενός προβλήματος που απαιτεί διεθνή και συντονισμένη δράση.


«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να σταθεροποιήσουμε τις αγορές και να βρούμε απαντήσεις, ώστε, όταν επιστρέψει η ηρεμία, να μην κάνουν οι ίδιοι, στις ίδιες συνθήκες, τα ίδια...» τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί προκαλώντας αμηχανία στον Τζορτζ Μπους
Λίγους μόλις μήνες πριν από την παράδοση της εξουσίας στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους δέχτηκε να είναι ο οικοδεσπότης της πρώτης τέτοιας συνάντησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίγο μετά τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

Στόχος της θα είναι η διερεύνηση και, ει δυνατόν, η συμφωνία επί των αρχών μιας οικονομικής μεταρρύθμισης που θ'αποτρέψει την επανάληψη της σημερινής κατάρρευσης στο μέλλον. Η ατζέντα των επόμενων συναντήσεων θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της.

Ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων της Ε.Ε. Νικολά Σαρκοζί θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή των χωρών της Ομάδας των Οκτώ, των χωρών της Ομάδας των 5 αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική) καθώς και μιας αραβικής χώρας, ενώ οι σχετικές επαφές θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα γιατί πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις αγορές και να βρούμε απαντήσεις ώστε, όταν επιστρέψει η ηρεμία, να μην κάνουν οι ίδιοι, στις ίδιες συνθήκες, τα ίδια» τόνισε ο κ. Σαρκοζί, προτείνοντας μάλιστα να πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος στη Νέα Υόρκη, «εκεί όπου ξεκίνησε η κρίση». «Είναι ουσιαστικής σημασίας να δουλέψουμε μαζί γιατί βρισκόμαστε σ' αυτή την κρίση μαζί» δήλωσε από την πλευρά του ο Τζ. Μπους.

Διεθνής επιτήρηση αγορών

Οι δηλώσεις του Καμπ Ντέιβιντ δεν απαντούν στο ερώτημα του εύρους τής εν λόγω μεταρρύθμισης, καθώς διαφαίνεται προς το παρόν διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μια πραγματική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, ένα είδος νέου Μπρέτον Γουντς (αναθεώρηση δηλαδή των συμφωνιών που κυβερνούν τη διεθνή οικονομία από το 1944). Κάνουν λόγο για κάποιας μορφής διεθνή επιτήρηση των αγορών, ενδεχομένως από θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Τζορτζ Μπους από την άλλη θεωρεί επικίνδυνη μια συλλήβδην αμφισβήτηση του σημερινού οικονομικού συστήματος: «Καθώς κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμιστικές και θεσμικές αλλαγές για την αποφυγή της επανάληψης της κρίσης, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τα θεμέλια του δημοκρατικού καπιταλισμού, τη δέσμευση στις ελεύθερες αγορές, την ελεύθερη επιχειρηματικότητα και το ελεύθερο εμπόριο». Ο Νικολά Σαρκοζί συμφώνησε ότι θα ήταν καταστροφικό να αμφισβητηθεί συνολικά η οικονομία της αγοράς, τόνισε όμως ότι η οικονομία της αγοράς χρειάζεται κανόνες και ότι η μορφή του καπιταλισμού που οδήγησε στην τρέχουσα κρίση και «αποτελεί προδοσία του καπιταλισμού στον οποίο πιστεύουμε». Με άλλα λόγια, αμερικανική και ευρωπαϊκή ηγεσία συμφωνούν ως προς τον καπιταλισμό και μένει τώρα να συμφωνήσουν ως προς το τι είδους καπιταλισμό θέλουν.



ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγές: Ασ. Πρες - Γαλλικό - Ρόιτερς)



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2008

Επισκεπτες