ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

21 Οκτ 2008

10% του «Πόλσον» θα τσεπώσουν οι τραπεζίτες

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ


Οι τράπεζες της Γουόλ Στριτ καταρρέουν, όχι όμως και οι τσέπες των «καρχαριών» που έφεραν στο χείλος της καταστροφής το σύστημα.


Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής «Γκάρντιαν», τα μεγαλοστελέχη της αφρόκρεμας των τραπεζών της Γουόλ Στριτ, αυτών που ετοιμάζονται να τσεπώσουν 700 δισ. δολάρια από τον Αμερικανό φορολογούμενο για να σωθούν, θα πάρουν αμοιβές άνω των 70 δισ. δολαρίων, 10% του συνολικού πακέτου σωτηρίας, για τις μέχρι στιγμής φετινές επιδόσεις τους(!).

Οπως μάλιστα επισημαίνει το εν λόγω δημοσίευμα, τα μεγαλοστελέχη των «προβληματικών» τραπεζών θα πάρουν τις αμοιβές αυτές, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι ένας από τους όρους για τη συμμετοχή στο «ταμείο σωτηρίας» των Πόλσον-Μπους είναι να περιοριστούν οι υπεραμοιβές.

Μπόνους, όσα η αξία της

Οι αμοιβές στη Morgan Stanley μέχρι στιγμής φέτος έφθασαν τα 10,7 δισ. δολάρια, ποσό που είναι, κατά την εφημερίδα, μεγαλύτερο από την ίδια τη χρηματιστηριακή αξία της. Το εννιάμηνο η Citigroup, η οποία έχει ανακοινώσει απολύσεις 6.000 εργαζομένων, 10% του προσωπικού που απασχολεί σε ολόκληρο το κόσμο, μοίρασε 25,9 δισ. δολάρια σε αποδοχές και μπόνους, ποσό που είναι κατά 4% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Την προηγούμενη εβδομάδα η Citigroup πήρε ήδη 25 δισ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», η Goldman Sachs μοίρσε 11,4 δισ. δολάρια, η JP Morgan 6,53 δισ. δολάρια και η Merrill Lynch, που γλίτωσε τη χρεοκοπία χάρη στην άνωθεν εντολή γαι εξαγορά της από την Bank of America, 11,7 δισ. δολάρια. Ακόμη και η Lehman Brothers, λίγες ημέρες πριν καταρρεύσει, έδωσε στα μεγαλοστελέχη της 6,12 δισ. δολάρια.

Μισό δισ. σε 7 χρόνια

Τα πολλά μηδενικά στις αποδοχές των επικεφαλής των επενδυτικών κολοσσών θεωρούνταν μέχρι πρότινος «τίτλος τιμής», που τους χάριζε εξώφυλλα «επιτυχημένων επιχειρηματιών» στις γνωστές γραφίδες του αμερικανικού-διεθνούς καπιταλισμού. Τώρα, ώς και η αμερικανική Γερουσία εξανέστη πρόσφατα για τα 485 εκατ. δολάρια συνολικές αποδοχές που έβγαλε μεταξύ 2000-2007 το «αφεντικό» της Lehman Brothers Ντικ Φουλντ, τα «σαπάκια» του οποίου έφθασαν ώς τον... Πηνειό.

Το «αφεντικό» της Merrill Lynch, Σταν Ο'Νιλ, που παραιτήθηκε πέρυσι μετά τις ύψους 8 δισ. δολαρίων ζημιές της τράπεζας, έφυγε με 161 εκατ. δολάρια, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, Τσακ Πρινς, ενθυλάκωσε πέρυσι 38 εκατ. δολάρια σε μπόνους, μετοχές και options.

Αλλά και στη Βρετανία, η πρόσφατα κρατικοποιημένη Barclays μοίρασε στον πρόεδρό της συνολικά αμοιβές 36 εκατ. λιρών πέρυσι. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2008

Επισκεπτες