ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι κομισάριοι της Ε.Ε. μετά την άρνηση των Ιρλανδών να επικυρώσουν την, για πολλούς, δυσνόητη, Συνθήκη της Λισαβόνας, αποκαλύφθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου όλοι προσπαθούσαν να πείσουν όλους ότι η διαδικασία επικύρωσης της νέας Ευρωσυνθήκης πρέπει να συνεχιστεί.
Από την αρχή της κουβέντας και ύστερα από τις δηλώσεις των εκπροσώπων του Συμβουλίου και της Επιτροπής, φάνηκε ότι οι ευρωβουλευτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με το δίλημμα:Είτε να αποδεχτούν ότι μετά το «όχι» των Ιρλανδών υπάρχει νομικό κενό στη Συνθήκη της Λισαβόνας κι αυτή είναι πλέον μια νεκρή συνθήκη είτε να σεβαστούν το δικαίωμα και των υπόλοιπων εννέα κρατών-μελών της Ενωσης να επικυρώσουν τη Συνθήκη μέσα από τα εθνικά τους Κοινοβούλια.
«Σεβαστείτε το ιρλανδικό "όχι"», γράφει το πλακάτ του Ιρλανδού ευρωβουλευτή, που μαζί με τους συναδέλφους του έκλεψε την παράσταση στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας (φωτ. Ass. Press)Σεβασμός, αλλά...Τόσο ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ζανέζ Λεναρτζίκ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο υπεραμύνθηκαν με πάθος της δεύτερης άποψης.Σεβόμαστε την απόφαση του ιρλανδικού λαού, είπαν, αλλά αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει την πορεία της Ευρώπης προς την ολοκλήρωση και βέβαια, συμπλήρωσαν, δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επικυρώσουν τη Συνθήκη μέσα από τα εθνικά τους Κοινοβούλια.Τα ίδια υποστήριξε και ο πρόεδρος της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Ζόζεφ Ντουλ, ενώ ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς επέρριψε ευθύνες για το «όχι» των Ιρλανδών, στη στάση που κράτησε ο συμπατριώτης τους, κοινοτικός επίτροπος Μακ Γκρίβι.Ο Μάρτιν Σουλτς και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Γκράχαμ Ουάτσον, βρέθηκαν σύμφωνοι στο ότι το ιρλανδικό «όχι» αναδεικνύει και την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες έναντι των εκπροσώπων των εθνικών αλλά και υπερεθνικών πολιτικών κομμάτων.Οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων στην Ιρλανδία τάχθηκαν υπέρ του «ναι», αλλά ο ιρλανδικός λαός ψήφισε «όχι», τόνισαν χαρακτηριστικά.Ιρλανδικό «παρών»Την παράσταση, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, έκλεψε ομάδα Ιρλανδών ευρωβουλευτών, που παρουσιάστηκαν ενδεδυμένοι με μπλουζάκια που, στο μπροστινό τους μέρος, έγραφαν «Σεβαστείτε την ψήφο των Ιρλανδών».Οι ίδιοι ευρωβουλευτές, στις παρεμβάσεις τους εξήγησαν ότι μετά το αρνητικό δημοψήφισμα στη χώρα τους η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα και να θεωρήσει νεκρή τη Συνθήκη της Λισαβόνας αφού, όπως επισήμαναν, για την επικύρωσή της χρειάζεται ομόφωνη απόφαση και από τα 27 κράτη-μέλη.Σήμερα όμως, όπως διαβεβαιώθηκε, στη Σύνοδο Κορυφής οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καλέσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αγνοήσουν προς το παρόν το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος και να προχωρήσουν στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
-*Το βρετανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε, αργά χθες το βράδυ, τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας. Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που επικυρώνει τη συνθήκη μετά την απόρριψή της από τους Ιρλανδούς ψηφοφόρους. Η Συνθήκη της Λισαβόνας «πέρασε» από τη Βουλή των Λόρδων, μετά την απόρριψη των αιτημάτων της αντιπολίτευσης να ανασταλεί η διαδικασία επικύρωσης. Τις επόμενες ώρες η συνθήκη αναμένεται να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση, προκειμένου να καταστεί νόμος του κράτους. Η βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο, έχει δηλώσει πως κατανοεί ότι για να εφαρμοστεί η συνθήκη θα πρέπει προηγουμένως να έχει επικυρωθεί και από τα 27 κράτη-μέλη της Ενωσης. (Πηγή: ΑΠΕ)
sisour@orange.fr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/06/2008