ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

16 Ιουν 2008

Αλλάζει το ΠΑΣΟΚ, αλλάζει η ατζέντα

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

Σε αναζήτηση νέας ατζέντας βρίσκεται ο Κ. Καραμανλής. Σε πολύ κλειστό κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού έχει αρχίσει η συζήτηση για το ποιος θα είναι ο «πυρήνας» της πολιτικής της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα και με ποιους στόχους θα διεκδικήσει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και στη συνέχεια την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν σε μεγάλη αλλαγή του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούσε μέχρι σήμερα τον βασικό άξονα της «γαλάζιας» στρατηγικής, έχει φθάσει στα όριά της:* Οι περισσότερες από τις αλλαγές που είχε στο πρόγραμμά της η Ν.Δ. (ασφαλιστικό, ιδιωτικοποίηση λιμανιών, management ΟΤΕ, αλλαγές στα ΑΕΙ, συνταγματική αναθεώρηση) έχουν προωθηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κι αυτές που απομένουν (πώληση Ολυμπιακής, διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας) δεν μπορούν να συγκροτήσουν επαρκές πρόγραμμα για το υπόλοιπο της τετραετίας και για τη διεκδίκηση νέας θητείας.
Ακριβή η φθορά* Ολα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, μπορεί να διαφημίζονται από την κυβέρνηση ως «σοβαρές μεταρρυθμίσεις», όμως ο πολίτης δεν βλέπει να βελτιώνουν τη δική του ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει το αντίθετο, αφού βλέπει να χειροτερεύουν οι όροι (ασφαλιστικό) ή να περνάει στα χέρια ξένων εθνικός πλούτος (ΟΤΕ, λιμάνια).* Το σημαντικότερο αγκάθι για τον Κ. Καραμανλή είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας, που ροκανίζουν την κυβερνητική αξιοπιστία και την προσωπική του δημοτικότητα: «Το πιο δύσκολο θέμα που βρήκα μπροστά μου απ' όταν έγινα πρωθυπουργός, είναι η ακρίβεια», εξομολογήθηκε πρόσφατα σε συνομιλητή του. Και δεν ανέμενε τις δημοσκοπήσεις που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, για να διαπιστώσει το πρόβλημα. Μυστικές μετρήσεις, που γίνονταν όλο το προηγούμενο διάστημα, αποτύπωναν τη φθορά που υφίσταται πλέον και ο ίδιος. Το 40% στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός», που καταγράφει ο Κ. Καραμανλής στην έρευνα της Public Issue, είναι το χαμηλότερο από το 2004, ενώ η πτώση του είναι κατά επτά ολόκληρες μονάδες από τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας πριν από δύο μήνες (Απρίλιος 2008). Αναλυτές εταιρειών δημοσκοπήσεων λένε ότι όταν ξεκινήσει η καθοδική πορεία δεν είναι καθόλου εύκολο να αναστραφεί, όταν μάλιστα η οικονομική κρίση θεωρείται δεδομένο ότι θα διαρκέσει και η πίεση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα συνεχιστεί. Ποια μπορεί να είναι η νέα ατζέντα; Ο πρώτος τομέας που συζητείται αφορά στο κράτος, η επανίδρυση του οποίου έμεινε στα χαρτιά.

Ο δεύτερος αφορά σε προβλήματα ποιότητας ζωής (περιβάλλον, υπηρεσίες υγείας, έλεγχος τροφίμων) και ο τρίτος στην κοινωνική προστασία. Η κουβέντα ξεκινάει τώρα και θα αρχίσει να μορφοποιείται προς το τέλος του καλοκαιριού. Οι πρώτες κινήσεις θα αφορούν στη βελτίωση του κοινωνικού προσώπου με εξαγγελίες μέτρων για ειδικές κατηγορίες. Οι συζητήσεις αφορούν και στην ανανέωση του στελεχικού δυναμικού της Ν.Δ.: Διεύρυνση με την είσοδο στην πολιτική νέων δυνάμεων και αξιοποίηση νέων στελεχών, ώστε να φρεσκαριστεί το κυβερνητικό πρόσωπο. Δύσκολη εξίσωσηΟ «άγνωστος Χ» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς παραμένει ο παράγοντας ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι η σύγκρουση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Σημίτη σηματοδοτεί ακόμη μεγαλύτερη απόσταση του ΠΑΣΟΚ από το χώρο του κέντρου, άρα και μεγαλύτερο έδαφος δράσης για τη Ν.Δ. Υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος προεξοφλεί ότι κανείς δεν θα κινηθεί αυτή τη στιγμή για την ανατροπή του Γ. Παπανδρέου. Θα αναμένουν το πρώτο άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα για να δράσουν. Αλλοι, όμως, στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι η εξίσωση είναι πολύ πιο σύνθετη. Δεν αποκλείουν τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία νέου κόμματος στο χώρο του κέντρου, γεγονός που με βάση το εκλογικό σύστημα και τη διαφαινόμενη μη ύπαρξη αυτοδυναμίας θα δημιουργήσει δυνατότητες νέων συμμαχιών και θα αποτελέσει χώρο υποδοχής δυσαρεστημένων της Ν.Δ., που κινούνται ακόμη και προς το ΣΥΡΙΖΑ.Ο χρόνος των εξελίξεων πιστεύουν, πάντως, ότι θα είναι μακρύς. «Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τι θα γίνει στον αντίπαλο χώρο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε τη νέα ατζέντα ώστε να διατηρήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων», τονίζει κορυφαίος υπουργός. Η επόμενη περίοδος, λοιπόν, θα είναι περίοδος ζυμώσεων και αναζητήσεων για τον Κ. Καραμανλή, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση μετά το 2004.

ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 15/06/2008

Επισκεπτες