ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

11 Ιουν 2008

"Δημοψήφισμα για τη Λισαβόνα"


Προσβολή για τη δημοκρατία χαρακτηρίζει ο Α.Αλαβάνος την ολιγόωρη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και ζητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.



Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος αναρωτήθηκε για ποιό λόγο ευθυγραμμίζεται με τη ΝΔ και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που ασκούν κριτική στη σημερινή κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη συνθήκη αφού όπως είπε, δεν δίνει καμιά απάντηση στα μεγάλα και σύγχρονα προβλήματα των λαών της Ευρώπης, αναφερόμενος ειδικότερα στη ραγδαία άνοδο των τιμών, στη λειτουργία της αγοράς χωρίς έλεγχο, στην άνοδο του πληθωρισμού και τη φτώχεια, ενώ κάλεσε τη ΓΣΕΕ να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους εργοδότες. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του παρά τον πόλεμο που όπως είπε, αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από το σύστημα. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, δεν ακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά θέλουμε να αλλάξουμε το τοπίο και πρόσθεσε ότι ''σήμερα έχουμε ένα σάπιο πολιτικό τοπίο που πρέπει να αντικατασταθεί από νέες δυνάμεις.'' Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς στην παρέμβασή του εξέφρασε την αντίθεσή του στη στρατηγική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς όπως είπε, η στρατιωτικοποίηση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ σημείωσε ότι η συνθήκη είναι συντηρητική σε ζητήματα δικαιωμάτων, θεσμών, ασφάλειας, λήψης αποφάσεων και άσκησης εξουσιών, ενώ ιδιαίτερα στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων ο κ. Μπανιάς είπε ότι η συνθήκη είναι αντιδραστική.


Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ηλίας Νικολόπουλος σε παρέμβασή του, είπε ότι οι διατάξεις της συνθήκης που είναι αντίθετες με το ελληνικό Σύνταγμα δεν πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή, ενώ τόνισε ότι στη Συνθήκη δεν υπάρχει η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας, όπως συμβαίνει με το ελληνικό Σύνταγμα και προέβλεψε ότι θα εμφανιστούν πολλά προβλήματα στο μέλλον από τα πολλά αντισυνταγματικά στοιχεία της συνθήκης της Λισαβόνας.
ΠΗΓΗ: ''ΕΘΝΟΣ'' , 10/6/08

Επισκεπτες