ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

4 Ιουν 2008

ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ..γίναμε ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ!

Η γενιά των 600-700 ευρώ, των 20άρηδων κ 30άρηδων, μιλάει με παραδείγματα για το πως το να επιβιώνεις έγινε ΄΄επιστήμη΄΄. Οι νεόπτωχοι είμαστε παντού, μιλάνε για μας, δίνουν το λόγο σε μας, πραγματικά απορούν με μας και τις δεξιότητες μας. Αυτό είναι η αναπαράσταση, η πραγματικότητα θέλει πια οι πολλοί ατομικοί αυτοσχεδιασμοί επιβίωσης να γίνουν συλλογικοί σχεδιασμοί διεκδίκησης και αυτό δεν θα τεθεί απο κανένα "έγκυρο΄΄ οργανισμό ενημέρωσης.

Tρικ με φαντασία, λογική και απλά μαθηματικά για να επιβιώσουν στην Αθήνα, μια από τις 50 ακριβότερες πόλεις του κόσμου .

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού, ΤΑ ΝΕΑ 4/6/08

ΓΙΑ ΤΗΝ 24ΧΡΟΝΗ Αγγελική Μπρούζγου (φωτογραφία) τα 600 ευρώ που παίρνει τον μήνα δεν της επέτρεπαν να νοικιάσει μόνη της σπίτι στην Αθήνα. Η λύση της συγκατοίκησης ήταν ιδανική. «Με τη φίλη μου Μαρία αποφασίσαμε να μείνουμε μαζί. Βρήκαμε ένα δυάρι διαμέρισμα στην περιοχή του Παγκρατίου και πληρώνουμε 360 ευρώ ενοίκιο. Μαζί με τους λογαριασμούς και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, φεύγουν από το πορτοφόλι περίπου 300 ευρώ τον μήνα», λέει η ιδιωτική υπάλληλος. Όσοι τολμούν- για διάφορους λόγους- να μείνουν μόνοι τους παρά τις οικονομικής φύσεως δυσκολίες, θα πρέπει να επιλέξουν έξυπνα. «Σίγουρα στην πρώτη αναζήτηση σπιτιού κυκλώνουν τις αγγελίες που αφορούν σπίτια σε “καλές” περιοχές. Ωστόσο, βλέποντας το κόστος ενοικίου, αλλάζουν τα στάνταρ τους», σημειώνει ο κ. Παραδιάς.









ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ είναι για τους πιο πολλούς νέους εργαζομένους η έξοδος για ψώνια. Μια βόλτα σε εμπορικά καταστήματα με βιτρίνες που το περιεχόμενό τους κοστίζει εκατοντάδες ευρώ τις περισσότερες φορές δεν καταλήγει στο ταμείο. Μπορεί η γκαρνταρόμπα να μην αποτελείται από ακριβά κομμάτια και πιθανόν να μην ανανεώνεται συχνά, υπάρχουν όμως έξυπνες λύσεις για όσους θέλουν να προσέξουν την εμφάνισή τους. Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που επισκέπτονται πολύ πιο συχνά τη μοδίστρα της γειτονιάς προκειμένου να μεταποιήσουν κάποιο ρούχο. Όπως λέει η σχεδιάστρια μόδας Βενετία Ιωακείμ (φωτογραφία), «το μόνο που χρειάζεται για μία αξιοπρεπή εμφάνιση χωρίς κόστος είναι η φαντασία και ο χρόνος. Όλες οι δεκαετίες είναι επίκαιρες, γι΄ αυτό φοράμε όχι μόνο τα δικά μας παλιά ρούχα αλλά και της μαμάς μας». Προσθέτει δε ότι «μπορούμε χρησιμοποιώντας υλικά ραπτικής ή κοσμήματα να κάνουμε παρεμβάσεις στα ρούχα μας ή ακόμη και να τα ανανεώσουμε, κονταίνοντας ένα μακρύ φόρεμα ή ένα παντελόνι».










ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ή βραδιές DVD στο σπίτι; Ο 27χρονος τεχνολόγος τροφίμων Αντώνης Κουτελιδάκης επιλέγει το δεύτερο. «Πλέον θα πάω αραιά και πού σε κινηματογραφικές αίθουσες και ο κυριότερος λόγος δεν είναι παρά οικονομικός», λέει. Με τον βασικό μισθό που παίρνει και με ενοίκιο 350 ευρώ μηνιαίως, η διασκέδαση φαντάζει πολυτέλεια. «Δεν έχω πια τη δυνατότητα να βγαίνω καθημερινά έξω. Έχω πλέον συμβιβαστεί και προσαρμοστεί με την ιδέα ότι μένοντας σπίτι, διαχειρίζομαι πολύ καλύτερα τα χρήματά μου». Υπάρχουν ωστόσο μήνες που ο μισθός του 27χρονου Αντώνη ίσα που καλύπτει τα έξοδά του. Σε αυτή την περίπτωση τη σωτήρια λύση δίνουν οι γονείς, οι οποίοι συνεχίζουν να βοηθούν. Η νυχτερινή διασκέδαση αποδεικνύεται ασύμφορη με τις τιμές των ποτών να κυμαίνονται από 7 μέχρι και 10 ευρώ και την είσοδο στα μεγάλα κλαμπ να φτάνει μέχρι και 15 ευρώ, αναγκάζοντας έτσι τους περισσότερους να προτιμούν την κατ΄ οίκον διασκέδαση.



ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ είναι η μαγική λέξη για να μπορέσει η 24χρονη Αγγελική Μπρούζγου να τα φέρει βόλτα. «Ακόμη και στο φαγητό κάνω θυσίες. Για παράδειγμα, δεν θα πάρω το ακριβό σαλάμι αλλά κάποιο πιο οικονομικό. Ενώ αποφεύγω να παραγγέλνω φαγητό απ΄ έξω αφού στοιχίζει, γι΄ αυτό και πιάνω δουλειά στην κουζίνα». Η αυστηρή λίστα για το σούπερ μάρκετ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην ξεφεύγει μπροστά στα ράφια. Υπάρχουν όμως και άλλα τρικ, όπως η λύση του τάπερ ακόμη και στη δουλειά. Η Λίλυ Παπακυριάκη (φωτογραφία) εργάζεται ως δικηγόρος σε μεγάλη εταιρεία ορκωτών λογιστών. «Φέρνω μαζί μου τάπερ με μαγειρευτό φαγητό, σαλάτα, ακόμη και φρούτα. Το όφελος είναι διπλό αφού και τρώω υγιεινά και γλιτώνω αρκετά περιττά έξοδα. Για να παραγγέλνεις καθημερινά ντελίβερι χρειάζεσαι επτά με οκτώ ευρώ την ημέρα και μπορεί να φαίνεται ασήμαντο έξοδο αλλά στο τέλος του μήνα συνειδητοποιείς ότι έχεις ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό». Από την πρώτη μέρα που μπήκε στο γραφείο αποφάσισε να παίρνει φαγητό από το σπίτι για να προσέχει και τη σιλουέτα αλλά και την τσέπη της.



ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΥΡΩ μίνιμουμ χρειάζεται κάποιος για να φουλάρει το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου του, ποσότητα που καταναλώνει σε μία εβδομάδα περίπου αν το χρησιμοποιεί καθημερινά και ειδικά σε ώρες αιχμής για να πάει στο γραφείο του. Χρήματα τα οποία μπορεί να εξοικονομήσει αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Προσπαθώ πάντα να αποφεύγω το αυτοκίνητο όταν έχω εξωτερικές δουλειές. Δεν συμφέρει ούτε οικονομικά ούτε φυσικά χρονικά να πάω με αυτοκίνητο ή ταξί, γι΄ αυτό προτιμώ λεωφορείο και Μετρό», δηλώνει η κ. Παπακυριάκη (φωτογραφία). Αν και όπως λέει το ιδανικό θα ήταν να καταφέρει κάποια στιγμή να μοιράζεται τη διαδρομή από το σπίτι προς την εργασία της και τον γυρισμό με κάποιον συνάδελφο που μένoυν κοντά.


Επισκεπτες