ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

9 Ιουν 2008

Η κρίση στα ΑΕΙ ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ


Η Ανανεωτική Πτέρυγα ζητεί να υπάρξει κατηγορηματική καταδίκη των φαινομένων βίας


Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


Μια ελεγχόμενη εσωκομματική αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κουμουνδούρου όλη αυτή την περίοδο που στα πανεπιστήμια της χώρας μαίνεται ο «πόλεμος της κάλπης» με αφορμή τις διαδικασίες ψηφοφορίας για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών. Μπορεί όλες οι εσωκομματικές «φατρίες» να συμφωνούν ότι την κύρια ευθύνη για την πυροδότηση του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στον χώρο της Παιδείας τη φέρει η κυβέρνηση και προσωπικώς ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης εξαιτίας της αναμόχλευσης του θέματος των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και των «απειλών» του ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δεν θα καταθέσουν τα τετραετή επιχειρησιακά σχέδιά τους, σε μια ύστατη προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει τους φοιτητές που αντιδρούν. Αν και όλοι συμφωνούν - και το δηλώνουν - ότι είναι κατά των βίαιων μορφών πάλης, στο εσωτερικό του κόμματος η Ανανεωτική Πτέρυγα ζητεί να υπάρξει πιο σαφής και κατηγορηματική καταδίκη των φαινομένων αυτών που, όπως επισημαίνουν, «αμαυρώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, ακυρώνουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και διευκολύνουν την κυβέρνηση στα σχέδιά της».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας (δεξιά) και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος (αριστερά) αντιμετωπίζουν την κριτική ομάδας στελεχών του κόμματος για την τακτική της Νεολαίας στα ΑΕΙ
Η πρόσφατη κίνηση των πέντε «ανανεωτικών» στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας (κκ. Σ. Λυκούδης, Θ. Μαργαρίτης, Σ. Μπαγιώργος, Γ. Μπαλάφας και Μ. Σαμπατακάκης), οι οποίοι κάλεσαν τις δυνάμεις της Αριστεράς (δηλαδή, και τον ΣΥΝ) «με αίσθημα ευθύνης, χωρίς αμφισημίες και ταλαντεύσεις να απομονώσουν κάθε πρακτική βίας που αντιστρατεύεται τις αξίες, τους αγώνες και τις επιτυχίες του περσινού μαζικού κινήματος για το άρθρο 16», επιβεβαίωσε την ύπαρξη διαφορετικών θέσεων στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου κάποιοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη «συγκρουσιακή» στάση της Νεολαίας του κόμματος που έχει ταχθεί υπέρ «ενός μαζικού και μαχητικού κινήματος καταλήψεων στο σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έτσι ώστε να ανατραπεί η πολιτική του δικομματισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και έχει δηλώσει παρούσα με όλες της τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις των φοιτητών «για το μπλοκάρισμα της εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου».


* Αμετακίνητοι οι νεολαίοι


«Ως Νεολαία Συνασπισμού δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι μπορούν να εξυπηρετήσουν οι εκλογές αυτές, ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι θα διεξαχθούν με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, τη στιγμή που διακυβεύεται η αυτονομία και η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια των ιδρυμάτων» έχουν δηλώσει οι νεολαίοι του κόμματος.


Η υποβόσκουσα αντιπαράθεση έχει λάβει πιο ανοιχτό χαρακτήρα στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της ανακοίνωσης της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) του κ. Ρούντι Ρινάλντι, εκ των «συμμάχων» του ΣΥΝ. Η ΚΟΕ άσκησε κριτική στον ΣΥΝ για την «αμφισημία» που εμφανίζει στις θέσεις του υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασε πολιτικά το κίνημα του άρθρου 16 να παρουσιάζεται σαστισμένος και με διχογνωμίες στο θέμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου και ειδικά στις πρυτανικές εκλογές». Ενώ αμφισβητώντας ευθέως εκείνο το «μέρος της Αριστεράς που θεωρεί θετικό ή τοποθετείται αμυντικά σε σχέση με τη λεγόμενη "καθολική ψηφοφορία" των φοιτητών», επιτέθηκε κατά των «ανανεωτικών» για τη στάση που τήρησαν εντός της ΠΟΣΔΕΠ (όπου διατηρούν δική τους συνδικαλιστική συνιστώσα, την Αριστερή Μεταρρύθμιση, πέραν της επίσημης παράταξης του ΣΥΝ, της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών, της οποίας προΐσταται ο κ. Λ. Απέκης, πρόεδρος της ομοσπονδίας των καθηγητών).
Η παρέμβαση αυτή της ΚΟΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, η οποία έκανε λόγο για «κλασική σταλινική συνταγή». Οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και προβληματισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΝ για την έκρυθμη κατάσταση σε κάποιες πανεπιστημιακές σχολές, βάζοντας για μία ακόμη φορά σε δοκιμασία τη συνύπαρξη με τις άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό των φοιτητών και σπουδαστών «που ορίζοντας οι ίδιοι μέσα από δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες τις προτεραιότητες και τις μορφές δράσης υπερασπίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και αγωνίζονται να μην υλοποιηθεί αλλά να αποσυρθεί ο νόμος-πλαίσιο».


* Αποστάσεις και κατηγορίες


Αποστάσεις από τα έκτροπα έχουν κρατήσει τόσο ο κ. Αλ. Αλαβάνος όσο και ο κ. Αλ. Τσίπρας, οι οποίοι ωστόσο έχουν δεχθεί ευθείες βολές από την κυβέρνηση αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, ότι το κόμμα τους «υποθάλπει» τα επεισόδια. Η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΝ ήταν έντονη και κατηγορηματική: «Δεν είναι στην κουλτούρα μας η βία. Αισθανόμαστε απέχθεια για τη βία» δήλωνε προ ημερών από την Κοζάνη επισημαίνοντας ότι «ήμασταν και είμαστε αντίθετοι με τη διάλυση δημοκρατικών διαδικασιών, με την αρπαγή της κάλπης, με τη χειροδικία εναντίον του πρύτανη του ΑΠΘ, αλλά να είμαστε σοβαροί όταν μιλάμε για ζητήματα βίας και να αναδεικνύουμε την πραγματική βία την οποία υφίσταται η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας».


Ο δε κ. Αλαβάνος έχει δηλώσει ότι «εμείς θέλουμε την ακύρωση του νόμου-πλαισίου αλλά το κάνουμε αυτό μέσα από δρόμους ειρηνικούς, που πάντα ακολουθήσαμε, μη βίας». Ωστόσο κάποιοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν αρκούν και ζητούν από την ηγεσία να «απορρίψει αποφασιστικά ορισμένα ακραία φαινόμενα που διευκολύνουν τη δεξιά προπαγάνδα», όπως ζήτησε χαρακτηριστικά ο «ανανεωτικός» κ. Μπαλάφας με αφορμή τα πιο πρόσφατα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.


ΠΗΓΗ : ''TO BHMA'', 8/6/08

Επισκεπτες