ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

1 Ιουν 2008

ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ




Κύμα νεόπτωχων


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ


Χάνουμε 180 ευρώ το χρόνο μόνο από τις αυξήσεις στα τρόφιμα
Ενα κύμα... νεόπτωχων που πληθαίνει ταχύτατα, τροφοδοτούμενο από την ακρίβεια των καρτέλ και την απουσία κρατικής μέριμνας για τη στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών, περιγράφεται στην έκθεση που συζητούν αύριο οι υπουργοί Οικονομίας και ανάγει την ακρίβεια σε... βιομηχανία φτώχειας που θέτει σε κίνδυνο όλη την οικονομία. Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι αυτοί που μέχρι πρότινος ίσα ίσα τα έβγαζαν πέρα, τώρα δέχθηκαν το καθοριστικό πλήγμα από τον «πληθωρισμό τροφίμων» διεθνώς. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μετρήσεις της Eurostat, μόνο φέτος αφαίρεσε από κάθε μη προνομιούχο πολίτη 180 ευρώ εισοδήματος, ενώ η συνολική αύξηση τιμών προκάλεσε απώλεια πάνω από 500 ευρώ.Γιατί δίδεται πλέον τόση έμφαση σε κοινοτικό επίπεδο σε θέματα ακρίβειας και φτώχειας; Τα κοινοτικά όργανα στρέφουν την προσοχή τους στον καταναλωτή, αφού αν δεν αγοράζει, η οικονομία θα βυθιστεί σε κρίση. Εκτιμούν ότι κομβικό σημείο είναι οι τιμές των τροφίμων (που αναμένεται ότι θα παραμείνουν υψηλές για πολύ καιρό) για δύο λόγους:


Πρόκειται για το πιο βασικό είδος κατανάλωσης, ειδικά των χαμηλόμισθων, που επιδρά καίρια στο εισόδημα, ενώ οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα δεν επηρεάζονται μόνο από τα καύσιμα αλλά και από την ανεξέλεγκτη αύξηση των διεθνών τιμών των δημητριακών που επίσης δεν φαίνεται να κοπάζει.Ολα αυτά παγκοσμίως αναμένεται να δημιουργήσουν ένα νέο κύμα 100 εκατομμυρίων φτωχών, προκαλώντας συνθήκες πείνας στα υπανάπτυκτα κράτη, αλλά και μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε όσες «ανεπτυγμένες» κοινωνίες είναι θεσμικά ανοχύρωτες απέναντι στην κρίση, όπως η Ελλάδα. Η παραπάνω απώλεια εισοδήματος -λέει η Ε.Ε.- μεταφράζεται σε ένα νέο κύμα φτώχειας αλλά και σε γενική στάση αγορών κάθε είδους, που πλήττει όλη την οικονομία. Γι' αυτό και η Επιτροπή θα περάσει αύριο για ψήφιση από το Συμβούλιο ένα πλέγμα μέτρων που θα περιλαμβάνουν από προγράμματα σίτησης, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό γεωργικής και ενεργειακής πολιτικής έως παρεμβάσεις στα ίδια τα κράτη που... αδρανούν:**Η Επιτροπή ζητεί από τα κράτη να λάβουν άμεσα μέτρα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αναλογία πτωχών το 2006 στο 21%.


Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, που αυξήθηκε μάλιστα (ήταν 19% το 2005).**Συστήνει να «παγώσουν» κάθε πολιτική που μπορεί να επιδεινώσει τη θέση όσων πολιτών αντιμετωπίζουν κίνδυνο (π.χ. αυξήσεις φόρων ή άλλων εισφορών) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί τα κράτη για το κατά πόσο «τηρούν» αυτήν την προτροπή. Η έκθεση περιγράφει την κατάσταση σε κάθε κράτος, εξηγώντας ότι αυτά που κινδυνεύουν πιο πολύ είναι όσα έχουν χαμηλά εισοδήματα, μεγάλες ανατιμήσεις, αδύναμη πολιτική στήριξης των «φτωχών» και απουσία ανταγωνισμού στην αγορά, «φωτογραφίζοντας» με αυτό τον τρόπο την ελληνική οικονομία: ** Υπολογίζει ότι τα πιο φτωχά ελληνικά νοικοκυριά δίνουν το ένα πέμπτο του εισοδήματός τους για τρόφιμα (20,2%), έναντι του 9% που δίνουν οι Βρετανοί.** Οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 7% τον Απρίλιο (σε δωδεκάμηνη βάση). Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, για τον μέσο Ελληνα με εισόδημα στα 11.665 ευρώ ετησίως αυτό σημαίνει απώλεια εισοδήματος 180 ευρώ φέτος μόνο από τις αυξήσεις τιμών στον κλάδο τροφίμων και όχι στις υπόλοιπες αγορές του. Συνολικά υπολογίζεται ότι με πληθωρισμό Απριλίου στο 4,4% (τον Μάιο θα είναι πολύ μεγαλύτερος, άνω του 4,6%) ο μέσος έλληνας πολίτης λόγω ακρίβειας έχει χάσει ήδη φέτος 513 ευρώ...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 1/6/08

Επισκεπτες