ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

8 Φεβ 2009

Ουραγοί και στα μέτρα για την κρίση

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Χωρίς πυρομαχικά πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί την Τρίτη στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας. Δείχνει ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και των επενδύσεων και στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων από την ελληνική κυβέρνηση, είναι τα πιο λίγα από κάθε άλλο κράτος της ευρωζώνης, με την εξαίρεση της Μάλτας.


Ετσι, με δεδομένο ότι και στον ιδιωτικό τομέα η ρευστότητα είναι περιορισμένη αφού οι τράπεζες δεν χορηγούν πιστώσεις και οι νέες επιδοτήσεις ακόμη αργούν, οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία γίνονται ασφυκτικές.

Στο δημόσιο τομέα οι παροχές για φέτος και το 2010 κοστολογούνται από την Ε.Ε. στο 0,7% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ περίπου). Την ίδια στιγμή στην Ιρλανδία αγγίζουν το 6,7% του ΑΕΠ, στη Βρετανία το 5% στην Ισπανία το 4,9% και στη... συντηρητική Γερμανία της Μέρκελ φτάνουν στο 4,7% του ΑΕΠ. Κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη τη διετία 2009- 2010 το πακέτο μέτρων φτάνει σε αξία στο 3,3% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια αυτά αφορούν μόνο τα μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης και των πολιτών και όχι τα χρήματα που δίνονται για τη διάσωση τραπεζών.

Τα στοιχεία ανατρέπουν την κυβερνητική προσπάθεια να τονώσει το κοινωνικό της προφίλ, ανακοινώνοντας παροχές και επιπλέον επενδύσεις και αφήνοντας για αργότερα (το 2011) τη μείωση των ελλειμμάτων:

*Οι νέες πρωτοβουλίες είναι φτωχές, σε σχέση με αυτές που έχουν λάβει εδώ και πολύ καιρό άλλα κράτη. Και τούτο διότι τα πιο πολλά από τα προγράμματα που ανακοινώνονται (επενδύσεις, επιδοτήσεις προς ανέργους κ.λπ.) υπήρχαν από πριν ως έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαίκή Ενωση.

Στα νέα μέτρα συγκαταλέγεται το φορολογικό πακέτο (αφορολόγητο 10.500 ευρώ στους επιτηδευματίες και 200.000 για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ, με αύξηση όμων των ειδικών φόρων σε τσιγάρα και ποτά), οι επιδοτήσεις προς τους αγρότες, τους ξενοδόχους, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τις άγονες γραμμές, οι προσλήψεις ανέργων στο Δημόσιο, οπλιτών και νοσοκόμων και φυσικά το επίδομα θέρμανσης.

Το πληρώνουμε

*Αιτία για το μικρό καλάθι παροχών είναι η αποτυχία της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια που είχε ισχυρή ανάπτυξη να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά και να περιορίσει έλλειμμα και χρέος.

Αυτή η αποτυχία πληρώνεται σήμερα... Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και αν αφαιρεθεί το κόστος των νέων μέτρων (αξίας 0,7% του ΑΕΠ σε επίπεδο διετίας), το έλλειμμα και πάλι παραμένει πάνω από το 3% του ΑΕΠ, που είναι το κατώφλι εισόδου σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης. Αλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει 3,7% έλλειμμα για φέτος και το 2010.

Αντίθετα, στα πιο πολλά κράτη λαμβάνονται τολμηρές πρωτοβουλίες. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 8 δισ. ευρώ τη φορολογία των επιχειρήσεων, για να αποφευχθεί το κλείσιμο εργοστασίων, ενώ έχει δώσει ήδη επιδοτήσεις, άμεση επιστροφή φόρων, εισφοροαπαλλαγές στις νέες προσλήψεις μικρών επιχειρήσεων και κίνητρα για απόσυρση αυτοκινήτων.

Η Βρετανία προχώρησε στη μείωση του ΦΠΑ κατά 1,5%, σε διετή αναστολή πληρωμής τόκων δανείων προς άνεργους ή νοικοκυριά που έχουν οικονομικά προβλήματα και άρση των κατασχέσεων. Η Τσεχία μείωσε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 1,5%, η Δανία μείωσε τους φόρους και έδωσε επιδόματα σε νοικοκυριά.

Στη Γερμανία έγινε μείωση φόρων, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και αύξηση των επενδύσεων, θεσπίστηκαν φοροαπαλλαγές και αλλαγές στο ωράριο εργασίας. Στην Ισπανία επίσης μειώθηκαν οι φόροι, αλλά και οι δόσεις των δανείων στο μισό και προκηρύχθηκαν επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις για την πρόσληψη.

Στο Λουξεμβούργο θεσπίστηκαν φοροελαφρύνσεις, όπως και στη Φιλανδία, ενώ στην Πορτογαλία σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο διάσωσης για την αυτοκινητοβιομηχανία με πιστώσεις προς επιχειρήσεις, κίνητρα για συγχωνεύσεις και επιμόρφωση υπαλλήλων.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν έχει καταμετρήσει μέτρα οικονομικής στήριξης που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Για την Ελλάδα, η Επιτροπή δεν συνυπολογίζει τις παροχές προς τους αγρότες που πρόσφατα εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά και τις φορολογικές αλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες όμως, όπως υπολογίζεται από αρμόδια στελέχη, δεν έχουν κανένα σχεδόν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς οι απώλειες από την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες αντισταθμίζεται από την αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

Η επιβάρυνση

Το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ στον υπολογισμό του ΕΤΑΚ απλά επιβαρύνει περισσότερο άλλους ιδιοκτήτες (μεσαία στρώματα ή άγαμους που δικαιούνται 100.000 ευρώ).

Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τα πακέτα που ανακοινώνουν διαρκώς άλλα κράτη (για παράδειγμα το νέο πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων του Νικολά Σαρκοζί αξίας 8 δισ. ευρώ). Ετσι η συνολική εικόνα ως προς το πόσο «γενναιόδωρο» είναι κάθε κράτος δεν αλλάζει.

Ο υπολογισμός του κόστους των μέτρων περιλαμβάνεται στην έκθεση που αφορά την «πρώτη οριζόντια αποτίμηση των εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης», που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στη σύνοδο των υπουργών.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,K.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/02/2009

Επισκεπτες