ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

9 Φεβ 2009

Το πικρό ποτήρι των Βρυξελλών

ων Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ

Εστω κι αν υπάρχει περίπτωση να πέσει «στα μαλακά», η ελληνική οικονομία διέρχεται κυριολεκτικά σήμερα τις χειρότερες ώρες της. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της μετά Αλογοσκούφη εποχής συζητείται σήμερα, έστω στις γενικές του γραμμές, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης.


Στα «ανοιχτά χαρτιά» που οι υπουργοί Οικονομίας στις Βρυξέλλες θα βρουν την κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών (ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος), τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (υψηλό έλλειμμα του Ισοζυγίου Πληρωμών) και το μεγάλο επιπλέον φορολογικό βάρος (28 δισ.ευρώ στην τριετία 2009-2011) που θα κληθούν να σηκώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα διαβλέψουν επίσης την αναμενόμενη έκρηξη της ανεργίας λόγω της κρίσης, σε ποσοστά που θα υπερακοντίσουν το 9% (αντί 7,5% το 2008).

Το -συμπαγές ακόμη- νέο οικονομικό επιτελείο υπό τον Γ. Σουφλιά έχει εξουσιοδοτήσει τον Γ. Παπαθανασίου να δεσμευθεί σήμερα στο Eurogroup ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα τηρηθεί. Τα μηνύματα που έπαιρνε ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Παπαθανασίου από τις Βρυξέλλες -τουλάχιστον έτσι διατείνονται συνεργάτες του- ήταν ότι οι κοινοτικοί χαρακτήριζαν «σοβαρό» το Πρόγραμμα και εφαρμόσιμο. Και άρα εάν επιβληθεί «επιτήρηση», αυτή θα είναι ήπια, ενώ και οι ξένοι δανειστές φαίνεται ότι αρχίζουν να «συγκατατίθενται» στην ανανέωση των ελληνικών δανείων.

Μάλιστα έχει μειωθεί το spread των ελληνικών ομολόγων (διαφορά με τα γερμανικά) στο 2% έναντι 3% προ δεκαημέρου. Εάν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών, ότι μέσα στο 2009 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της στο 0,50-0,75% από 2% σήμερα (οι Ελληνες τραπεζίτες το αναμένουν), τότε οι δαπάνες του προϋπολογισμού για εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα μειωθούν σημαντικά.

Παρά τα σχετικώς ευοίωνα αυτά σημεία στα δημόσια οικονομικά (γιατί η πραγματική οικονομία χειμάζεται), στο παρασκήνιο διαμορφώνεται η πρώτη «μουρμούρα» κατά των οικονομικών επιλογών του κ. Σουφλιά πρωτίστως και του κ. Παπαθανασίου δευτερευόντως. Ο πολιτικός «πίθος των Δαναΐδων» δεν γέμισε ούτε με τα 500 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους αγρότες ούτε με το ξήλωμα των φοροεισπρακτικών μέτρων Αλογοσκούφη για το αφορολόγητο των μικρομεσαίων και την αναδιαρρύθμιση του ΕΤΑΚ. Τα δύο αυτά κοινωνικά στρώματα (αγρότες - μικρομεσαίοι), όπου η φθορά της Ν.Δ. ήταν σημαντική -δεν εξευμενίστηκαν: αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι τρεις δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου, όπου η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. διατηρείται σε επίπεδα άνω των 3 εκατοστιαίων μονάδων. Ακόμη και εντός της κυβέρνησης αναφέρεται ότι η πραγματική οικονομία δείχνει τα δόντια της. Οι τιμές που απολαμβάνουν οι αγρότες απέχουν τώρα περισσότερο από τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, ενώ η μείωση της κατανάλωσης στην αγορά του λιανεμπορίου καθιστά δυσχερέστερη τη θέση των μικρομεσαίων. Γίνεται λόγος για μεταχρονολογημένες επιταγές 10 και 12 μηνών. Αρα, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, το θέμα δεν είναι το «δώσε» αλλά μεταρρυθμίσεις που θα χτυπήσουν μεσάζοντες και κυκλώματα ολιγοπωλιακής διαμόρφωσης των τιμών.

Αν και ο Δ. Αβραμόπουλος, αφού δήλωσε το «παρών» του στην πολιτική κονίστρα, «μάζεψε» τις δηλώσεις του προφανώς με «άνωθεν» υποδείξεις, εν τούτοις το «παρών» θα είναι συνεχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφάσισε να συμβουλεύεται συνεχώς οικονομολόγους και κοινωνιολόγους για να τηρήσει μια πιο υπεύθυνη και ενεργητική στάση στο κυβερνητικό αλλά και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο κ. Αλογοσκούφης θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν επείγει να μιλήσει. Ομως φέρεται να πιστεύει ότι βρέθηκε εκτός κυβέρνησης από τη σχετική επιμονή του κ. Σουφλιά στον κ. Καραμανλή. Και ακόμη, ο τέως υπουργός Οικονομίας -που είχε ζήσει και άλλες πρόωρες εκλογές- θεωρεί, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι η κυβέρνηση αρχίζει να φλερτάρει με προεκλογικές παροχές.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/02/2009

Επισκεπτες