ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

18 Φεβ 2009

«Καμπανάκι» για 3,5 εκ. απολύσεις στην ΕΕ

Μέχρι και 3,5 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν φέτος τη δουλειά τους εξαιτίας της «βαθιάς ύφεσης» στην οποία εισήλθε η οικονομία τους.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει μέσα από τη μηνιαία της έκθεση για την αγορά Εργασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στον... δρόμο έχουν, μεταξύ άλλων, οι νέοι και οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Λόγω της κάθετης πτώσης που σημείωσε τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουάριο η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, η Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς εργασίας τους επόμενους μήνες με τη συνολική απασχόληση να μειώνεται κατά 1,6%, ή περίπου 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας.

Η ανεργία στον χώρο των «27», η οποία υπολογίζεται στο 7% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού το 2008, αναμένεται να εκτιναχθεί στο 10% μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Οι επιπτώσεις από την κρίση αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο τον μεταλλουργικό τομέα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τον τομέα των logistics και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τους χώρους δηλαδή απ όπου χάθηκαν στο τετράμηνο Οκτωβρίου - Ιανουαρίου περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα μεγάλες επιχειρήσεις προειδοποίησαν για επιπλέον 180.000 απολύσεις τους επόμενους μήνες.

Η Επιτροπή αναφέρει, ωστόσο, ότι η μείωση της απασχόλησης στους παραπάνω τομείς αναμένεται να αντισταθμιστεί, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, από την ελαστικότητα του τομέα της λιανικής, ο οποίος συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

ΠΗΓΗ:΄΄ΕΘΝΟΣ΄΄, 18/2/09

Επισκεπτες