ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

6 Φεβ 2009

Πως επηρεάζει η κρίση τους λαούς τεσσάρων χωρών, σε διαφορετικές ηπείρους


Τις εμπειρίες πολιτών από την οικονομική κρίση σε τέσσερις χώρες του κόσμου, που βρίσκονται σε διαφορετικές ηπείρους, συγκέντρωσαν ανταποκριτές του BBC.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Η χώρα υπέστη οικονομικό κραχ το 2001. Η ανάκαμψη στηρίχθηκε κυρίως στην αγροτική παραγωγή και ειδικότερα στα σιτηρά και την παραγωγή βοείου κρέατος.

Ο Κάρλος Πουχόλ είναι μεσίτης κρέατος στην αγορά Λινίερς του Μπουένος Άιρες. Αγοράζει από παραγωγούς και πουλά σε εργοστάσια συσκευασίας. «Η ζήτηση έχει υποχωρήσει σημαντικά για προϊόντα κτηνοτροφίας, όπως και σε όλους τους τομείς της οικονομίας και παρότι το αργεντίνικο κρέας επιδοτείται από το κράτος. Πριν την κρίση, εξασφαλίζαμε 20.000 δολάρια τον τόννο, σήμερα δεν ξεπερνάμε τα 10.000 με 12.000 δολάρια για την ίδια ποσότητα», λέει ο κ. Πουχόλ.

ΙΝΔΙΑ

Ο Ράμτζιτ Ρέι διοικεί διαφημιστική εταιρία στην Καλκούτα. «Ο κύκλος εργασιών μας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πριν μερικούς μήνες. Αναγκασθήκαμε να μειώσουμε το προσωπικό μας. Πολλοί Ινδοί, όμως, δεν θα επηρεασθούν από την κρίση και τις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τη Δύση. Παρόλα αυτά, έχουμε συνειδητοποιήσει ως έθνος ότι δεν διαθέτουμε ανοσία στη διεθνή αναταραχή. Ο μέσος Ινδός δεν επηρεάζεται άμεσα. Η μεσαία τάξη και οι επιχειρηματίες πλήττονται κατά προτεραιότητα από την ύφεση. Ελπίζω η κρίση να λήξει γρήγορα, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», λέει ο κ. Ρέι.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ο Γκόραν Μαουλούντ, από το Σίδνεϊ, είναι άνεργος και δηλώνει ότι κινδυνεύει: «Τα προβλήματα του πλανήτη μας επηρεάζουν όλους. Προσωπικά, αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα. Εχω καταθέσει πολλές αιτήσεις πρόσληψης, αλλά δεν βρίσκω δουλειά, πράγμα που επηρεάζει την οικογένειά μου».

Η Νασίμ Ρεζαχανί, μητέρα δύο παιδιών από το Σίδνεϊ, λέει: «Εργάζομαι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, όπως και ο σύζυγός μου κι έτσι δεν έχουμε υποφέρει πολύ από την κρίση. Πολλοί φίλοι μου, όμως, παλεύουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

Ο Ρίτσαρντ Γκόσκομπ, από το βόρειο Σίδνεϊ, λέει: «Το ξέσπασμα τέτοιας οικονομικής κρίσης έχει άμεσες επιπτώσεις στις οικογένειες. Παρατηρούμε αύξηση των διαζυγίων και γενικότερη καταρράκωση της οικογενειακής μονάδας. Το αίσθημα απομόνωσης, που βιώνουν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας συμβαδίζει με το φόβο».

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

Ο Αλατζί Σαουαντόγκο, καλλιεργητής κακάο και αρχηγός του χωριού Σινικόσον, εκφράζει την ικανοποίησή του για την αντοχή που εμφανίζει η τιμή του κακάο στις διεθνείς αγορές και παρά την οικονομική κρίση: «Μέχρι σήμερα, καμία τιμή του κακάο δεν μας ικανοποίησε. Τα πράγματα τώρα βελτιώνονται. Τώρα που επιτέλους μάζεψα λίγα χρήματα, σκέφτομαι να γυρίσω στην Μπούρκινα Φάσο». Ο εξαγωγέας κακάο Άλι Λακίς εξηγεί, όμως, πως οι αυξημένες τιμές πλήττουν τη ζήτηση: «Αυτή τη στιγμή, η έλλειψη κακάο στις διεθνείς αγορές οδηγεί σε άνοδο την τιμή του και σε φυγή τους αγοραστές μας. Η έλλειψη ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες οδηγεί τη βιομηχανία της σοκολάτας σε συρρίκνωση και θα αφήσει τις σοδειές μας στις αποθήκες».

Ο αγρότης Μπίλι Σελεστίν ζει κοντά στην πόλη του Σαν Πέντρο: «Παρά την άνοδο της τιμής στις διεθνείς αγορές, δεν έχουμε απολαύσει ακόμη τα ωφέλη από τι αυξημένες πλωήσεις. Μπορεί τα πράγματα να φαίνονται καλά σε διεθνές επίπεδο, αλλά εδώ στην Ακτή Ελεφαντοστού δεν έχουμε φθάσει στις τιμές που εξασφαλίζαμε το 2002».

www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC, 5/2/09

Επισκεπτες