«Ρεκόρ» απολύσεων αλλά και υποχρεωτικών αδειών -που φαίνεται πως αποτελούν τη νέα... μόδα στην ελληνική αγορά εργασίας- σημειώθηκε τον Φεβρουάριο με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Η κατάσταση επιδεινώνεται με δραματικούς ρυθμούς, παρά το ότι οι πραγματικές διαστάσεις της κρίσης θα φανούν στα μέσα της άνοιξης, οπότε θα υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την τουριστική κίνηση.
Οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, η οποία προχωρεί σε πανελλαδική απεργία στις 2 Απριλίου.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το κύμα απολύσεων είναι πως από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα 12.000 άτομα έχουν χάσει τη δουλειά τους (πρόκειται για απολύσεις που αποδίδονται στην οικονομική κρίση και δεν μιλάμε για τον συνολικό αριθμό θέσεων εργασίας που χάθηκαν).
Μόνο μέσα στον Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν 4.136 απολύσεις, 180 διαθεσιμότητες και 774 υποχρεωτικές άδειες. Ουσιαστικά έχουμε έκρηξη των απολύσεων, καθώς τον Ιανουάριο χάθηκαν 1.528 θέσεις εργασίας και ανακοινώθηκαν 140 διαθεσιμότητες.
Επιδημία
Γ. Παναγόπουλος: Καταχρηστικές και παράνομες οι πρακτικές των εργοδοτών
Γ. Παναγόπουλος: Καταχρηστικές και παράνομες οι πρακτικές των εργοδοτών
Φόβους για επιδημία απολύσεων εκφράζει και ο πρόεδρος του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης, καθώς φαίνεται πως οι επιχειρήσεις απολύουν έναν στους πέντε εργαζόμενους. Χθες οι επιπτώσεις της κρίσης συζητήθηκαν σε έκτακτη συνέλευση της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 58 συνολικά επιμελητήρια.
Σημειώνεται πως, με βάση τα στοιχεία του συνδικαλιστικού κινήματος, το πρόβλημα των απολύσεων είναι εντονότερο στους κλάδους της βιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας, του εμπορίου και των κατασκευών.
Οσον αφορά στις περιοχές που κυρίως πλήττονται αυτές είναι: η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, η Θράκη, η Πελοπόννησος και η Αττική.
Η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα, παρά το ότι δεν έχουν ακόμη φανεί οι πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας.
Ουσιαστικά πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την κρίση για να προχωρήσουν σε απολύσεις ή για να περικόψουν τα εργασιακά δικαιώματα.
Ενδεικτικό των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας είναι πως:
* Από τον Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο υπήρξαν 2.050 διαθεσιμότητες, κάτι που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι παίρνουν τον μισό μισθό.
* Μέσα στον Φεβρουάριο δόθηκαν 774 υποχρεωτικές άδειες, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι -με πρωτοβουλία φυσικά του εργοδότη- αναγκάζονται να πάρουν από τώρα τμήμα της καλοκαιρινής τους άδειας είτε ακόμη και να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών!
Συνήθως, γίνεται ένας «συνδυασμός» των δύο αυτών περιπτώσεων, δηλαδή, αρχικά δίνεται τμήμα της καλοκαιρινής άδειας και στη συνέχεια δίνεται για ένα διάστημα και άδεια άνευ αποδοχών.
Οι συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους για 100.000 απολύσεις μέσα στο 2009, ενώ άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις για να μη χάσει τη δουλειά του.
Είναι χαρακτηριστικό πως στον χώρο του τουρισμού εκτιμάται πως το 10% έως 15% των εργαζομένων απειλείται με συρρίκνωση των δικαιωμάτων του και έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται κρούσματα μείωσης των ωρών και των ημερών εργασίας, χορήγησης υποχρεωτικών αδειών κ.ά.
«Την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι», σημειώνει η ΓΣΕΕ, που εκτός από την απεργία το επόμενο διάστημα θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών.
Συναντήσεις
Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται συναντήσεις με την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επισκέψεις σε χώρους δουλειάς, ημερίδες και επικοινωνιακή καμπάνια.
«Οι εργοδότες, παρά τις διακηρύξεις των οργανώσεών τους, προχωρούν σε καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές και καταργούν θέσεις εργασίας», σημείωσε χθες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) Κώστας Πουπάκης τόνισε πως «είναι καιρός να μαζευτούν οι εργοδότες και να μπουν κανόνες στην αγορά εργασίας», ενώ ζήτησε τη συμβολή των υπουργείων.
Τέλος ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλέκος Καλύβης επεσήμανε πως «οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πληρώσουν για ακόμη μία φορά την οικονομική κρίση για την οποία άλλοι ευθύνονται».
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Cosmote, που ζητούν την ανάκληση των απολύσεων, την τροποποίηση του κανονισμού προσωπικού και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ
Αύξηση σε 9 επιδόματα
Την αύξηση εννιά επιδομάτων πέτυχε ο σύλλογος εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας, που σε μία κρίσιμη συγκυρία κατάφερε να υπογράψει με τη διοίκηση της τράπεζας επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Η υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης είναι ιδιαίτερα σημαντική, με δεδομένη την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στο εργασιακό «μέτωπο». Για «μεγάλη νίκη» κάνει λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, που επισημαίνει πως «καταφέραμε να διευρύνουμε τα εργασιακά δικαιώματα αποσυνδέοντάς τα από τις συνέπειες της κρίσης και τη θέση της τράπεζας, για τα οποία ούτως ή άλλως δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι». Η νέα σύμβαση -για το 2008- προβλέπει τα εξής:
* Το επίδομα βαθμού αυξάνεται κατά 10 .
* Το επιχειρησιακό επίδομα πάει από το 11,55% στο 11,70% αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου.
* Το επίδομα ισολογισμού προσαυξάνεται 15 .
* Το επίδομα δικτύου αυξάνεται αναδρομικά από 1/5/2008 18 μηνιαίως.
* Τα οδοιπορικά καθαριστριών από 25 σε 40 .
* Τα οδοιπορικά κλητήρων αυξάνονται από 25 σε 40 .
* Το επίδομα καταμετρητών αυξάνεται από 1/1/2008 κατά 50 μηνιαίως.
* Το αντίτιμο των ειδών ένδυσης - υπόδησης αυξάνεται κατά 20% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου.
* Το επίδομα νεφροπαθών κατά 45 .
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ, γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ
Ολοι στην απεργία στις 2 Απριλίου
«Η κυβερνητική αδιαφορία και η εργοδοτική αυθαιρεσία δημιουργούν συνθήκες γενικευμένης ανεργίας και περιθωριοποίησης της κοινωνίας. Αυτά που βιώνουμε αυτήν την περίοδο δεν έχουν προηγούμενο. Η απαίτηση των εργαζομένων είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική και η απαίτηση αυτή θα εκφραστεί με την απεργία στις 2 Απριλίου».
πηγή: ''ΕΘΝΟΣ'',27/2/09