ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

16 Φεβ 2009

Η Ελλάδα παράδειγμα κοινωνικών ταραχών λόγω κρίσης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των κοινωνικών ταραχών που αναμένεται να πυροδοτήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, η παγκόσμια ύφεση τροφοδοτεί τις τάξεις των ανέργων ανά τον πλανήτη -πλήττοντας κυρίως τους νέους- με αποτέλεσμα να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι πιθανότητες κοινωνικής έκρηξης.

Βέβαια, όπως σημειώνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι κοινωνικές ταραχές που παρατηρούνται προς το παρόν σε πολλές περιοχές του πλανήτη δεν συγκρίνονται σε εύρος με αυτές που έζησε η Ελλάδα και κάποιες χώρες τις Βαλτικής, ωστόσο, καταλήγει το άρθρο, οι βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και προβλέπεται να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

50 εκατ. άνεργοι
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παγκόσμια ύφεση αναμένεται να οδηγήσει περίπου 50 εκατ. ανθρώπους στην ανεργία μέσα στο 2009, ενώ, όπως υπενθυμίζεται, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ετήσια έκθεση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέδειξε την οικονομική κρίση ως «υπ αριθμόν 1» απειλή για την ασφάλεια της χώρας θέτοντας -για πρώτη φορά από την 11η Σεπτεμβρίου 2001- σε δεύτερη μοίρα την τρομοκρατία.

Παρά το γεγονός ότι οι μέχρι στιγμής διαμαρτυρίες σε Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «ήπιες» σε σχέση με όσα συνέβησαν σε άλλες χώρες, το δημοσίευμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η ανεργία στη Βρετανία αναμένεται να αγγίξει το 9,5% μέχρι το 2010 (από 6,3% που είναι σήμερα), ενώ στη Γερμανία προβλέπεται να ξεπεράσει το 10% (από το 7,8% σήμερα).

Εξίσου ανησυχητικές, σύμφωνα πάντα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», είναι οι προβλέψεις των αναλυτών για επικείμενο ξέσπασμα «εμπορικών πολέμων».

Οπως επισημαίνεται, η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτήσει κύμα προστατευτισμού εκ μέρους πολλών κρατών με στόχο την προστασία των εθνικών επιχειρήσεων, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο διεθνές εμπόριο.

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ,16/2/09

Επισκεπτες