ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

21 Νοε 2008

«Γνώριζε ο υπουργόs»



Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης ήξερε από πριν το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ και επέμεινε ότι υπάρχει υπουργική απόφαση του 2006 για πρόσθετη ανατίμηση του ρεύματος 1%, πέραν του 5,6%

Σε... ηλεκτροφόρα σέντρα -όσον αφορά την κυβερνητική αξιοπιστία- έβγαλε χθες τον επί της Ανάπτυξης υπουργό ο πρόεδρος της ΔΕΗ αποκαλύπτοντας πως ο Χρήστος Φώλιας γνώριζε εκ των προτέρων το επιχειρησιακό σχέδιο με τα δύο σενάρια ανατίμησης 23% και 35% πριν ανακοινωθεί στους επενδυτές.


Ακόμη ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος υπαινίχθηκε πως οι «διαβεβαιώσεις» του υπουργού ότι δεν θα υπάρξει το 2009 άλλη ανατίμηση στο ρεύμα πέραν της οφειλόμενης στη ρήτρα καυσίμων (5,6%) δεν ευσταθούν.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επέμεινε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου πως η πρόσθετη ανατίμηση των τιμολογίων ρεύματος κατά 1% προβλέπεται με υπουργική απόφαση του 2006 που εφαρμόστηκε πιστά έως και φέτος και αφορά τις υποχρεώσεις Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν τη ΔΕΗ.

Απομένει να δούμε την αξιοπιστία του υπ. Ανάπτυξης όταν φτάσει το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ μέσω ΡΑΕ. Πάντως, στο σημείο αυτό ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε σιβυλλικά λέγοντας «έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του υπουργού».

Το σίριαλ της κατά το ΠΑΣΟΚ φαρσοκωμωδίας που εκτυλίσσεται στη ΔΕΗ είχε και χθες νέα ενδιαφέροντα επεισόδια που ξεσήκωσαν και πάλι το συνδικάτο ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ο πρόεδρος της οποίας Νίκος Φωτόπουλος εκτιμά πως «μπαίνει ταφόπλακα στη ΔΕΗ με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο 2009-2014».

Αυξήσεις 23%
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος επέμεινε και χθες για την ορθότητα του νέου επιχειρηματικού του σχεδίου, με την προϋπόθεση να το... χρηματοδοτήσουν γενναία οι καταναλωτές με αυξήσεις σωρευτικά κατά 23% ή 35% κατά την προσεχή εξαετία.

Διαφορετικά ο κ. Αθανασόπουλος, όπως έγραψε το «Εθνος» στις 19 του μηνός, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει «μάζεμα» των οικονομικών με πώληση μονάδων κ.λπ. καθώς και με απομάκρυνση εργαζομένων (συνταξιοδότηση, εθελουσία).

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της ΔΕΗ, ο οποίος με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου έδωσε την αίσθηση πως ετοιμάζονται να φέρουν τα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από την... πίσω πόρτα. Θα είναι μια λύση οι πυρηνικοί σταθμοί είπε ο κ. Αθανασόπουλος αν δεν εγκριθεί για περιβαλλοντικούς λόγους η εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα.

Δεδομένο επίσης είναι και το γεγονός πως οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν έως το 2013 το «καπέλο» στο ρεύμα, που φτάνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως και καρπούνται εισαγωγείς ρεύματος και εγχώριες μονάδες (Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΕΛΠΕ).

Το 2013 αναμένεται να λειτουργήσει και η κοινή μονάδα Χαλυβουργικής - ΔΕΗ, η οποία θα πωλεί ρεύμα στην Επιχείρηση. Αλλά ο κ. Αθανασόπουλος είπε πως η Χαλυβουργική, σε αντίθεση με την Αλουμίνιον, συμφώνησε στην καταβολή αύξησης κατά 10% της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζει.

Ο κ. Αθανασόπουλος περιμένοντας, όπως φάνηκε, την ερώτηση αν παραιτείται και πότε, αντέδρασε ήρεμα και με... γαλαντόμο διάθεση, αποκλείοντας οικειοθελή αποχώρησή του: «Δεν παραιτούμαι, δεν είναι στην κουλτούρα μου κάτι τέτοιο, ούτε και όταν απορρίπτονται προτάσεις μου από το Δ.Σ. ή το υπουργείο Ανάπτυξης».

Ο κ. Αθανασόπουλος προσέθεσε ότι αν, παρ όλη τη διάθεσή του να συνεχίσει να προσφέρει στη ΔΕΗ, οι προϊστάμενοι υπουργοί Επί της Οικονομίας και της Ανάπτυξης Γιώργος Αλογοσκούφης και Χρήστος Φώλιας θεωρούν πως «δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη ΔΕΗ και εφόσον δεν θα έχω τη στήριξή τους, θα συνεργαστώ μαζί τους για ομαλή διαδοχή χωρίς αποζημίωση»...

Χάρης Αναγνωστόπουλος - Χρήστος Κολώνας

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
«Οχι στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της ΔΕΗ»

Οχι στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ λέει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που προβλέπει: Πώληση μονάδων της ΔΕΗ, κοινοπρακτικά σχήματα για τις αντικαταστάσεις των μονάδων, αυξήσεις των τιμών, νέα μετοχοποίηση, ακύρωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, εξαγγελία μονάδων χωρίς εξασφάλιση χρηματοδότησης, απογύμνωση της ΔΕΗ από προσωπικό. Η ΓΕΝΟΠ ζητεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα ενισχύει τη ΔΕΗ και θα εξασφαλίζει επάρκεια και αυτάρκεια για τη χώρα μας με χαμηλές τιμές για τους Ελληνες καταναλωτές.

Καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης εδώ και τώρα να αλλάξει πολιτική, να απεγκλωβίσει τη ΔΕΗ, να την απαλλάξει από τη διοίκηση Αθανασόπουλου ώστε να οδηγηθεί σε πορεία πραγματικής ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ θα ενημερώσει με όλα τα μέσα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της ΔΕΗ. Και καλεί σ' αυτή την προσπάθεια να συμπράξουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς και οι Ελληνες καταναλωτές για να προστατέψουμε τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών.

ΕΘΝΟΣ, 21/11/08

Επισκεπτες