ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

21 Νοε 2008

Οι 4 στις 10 εταιρείες σχεδιάζουν απολύσεις



Οι μισοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η κρίση είναι ίσως μεγαλύτερη απ ό,τι στο εξωτερικό, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα 28 δισ. ευρώ δεν θα πέσουν στην αγορά


Απολύσεις εργαζομένων σχεδιάζουν τέσσερις στις δέκα εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, την οποία σχεδόν ένας στους δύο εργοδότες θεωρεί το ίδιο έντονη ίσως και μεγαλύτερη σε σχέση με το εξωτερικό.

Αμφισβητούν το κατά πόσο τα κυβερνητικά μέτρα θα βοηθήσουν την αγορά, βλέπουν «χαλαρή» τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τράπεζες και γι αυτό η πλειονότητα των επιχειρηματιών θεωρεί ότι το πακέτο των 28 δισ. ευρώ θα μείνει στα γκισέ και δεν θα πέσει στην αγορά.

Τους κραδασμούς της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αρχίζουν και νιώθουν και οι ελληνικές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από έρευνα του ΕΒΕΑ, που έκανε για λογαριασμό του η εταιρεία «Κάπα Research».

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κ. Μίχαλος, συνοψίζονται στα εξής σημεία:

Δύο στις τρεις επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Το 49,4% πιστεύει ότι είναι το ίδιο έντονη με αυτή στο εξωτερικό, ίσως και εντονότερη, ενώ το 56,4% εκτιμά ότι θα διαρκέσει δύο με τρία χρόνια.

Εξι στις δέκα (61,9%) «γονατίζουν» λόγω έλλειψης ρευστότητας και μείωσης των πωλήσεων. Μάλιστα έστω και μικρή μείωση στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών αναφέρει σχεδόν το 85% των επιχειρήσεων.

Σύννεφα ανησυχίας προκαλεί το γεγονός ότι τέσσερις στις δέκα (38,4%) επιχειρήσεις προβληματίζονται και προσανατολίζονται στο να μειώσουν το προσωπικό τους.

Το 47,4% γενικά κρίνει αρνητικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το 43,3% τα κρίνει θετικά. Επιμέρους το 50,1% χαρακτηρίζει θετικό το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, ενώ οκτώ στους δέκα (82,9%) επικροτούν την εγγύηση για τις καταθέσεις.

Μόνο ένας στους τρεις επιχειρηματίες (35,1%) θεωρεί πως το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει τη ρευστότητα και τη ζήτηση στην αγορά.

Οι οκτώ στους δέκα (80,5%) αποδίδουν στις τράπεζες προσπάθεια απλά να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, χωρίς διάθεση να στηρίξουν τη πραγματική οικονομία, δηλαδή να ρίξουν το χρήμα στην αγορά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ, ΕΘΝΟΣ, 21/11/08

Επισκεπτες