ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

13 Νοε 2008

"Βλέπουν" κύμα απολύσεων



Αύξηση της ανεργίας στο 7,8% έναντι αρχικής πρόβλεψης της κυβέρνησης για 7,4% βλέπει ο γ.γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκης. Η Κομισιόν έχει ήδη προβλέψει για 9%... Επιχειρηματίες και αναλυτές μιλούν για «έκρηξη» απολύσεων «E» 13/11

«Κύμα» απολύσεων και απότομη αύξηση της ανεργίας φοβούνται στην κυβέρνηση, καθώς οι μέχρι τώρα... σπασμωδικές κινήσεις δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα και η αγορά εξακολουθεί να αναζητεί ρευστότητα.


Μπορεί τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία (Αύγουστος) της Στατιστικής Υπηρεσίας να δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας υποχωρεί στο 7,1% από 7,6% πέρυσι, αλλά όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε... βίαιη ανατροπή αυτής της τάσης.

Δεν είναι μόνο η Κομισιόν που προβλέπει ότι το 2008 θα κλείσει με την ανεργία στο 9%, αλλά και η πρόσφατη τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μανώλη Κοντοπυράκη για 7,8% έναντι αρχικής πρόβλεψης του οικονομικού επιτελείου για 7,4%.

Ομως για να πάμε από τα επίπεδα του Αυγούστου στο 7,8% θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους η ανεργία να ξεπεράσει κατά πολύ το 8%, αύξηση που «μεταφράζεται» σε 50.000 με 60.000 νέους ανέργους.

Οπως έχει γράψει το «Εθνος», έκρηξη της ανεργίας βλέπουν τόσο επιχειρηματίες, που έχουν ήδη αρχίσει να κόβουν θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας και την πτώση του τζίρου, όσο και αναλυτές.

Ο κ. Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται επιδείνωση των επιδόσεων της αγοράς εργασίας, που αντανακλούν και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Μείωση
Οσον αφορά τώρα τα στοιχεία του Αυγούστου, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε μείωση της ανεργίας στο 7,1% από 7,6% πέρυσι.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως τον ίδιο μήνα που η ΕΣΥΕ κατέγραψε αύξηση της απασχόλησης είχαμε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3% και της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 21,3%, ενώ η τουριστική κίνηση κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, δηλαδή δεν εκδηλώθηκε τόνωση της εποχικής εργασίας.

Από τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι οξύτερο για τους νέους και τις γυναίκες.

Ειδικότερα, στις ηλικίες έως και 24 ετών το ποσοστό ξεπερνά το 19,2% και μεταξύ 25 και 34 ετών διαμορφώνεται στο 10,6%.

Στις γυναίκες καταγράφηκε ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τους άνδρες, 11% έναντι 4,5%.

Σε επίπεδο περιφερειών τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν σε Δυτική Μακεδονία 15,3%, Δυτική Ελλάδα 11,6% και Κεντρική Μακεδονία 8,8%.

Στον αντίποδα, στο Νότιο Αιγαίο η ανεργία ήταν μόλις 1,2% και στην Κρήτη 4,3%.

Κώστας Τσαχάκης, ΕΘΝΟΣ, 13/11/08

Επισκεπτες