ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

4 Νοε 2008

Εκρηξη ανεργίας τον χειμώνα



Αμεση... εκτίναξη της ανεργίας στο 9% προβλέπει η Κομισιόν, η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών

Η Κομισιόν με το ποσοστό αυτό επί της ουσίας... μετρά 156.000 περισσότερους ανέργους σε σχέση με τις έως τώρα καταμετρήσεις του υπουργείου Οικονομίας μέσω της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που οριοθετούν την ανεργία στο 7,6%.

Την πρόβλεψη των εμπειρογνωμόνων των Βρυξελλών ασπάζονται και παράγοντες της εγχώριας αγοράς.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης) κ. Θ. Βάρδας μιλώντας στο «Εθνος» υπογράμμισε ότι στο πρώτο δίμηνο του 2009 έρχονται «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και απολύσεις εργαζομένων που μπορεί να ανεβάσουν το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και μεταξύ 12% και 14%.

Την ώρα λοιπόν που πιστοποιείται ότι η κρίση πλήττει άμεσα τον κοινωνικό ιστό, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο το Εκοφίν να δώσει στην Ελλάδα το «πράσινο φως» για άνευ όρων χαλάρωση και να εγκρίνει παροχές των οποίων οι δαπάνες υπολογίζονται μεταξύ 1 και 1,2 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ανεργία φέτος θα διαμορφωθεί στο 9% σε δωδεκάμηνη βάση και θα αυξηθεί στο 9,2% του χρόνου και στο 9,3% το 2010.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα της ανεργίας που παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου ήταν 7,6% και έβαινε μειούμενη σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Κομισιόν, θα πρέπει το ποσοστό ανεργίας να σκαρφαλώσει στο 11% στο τελευταίο πεντάμηνο του έτους και ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί κατακόρυφα κατά 156.000 άτομα.

Παράμετρος
Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και μία άλλη παράμετρος, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν υπολόγισε το ποσοστό ανεργίας του 2007 που ήταν 8%, αγνόησε τα «αισιόδοξα» στοιχεία για το τρέχον έτος και επειδή διαπιστώνει μείωση της ανάπτυξης κατά 0,9 της μονάδας (από το 4% πέρυσι στο 3,1% εφέτος) διατύπωσε την πρόβλεψη για αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά μία μονάδα στο 9%.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομίας εξέφραζαν χθες την απορία τους για το υψηλό ποσοστό ανεργίας που περιέχεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Μάλιστα κορυφαίος παράγοντας της Στατιστικής Υπηρεσίας σημείωνε πως «είναι απίθανο να έχουμε το 2008 ανεργία άνω του 8%».

Προσέθετε πως μπορεί να μην επιτευχθεί ο στόχος του προσχεδίου (7,4%), αλλά σίγουρα θα «κρατηθούμε κοντά σε αυτόν».

Κατά τα λοιπά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως του χρόνου ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 2,5%.

Οπως επισημαίνει, ο βασικός λόγος για την επιβράδυνση είναι η εξασθένηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2008.

«Προσγείωση» αναμένεται και στις επενδύσεις εξαιτίας της πτωτικής πορείας στην οικοδομική δραστηριότητα και της γενικότερης δυσπραγίας των επιχειρήσεων.

Το έλλειμμα το οριοθετεί κάτω από το 3% για φέτος και του χρόνου και το ανεβάζει στο 3% το 2010, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ειδικότερα η Κομισιόν αναμένει πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,5% φέτος, αντί του 2,3% που εκτιμά η κυβέρνηση και προβλέπει υποχώρηση του στο 2,2% το 2009 (αντί του 1,8% του προσχεδίου).

Στην έκθεση δεν παραλείπει να αναφέρει πως οι αδυναμίες όσον αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας παραμένουν ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα, με αφορμή την αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ελλείμματα
Εξάλλου αναφέρει πως «επιμένουν τα δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Εκτιμά λοιπόν πως το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών θα αυξηθεί στο 14,3% του ΑΕΠ φέτος, από 14% πέρσι και θα διευρυνθεί περαιτέρω στο 15% το 2009 και στο 15,5% το 2010, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Για το 2008 προβλέπει εμπορικό έλλειμμα στο 18,9% του ΑΕΠ και περαιτέρω διεύρυνσή του στο 19,1% το 2009 και στο 19,2% το 2010.

Τέλος αναμένει πληθωρισμό υψηλότερο του 3% στην επόμενη διετία.

Ειδικότερα 3,5% το 2009 και 3,3% το 2010, ενώ φέτος θεωρεί πως ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,4%.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 4/11/08

Επισκεπτες