ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

28 Νοε 2008

Χάθηκαν 8.500 θέσεις εργασίας



Απολύσεις και περικοπές προσωπικού συνθέτουν την κατάσταση στο 10μηνο του 2008. Στα 165 εκατ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές


Το «μαύρο» πρόσωπο της κρίσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις βρίσκεται «προ των πυλών» στη δοκιμαζόμενη από μακροχρόνια ύφεση ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Αποκαλυπτικά στοιχεία από μεγάλη έρευνα, που παρουσιάστηκε χθες στη Νομαρχία Πειραιά, δείχνουν ότι μόνο στο πρώτο 10μηνο του έτους χάθηκαν εξαιτίας του κλεισίματος μιας σειράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων περίπου 8.500 θέσεις εργασίας.

Εκρηξη ανεργίας, βουτιά ανάπτυξης

Σ αυτές θα πρέπει να προστεθούν και μια σειρά θέσεων εργασίας που χάνονται, αφού μία στις τρεις επιχειρήσεις της περιοχής προχωρεί λόγω της οικονομικής δυσπραγίας σε περικοπές προσωπικού.

Ετσι, η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ξεπερνάει το 15%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Η εικόνα «ασφυξίας» της αγοράς του Πειραιά αποτυπώνεται και στο ότι οι ακάλυπτες επιταγές εκτιμάται ότι φθάνουν το 2008 σε 165 εκατομμύρια ευρώ.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια παρατεταμένη ύφεση, με συνέπειες στο εισόδημα των καταναλωτών, στην απασχόληση και στις εταιρείες. Φοβόμαστε ότι ο οικονομικός μαρασμός θα συνεχιστεί τώρα λόγω και της παγκόσμιας κρίσης», τόνισε ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Επαγγελματικό, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο και το Εργατικό Κέντρο.

Για το «αύριο» όλοι οι φορείς εξέφρασαν φόβο ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

Μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και μια στις δύο θα καθυστερήσει στις πληρωμές της.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Ευάγγελος Τσιτούρας, τόνισε ότι ήδη γίνεται προσπάθεια από μια σειρά επιχειρήσεων που κινούνται γύρω από τη ναυπηγοεπισκευή να μην κάνουν απολύσεις.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Πέτρος Κυριακού, έκανε λόγο για «μαύρα Χριστούγεννα που έρχονται για τους εργαζόμενους» και τόνισε ότι η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από το 15%, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανασφάλιστη εργασία και η μερική απασχόληση.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλης Κορκίδης, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας «γιατί αυτό θα είναι πηγή πολλών δεινών», ενώ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Μπενέτος, τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Κλείνοντας ο νομάρχης Πειραιά παρουσίασε τις προτάσεις όλων των φορέων προς την κυβέρνηση και ανακοίνωσε πρωτοβουλίες από τη Νομαρχία για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υποβοήθησή τους για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση για τη διενέργεια ελέγχων για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 28/11/08

Επισκεπτες