ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

14 Νοε 2008

Εκτός αγοράς εργασίας ένας στους τρεις ανέργους

Εκτός αγοράς εργασίας μετά τη λήξη των επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ βρέθηκε ένας στους τρεις ανέργους.

Συγκεκριμένα, από τα 10.000 άτομα που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας το 2005, σήμερα απασχολείται το 66,5% (στην ίδια ή σε άλλη επιχείρηση), ωστόσο το υπόλοιπο 33,5% αναζητά εκ νέου δουλειά.

Τα συμπεράσματα των μελετών που έκανε ο ΟΑΕΔ για την αξιολόγηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης παρουσίασε χθες στην υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ο διοικητής του Οργανισμού Γ. Βερναδάκης.

Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των επιδοτούμενων προγραμμάτων έρχονται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή.

Η κυβέρνηση στρέφεται ξανά στη δοκιμασμένη «συνταγή» των επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Με βάση τις μελέτες, καλύτερη είναι η κατάσταση με το πρόγραμμα των νέων ελεύθερων επαγγελματιών του 2004, καθώς το 75% των συμμετεχόντων παραμένουν στον επιχειρηματικό στίβο. Σημειώνεται πως και στα δύο προγράμματα οι ευκαιρίες απασχόλησης αφορούν κυρίως τους κλάδους του εμπορίου, των επισιτιστικών υπηρεσιών και γενικά τον χώρο της παροχής υπηρεσιών.

Οσον αφορά το προφίλ των ανέργων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας, από τα στοιχεία προκύπτει πως πρόκειται κυρίως: για γυναίκες (59%), νέους από 25 έως 34 ετών (55,83%) και αποφοίτους μέσης ή στοιχειώδους εκπαίδευσης.

Στο πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών έλαβαν μέρος κυρίως άνεργοι 30 έως 49 ετών (73%) και απόφοιτοι μέσης ή στοιχειώδους εκπαίδευσης (77,2%).

ΕΘΝΟΣ , 14/11/08

Επισκεπτες