ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com
12 Νοε 2008
Ηλεκτροσόκ 35% από ΔΕΗ
Στις πλάτες των καταναλωτών με αυξήσεις- σοκ στα τιμολόγια, που θα φτάσουν την προσεχή εξαετία σωρευτικά στο 35%, σχεδιάζει να μετακυλίσει η ΔΕΗ το κόστος υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος.
Α υτό προβλέπει το νέο business plan της εταιρείας για την περίοδο 2009- 2014 που θα ανακοινωθεί σήμερα στο διοικητικό της συμβούλιο και για το οποίο ενημερώθηκε χθες το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας αναφέρεται ότι για να υλοποιηθούν οι επενδύσεις σε νέες μονάδες, χωρίς στα ποσοστά αυτά να υπολογίζεται ο πληθωρισμός, θα πρέπει το 2009 και το 2010 τα τιμολόγια να αυξηθούν κατά
ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ
Στην ουσία η διοίκηση της ΔΕΗ επανέρχεται στο δίλημμα «αυξήσεις τιμολογίων πάνω από τον πληθωρισμό ή συρρίκνωση της εταιρείας»/strong>
5,5% κάθε χρόνο, το 2011 και το 2012 κατά 2,5% και το 2013 και το 2014 κατά 0,5% πάνω από τον πληθωρισμό.
Αν υπολογίσει επομένως κανείς τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και των διεθνών οργανισμών για τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, τότε οι συνολικές αυξήσεις που θέλει να επιβάλει η ΔΕΗ στους καταναλωτές είναι από 8,5% για το 2009 και για το 2010, από 5,5% για το 2011 και για το 2012, και από 3,5% για το 2013 και το 2014.
Την ώρα δηλαδή που ο πρόεδρος της ΔΕΗ δέχεται πυρ ομαδόν ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης για τη νέα αύξηση των τιμολογίων εξαιτίας της ρήτρας καυσίμων από την 1η Ιανουαρίου 2009, εκείνος επιμένει να εξαγγέλλει και νέο μπαράζ αυξήσεων!
Τον «αδειάζει» το υπουργείο Ανάπτυξης
Σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, τα ποσοστά αυτά των αυξήσεων, μαζί με τα 500 εκατ. ευρώ λειτουργικών δαπανών που υπολογίζει να εξοικονομεί κάθε χρόνο, θα έχουν ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να συγκεντρώσει μέχρι το 2014 το ποσό των 12-14 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό «λείπει» από τη ΔΕΗ για να φέρει σε πέρας τις επενδύσεις κατασκευής νέων μονάδων ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ρεύμα.
Στην ουσία η διοίκηση της ΔΕΗ επανέρχεται στο εκβιαστικό δίλημμα «αυξήσεις τιμολογίων πάνω από τον πληθωρισμό ή συρρίκνωση της εταιρείας και μη υλοποίηση των επενδύσεων σε νέες μονάδες, επομένως κίνδυνος μπλακάουτ για τους καταναλωτές». Το επιχείρημα αυτό άλλωστε επικαλούνταν χθες και στελέχη της ΔΕΗ, για να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις που ζητάει η επιχείρηση. Κύκλοι πάντως του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωναν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να εγκριθούν τα ποσοστά των αυξήσεων που αναφέρει στο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης ο πρόεδρός της Τάκης Αθανασόπουλος. «Έχει δηλώσει το ΥΠΑΝ ότι ειδικά για το 2009, πέραν της ρήτρας καυσίμου δεν τίθεται θέμα άλλων αυξήσεων», έλεγαν χαρακτηριστικά, χωρίς βεβαίως να αποκλείουν το ενδεχόμενο μεγάλων αυξήσεων τα επόμενα χρόνια.
Και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγ. Αντώναρος, ερωτηθείς αν οι κινήσεις Αθανασόπουλου συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, δήλωσε ότι «και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει διάφορες εισηγήσεις, οι οποίες δεν ενεκρίθησαν από τον πολιτικό προϊστάμενο του εκάστοτε προέδρου ή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Έχει συμβεί, δεν είναι η πρώτη φορά».
Κύκλοι της αγοράς πάντως ανέφεραν ότι σε περίπτωση που τα αιτήματα Αθανασόπουλου απορριφθούν από τον αρμόδιο υπουργό, η παραίτησή του από την προεδρία της ΔΕΗ πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η ΓΕΝΟΠ
Χθες η ΓΕΝΟΠ συναντήθηκε δύο φορές με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο για να ενημερωθεί σχετικά με το περιεχόμενο του business plan. Κατά τη ΓΕΝΟΠ, αν σταματήσει η αφαίμαξη της επιχείρησης (μέσω της Οριακής Τιμής Συστήματος, των στρεβλώσεων στα τιμολόγια και της υποχρέωσης να αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο), η ΔΕΗ θα βρει τα ποσά που χρειάζεται για τις επενδύσεις της και τότε δεν θα είναι απαραίτητες οι αυξήσεις των τιμολογίων της.
Μισόλογα για πυρηνική ενέργεια
ΚΑΛΕΣΜΑ για να αρχίσει ο διάλογος για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα απηύθυνε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο γενικός γραμματέας του υπ. Ανάπτυξης Κώστας Μουσουρούλης. Μιλώντας στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική», ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΝ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν νομιμοποιείται κανείς να εναντιώνεται στη διοργάνωση διαλόγου για την πυρηνική ενέργεια», αναφορά που ερμηνεύτηκε ως έμμεσο κάλεσμα για να αρχίσει η συζήτηση για τη χρήση πυρηνικών στην ηλεκτροπαραγωγή. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχει ταχθεί κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, όμως τελευταία ακούγονται όλο και πιο συχνά οι απόψεις ότι υπό ορισμένες συνθήκες η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να λύσει σε σημαντικό βαθμό το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας.
ΤΑ ΝΕΑ, 12/11/08