ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

12 Νοε 2008

Η General Motors στο «χείλος του γκρεμού»


Τα πυρά του πρώτου «κανονιού» ετοιμάζεται να δεχτεί ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, που στροβιλίζεται πια για τα καλά στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον η αμερικανική General Motors, η διοίκηση της οποίας προσβλέπει σε ομοσπονδιακή βοήθεια πολλών δισ. δολαρίων για να αποφύγει μια χρεοκοπία που θα οδηγούσε στον δρόμο 2,5 εκατ. εργαζομένους στις ΗΠΑ κατά τον πρώτο χρόνο.

Η μετοχή της πάλαι ποτέ εταιρείας-διαμάντι των Ηνωμένων Πολιτειών κατρακύλησε χθες σε ναδίρ 65 ετών, κάτω και από τα τρία δολάρια. Και αυτό συνέβη μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της τιμής-στόχου σε... μηδέν από αναλυτή της Deutsche Βank!

Με τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 45% μόνο τον Οκτώβριο και τις ζημιές να φτάνουν από τα τέλη του 2004 στα 73 δισ. δολάρια, η ρευστότητα της επιχείρησης είναι οριακή και κατ επέκταση ανεπαρκής για να καλύψει τις τρέχουσες δαπάνες της.

Αίτηση για πτώχευση
Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η GM θα έπρεπε να κάνει αίτηση για πτώχευση παρά να πάρει χρήματα από την κυβέρνηση. Οπως εξηγεί ο διαχειριστής του hedge fund «Ρershing Square Capital Μanagement», Μπιλ Ακμαν «η General Motors ήταν προβληματική επιχείρηση για πολλά χρόνια, καθώς ήταν υπερχρεωμένη και κατείχε συμβόλαια που δεν ήταν συμφέροντα. Ο τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να μη δανειστεί άλλα χρήματα, αλλά να προχωρήσει σε πτώχευση».

«Η στρατηγική χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για την GΜ», αναφέρουν από την πλευρά τους στελέχη του οίκου Fitch, εξηγώντας ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Μπλούμπεργκ, οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες GM, Ford και Chrysler έχουν ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 17 ετών που μαστίζει τον κλάδο.

Εξάλλουν και ο νεοεκλεγείς Μπάρακ Ομπάμα φέρεται να ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπους να λάβει μέτρα για τη στήριξή του.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο είχαν εγκριθεί στις ΗΠΑ 25 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση των εργοστασίων προκειμένου να κατασκευάζονται αυτοκίνητα χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου.

Πέραν της GM, κατακόρυφη πτώση σημείωσαν επίσης τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις των Ford (-34%) και Chrysler (-33%), αλλά και των ασιατικών Toyota (-32%), Hyundai (-25%) και Honda (-24%).

Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr , ΕΘΝΟΣ,12/11/08

Επισκεπτες