ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

16 Νοε 2008

Ετοιμάζουν λίστες με... 100.000 απολύσεις


Κύμα απολύσεων αλλά και πρωτοφανή αύξηση της μαύρης εργασίας «φέρνει» η οικονομική κρίση, με τη ΓΣΕΕ να εκφράζει φόβους για απώλεια έως και 100.000 θέσεων απασχόλησης μέσα στο 2009.

Τα πρώτα μηνύματα από την αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και ήδη υπάρχουν κρούσματα επιχειρήσεων που με πρόσχημα τη διεθνή κρίση προχωρούν σε απολύσεις, διαθεσιμότητες και υποχρεωτικές άδειες του προσωπικού.

Οι συνδικαλιστές φοβούνται πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει «κύμα» απολύσεων σε μεγάλους κλάδους -π.χ. στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις κατασκευές και στον τουρισμό- οι οποίοι πλήττονται κυρίως από την κρίση. Ωστόσο, οι απολύσεις αυτές με τη μέθοδο του... ντόμινο θα συμπαρασύρουν και άλλους κλάδους, και είναι χαρακτηριστικό πως στο εξωτερικό για καθεμία απόλυση στον χρηματοπιστωτικό τομέα χάνονται τρεις θέσεις εργασίας σε άλλους χώρους.

Πάντως, αυτό που φοβάται περισσότερο το συνδικαλιστικό κίνημα είναι πως ορισμένοι εργοδότες θα «χρησιμοποιήσουν» επικοινωνιακά την κρίση είτε για να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού είτε για να περιορίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στον τουρισμό έχουν ξεκινήσει οι «προληπτικές απολύσεις» χωρίς να έχουν γίνει τα συμβόλαια της νέας τουριστικής σεζόν.

26 στους 70 Για παράδειγμα, στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό έφτασε καταγγελία για ξενοδοχείο στην Ιεράπετρα -εποχικής λειτουργίας- που κάλεσε 26 από τους συνολικά 70 απασχολούμενους και τους κατήγγειλε τη σύμβαση. Τα συγκεκριμένα άτομα είχαν ήδη πάει στο ταμείο ανεργίας, καθώς το ξενοδοχείο έκλεισε για τον χειμώνα.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή έγινε για να μην υποχρεωθεί η επιχείρηση να τους προσλάβει τη νέα τουριστική περίοδο, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Απασχόλησης. Στόχος είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε οι εργοδότες να μην απολύουν με πρόσχημα την κρίση προσωπικό για να προσλάβουν «φτηνό» εργατικό δυναμικό.

«Πρέπει να υπάρξει απαγόρευση όλων των απολύσεων τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009», σημειώνει ο γραμματέας Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης και ζητά «επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού απόλυσης του εργαζόμενου και επιμήκυνση (τουλάχιστον για μία διετία) της χορήγησής του».

Καταλήγει σημειώνοντας «φτάνει πια ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου και του παρατηρητή της κατάστασης από την κυβέρνηση και την υπουργό Απασχόλησης. Φτάνει πια η κοροϊδία με τα δήθεν προγράμματα του ΟΑΕΔ και τα χιλιοδιακηρυγμένα ταμεία αλληλεγγύης!».

Αυτοί που απειλούνται περισσότερο από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις είναι όσοι έχουν υποκύψει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση έρευνα της VPRC που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ -πριν καν ξεσπάσει η οικονομική κρίση- σχεδόν ένας στους δέκα εργαζομένους έχει δελτίο παροχής υπηρεσιών, παρότι δουλεύει σε σταθερή βάση στην επιχείρηση (δηλαδή με σταθερό ωράριο σε καθημερινή εργασία).

Κάτω από τη σύμβαση Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι το 13% των ερωτηθέντων δηλώνει πως παίρνει λιγότερα χρήματα απ ό,τι ορίζει η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στον αντίποδα, μόλις το 8% παίρνει μεγαλύτερο μισθό από αυτόν που προβλέπει η σύμβαση.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως τις εξελίξεις παρακολουθούν ανήσυχοι οι νέοι άνεργοι, οι οποίοι ζητούν εργασία για πρώτη φορά.

Το 65% αυτών των ανέργων δεν είναι καν γραμμένο στον ΟΑΕΔ, ενώ ο μέσος χρόνος αναζήτησης εργασίας αγγίζει τους 18 μήνες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr



ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Μαζική έξοδος υπαλλήλων

Οι πρώτες αναταράξεις, που αναμένεται να μετατραπούν σε ισχυρούς κλυδωνισμούς το 2009, έχουν αρχίσει στην αγορά αυτοκινήτου. Απολύσεις υπαλλήλων, αναστολή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, «στέγνωμα» της αγοράς, κάθετη πτώση στις πωλήσεις και τα πρώτα «κανόνια» εμπόρων σκιαγραφούν το τοπίο της αγοράς.

Οσο για το 2009 οι εκτιμήσεις θέλουν επιβράδυνση 30% στις πωλήσεις των καινούργιων και 50% στα μεταχειρισμένα ΙΧ, δραστικές περικοπές των εξόδων λειτουργίας, των μπόνους και των παροχών των στελεχών, όπως και μείωση της διαφημιστικής δαπάνης. Εγκυρες πληροφορίες μιλούν για όμιλο με μεγάλο δίκτυο λιανικής εμπορίας να έχει προχωρήσει σε απολύσεις 25 διοικητικών υπαλλήλων και πωλητών.

Επίσης, άλλη εταιρεία, εκτός από απολύσεις, έχει βάλει λουκέτο σε παρεμφερείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με υπολογισμούς των ανθρώπων της αγοράς, η πτώση στις πωλήσεις των μεταχειρισμένων έχει μειωθεί έως και 60% στα ΙΧ με κινητήρα άνω των 2.000 κ.εκ. και 40% σε αυτά από 2.000 κ.εκ. και κάτω.

ΝΕΛΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ



ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Κάθε δύο μέρες «δένει» ένα πλοίο και χάνονται 22 θέσεις εργασίας...

Μέρα παρά μέρα χάνονται κατά μέσο όρο 22 θέσεις εργασίας ναυτεργατών από πλοία, που οδηγούνται σε παροπλισμό.

Αυτή η εικόνα διαμορφώνεται, αυτή την εβδομάδα, αφού στον κόλπο της Ελευσίνας έφτασαν σε πέντε τα πλοία που παροπλίστηκαν το τελευταίο διάστημα και με τέσσερα παλαιότερα ανήλθαν συνολικά σε 9, ενώ στις λιμενικές αρχές εκκρεμούν άλλες 10 αιτήσεις για παροπλισμό.

Ετσι, όπως έλεγαν έγκυρες πηγές, φαίνεται ότι «μέρα παρά μέρα παροπλίζεται και ένα πλοίο», στο οποίο απασχολούνται κατά μέσο όρο 22 ναυτεργάτες, με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να μπορεί να γίνει λόγος για ένα σύνολο απώλειας άνω των 300 θέσεων εργασίας (15 πλοία Χ 22).

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του ναυτεργατικού δυναμικού, τον Σεπτέμβριο του 2006, σε 787 ελληνικά και ελληνόκτητα, συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, φορτηγά και δεξαμενόπλοια, χωρητικότητας άνω των 100 κόρων, απασχολούνταν 15.247 ναυτεργάτες, από τους οποίους οι 8.078 ήταν Ελληνες και 7.169 αλλοδαποί.

ηΚινδυνεύουν Εάν υπολογιστούν και τα ελληνόκτητα πλοία, με ξένη σημαία, μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, είναι σαφές ότι οι θέσεις εργασίας, που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κίνδυνο, είναι πολύ περισσότερες.

Ωστόσο, από πολλές πλευρές εκφράζεται, βάσιμα, η εκτίμηση πως η εικόνα για το εάν θα υπάρξει τελικά «κύμα» παροπλισμών ή θα ξεπεραστεί πιο «ανώδυνα» η κρίση θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους συναδέλφους, όπου και όποτε μας χρειαστούν», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της ένωσης πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ), Γιώργος Βλάχος, προσθέτοντας ότι «μέχρι τέλος του έτους αναμένουμε τις εξελίξεις, που ευελπιστούμε να είναι προς το καλύτερο».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ



ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ 15% ΤΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ
Γέμισε λουκέτα το λιανεμπόριο

Κύμα «λουκέτων» στον χώρο του εμπορίου με απρόβλεπτες συνέπειες για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων αναμένεται μετά τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα εμπορικά κέντρα και τα υποκαταστήματα εντείνονται από τη χρηματοπιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα να αναμένονται εκατοντάδες πτωχεύσεις και κλείσιμο καταστημάτων μόλις περάσουν τα Χριστούγεννα.

Μπορεί οι παραδοσιακές εμπορικές «πιάτσες» στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων να αντέχουν, ωστόσο, οι περιφερειακές αγορές στενάζουν.

Εχει να πληρώσει 6 μήνες «Επιχειρηματίας που χρόνια ενοικιάζει κατάστημα σε καλή γειτονιά της Αθήνας έχει να πληρώσει έξι μήνες το ενοίκιο. Μου ζητά πίστωση χρόνου μέχρι τις αρχές του 2009, όταν θα έχουν περάσει οι γιορτές, οπότε ελπίζει σε καλούς τζίρους προκειμένου να με εξοφλήσει. Δεν μπορώ να κάνω τίποτε, παρά μόνο υπομονή».

Αυτά τα λόγια του προέδρου της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών - Οικοδομικών Επιχειρήσεων (ΟΜΚΟΕΕ), κ. Δημ. Καψιμάλη, περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες έμποροι σε όλη την Ελλάδα. Τα στοιχεία από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας είναι ενδεικτικά της κατάστασης.

Στο ιστορικό κέντρο (Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Αιόλου, Αθηνάς και άλλοι μικρότεροι δρόμοι) περισσότερα από το 15% των ισόγειων καταστημάτων (δηλαδή 1 στα 6) παραμένει ξενοίκιαστο για πολύ καιρό. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό μπορεί να υπερδιπλασιαστεί αν προστεθούν τα καταστήματα σε στοές και ορόφους, όπου εκεί δεν υπάρχει επιχειρηματίας για χρόνια.

Β. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ



ΕΛΕΓΧΟΙ ΙΚΑ
50% αυξήθηκαν σε ένα χρόνο οι ανασφάλιστοι

Η κρίση δεν «φέρνει» μόνο απολύσεις, αλλά επηρεάζει δραματικά και τις συνθήκες εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν συμβιβασμούς για να μη βρεθούν στο ταμείο ανεργίας.

Δεν είναι τυχαίο πως τον Οκτώβριο -σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι- παρατηρείται πρωτοφανής αύξηση των ποσοστών της μαύρης εργασίας.

Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους της ειδικής υπηρεσίας του ΙΚΑ προέκυψε πως οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι τον Οκτώβριο του 2007 ήταν 18%.

Τον αντίστοιχο μήνα φέτος το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 34%, δηλαδή αυτή τη στιγμή ο ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει χωρίς να έχει ασφα-λιστική κάλυψη!

Μιλώντας στην «Οικονομία», ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου του ΙΚΑ και αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Σμυρλής, σημειώνει χαρακτηριστικά πως «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και της διοίκησης του ΙΚΑ η εισφοροδιαφυγή καλπάζει.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία παρατηρείται σημαντι-κότατη αύξηση, κάτι που σημαίνει πως η κρίση και η ύφεση στην πραγματική οικονομία δεν έρχονται, αλλά είναι ήδη εδώ, και επηρεάζουν την ανεργία και την εισφοροδιαφυγή».

ΠΗΓΗ: EΘΝΟΣ, 16/11/08

Επισκεπτες