ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

31 Μαρ 2009

«Δεν πληρώνουμε για την κρίση σας», το μήνυμα των Ευρωπαίων στους G20

Με κεντρικά συνθήματα «Δεν πληρώνουμε για την κρίση σας» και «Φάτε τους τραπεζίτες», χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις, εκφράζοντας δυναμικά τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου των G20 στο Λονδίνο.

Στη Φρανκφούρτη, την «πρωτεύουσα των τραπεζών», και στο Βερολίνο οι διαδηλωτές κρατούσαν μαύρα φέρετρα γεμάτα κόκκινα τριαντάφυλλα, υποδεικνύοντας ότι «ο καπιταλισμός είναι πλέον νεκρός». Περισσότεροι από 20.000 Γερμανοί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν από το δίκτυο κατά της παγκοσμιοποιήσης Attack, περιβαλλοντικές οργανώσεις και το Αριστερό κόμμα.

Στη Βιένη περίπου 7.000 διαδηλωτές με συνθήματα, πλακάτ και φυλλάδια υποστήριξαν ότι την ευθύνη για την κρίση πρέπει να αναλάβουν οι τράπεζες που την προκάλεσαν, και όχι να αφεθούν οι εργαζόμενοι και τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να υποφέρουν εξαιτίας της ύφεσης.

Στο Παρίσι, μια μικρή αλλά ισχυρή ομάδα περίπου 400 πολιτών κουβάλησαν σακιά άμμου, με τα οποία και έκλεισαν την είσοδο του χρηματιστηρίου της πόλης, καυτηριάζοντας την ύπαρξη των «φορολογικών παραδείσων» και των υπεράκτιων εταιρειών. Περίπου 500 διαδηλωτές στη Γενεύη επισήμαναν την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης και της δημιουργίας ενός πιο οικολογικού και δίκαιου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή στις αντίστοιχες διαδηλώσεις του Σαββάτου στη βρετανική πρωτεύουσα που σηματοδότησαν την έναρξη σειράς κινητοποιήσεων πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου G20. Περισσότερες από 150 οργανώσεις, υπό την ομπρέλα της κίνησης «Put the People First» (Πρώτα ο λαός) κινητοποίησαν περισσότερους από 35.000 πολίτες. Συγκεντρώσεις και πορείες ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας και συναντήθηκαν στο «Σημείο των Ομιλητών» στο Χάιντ Παρκ. Τα συνθήματά τους είχαν άξονα το πρίπτυχο «εργασία, δικαιοσύνη και περιβάλλον». Περνώντας μπροστά από τη Ντάουνινγκ Στριτ οι διαδηλωτές φώναζαν «απολαύστε τις υπερωρίες», αποδίδοντας ευθύνες για την οικονομία, το κλίμα αλλά και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. «Πρέπει επιτέλους οι ισχυροί του κόσμου να μας ακούσουν», δήλωσε ο Μπρένταν Μπάρμπερ, επικεφαλής του «Put the People First».
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: Ασ. Πρες, BBC, www.guardian.co.uk, www.thetimes.co.uk)


31/3/09, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Επισκεπτες