ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

22 Μαρ 2009

Εκρηξη οργής ξεσπά στην ΕΕ


Στην απαρχή μεγάλων κοινωνικών αναταραχών εξαιτίας της ύφεσης βρίσκεται η Γηραιά Ηπειρος, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν ολοένα και πιο βίαια μέσα καταστολής, αποδεικνύοντας και την αδυναμία τους να συνειδητοποιήσουν την απελπισία που αισθάνονται πλέον όλο και περισσότεροι πολίτες. Οταν όμως τα μέτρα που υιοθετούνται για να ξεπεραστεί η κρίση δεν ωφελούν τους πολίτες, παρά μόνο τις τράπεζες, τόσο οι κοινωνικές ταραχές θα εντατικοποιούνται, προειδοποίησε ο Χουάν Σομάβια, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.

Μαζί του συμφωνεί εν μέρει και ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια, που μίλησε για «καυτό φθινόπωρο» εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης, η οποία είναι «η χειρότερη των τελευταίων 70 ετών», ωστόσο, η πραγματικότητα και οι ζοφερές προβλέψεις για απώλεια 6 εκατ. θέσεων εργασίας φέτος και του χρόνου, έχουν ήδη προκαλέσει ποικίλους τριγμούς. Σε πολιτικό επίπεδο, δύο κυβερνήσεις, της Ισλανδίας και της Λετονίας, κατέρρευσαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και μία τρίτη, αυτή της Τσεχίας, βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Απεργίες και διαδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες, όπως οι Ιρλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Λιθουανία, Ουκρανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Πορτογαλία και Πολωνία, ενώ στη Λετονία, παρά την κυβερνητική αλλαγή, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και μόλις το 16% των πολιτών εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους.

Στη Γαλλία, τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι, συνταξιούχοι κι άνεργοι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο πανεθνικής απεργίας κατά της οικονομικής πολιτικής Σαρκοζί και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι θα «κατεβαίνουν στους δρόμους ξανά και ξανά». Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι φοιτητές που διαφωνούν με νομοσχέδιο που αφορά στην αυτονομία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τους δύο τελευταίους μήνες εκφράζουν τη διαφωνία τους με καταλήψεις, διαδηλώσεις και στήνοντας οδοφράγματα σε σχολές. Οι δυναμικές τους κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με αποτέλεσμα ο Σαρκοζί να φοβάται έναν νέο Μάη του 68. Ετσι κι αλλιώς, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πιο ευρείες κοινωνικές κινητοποιήσεις από την εποχή που εξελέγη πρόεδρος.

Αναβρασμός επικρατεί σε Ιταλία και Ισπανία με τη νεολαία να πρωτοστατεί, διαμαρτυρόμενη για το ζοφερό μέλλον που ανοίγεται μπροστά της, αλλά και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία.

Στην Ιταλία, η αστυνομία χρησιμοποίησε ιδιαίτερα βίαιες μεθόδους προκειμένου να εμποδίσει περίπου 300 φοιτητές να φύγουν από το πανεπιστήμιο Λα Σαπιένζα της Ρώμης, προκειμένου να ενωθούν με τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης για να διαδηλώσουν κατά της οικονομικής πολιτικής του Μπερλουσκόνι. «Με χτυπούσαν 4 αστυνομικοί στο κεφάλι», κατήγγειλε φοιτητής.

Στην Ισπανία, μαθητές, φοιτητές και καθηγητές έχουν κατέβει στους δρόμους και συγκρούονται με την αστυνομία, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας.

Μεγάλες απεργίες έγιναν και στη Βρετανία, ενώ παρατηρείται και έξαρση της ξενοφοβίας καθώς εργάτες απαίτησαν να σταματήσουν οι προσλήψεις ξένων εργατών. Σύμφωνα, πάντως, με έκθεση της Σκότλαντ Γιαρντ, το καλοκαίρι θα είναι ακόμα πιο θερμό στη χώρα κι όχι εξαιτίας των... κλιματικών αλλαγών.

Γίνεται λόγος για επανάληψη των ταραχών που είχαν ξεσπάσει τη δεκαετία του 80, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ εισήγαγε τα αντεργατικά της μέτρα. Ηδη συνδικάτα και οργανώσεις κατά της φτώχειας έχουν δώσει ραντεβού στις 28 Μαρτίου, εμπρός από τα κεντρικά καταστήματα των μεγάλων βρετανικών τραπεζών για τη «ληστρική» τους -όπως τη χαρακτηρίζουν- στάση έναντι των δανειοληπτών, την ίδια ώρα που λαμβάνουν δημόσια βοήθεια. Διαδηλώσεις αναμένονται και την 1η Απριλίου όταν οι ηγέτες του G20 θα φτάσουν στο Λονδίνο για τη σύνοδό τους που θα ξεκινήσει την επομένη.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr ΕΘΝΟΣ, 22/3/09

Επισκεπτες