ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

11 Μαρ 2009

ΔΝΤ: Υπό το μηδέν η παγκόσμια ανάπτυξη

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Μαύρα μαντάτα έρχονται από παντού για την παγκόσμια οικονομία, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, να προβλέπει από την Αφρική τη μεγαλύτερη ύφεση του καιρού μας.

Με δηλώσεις του από το Νταρ Ες Σαλαάμ, πρωτεύουσα της Τανζανίας, ο Στρος-Καν κάνει λόγο για «μεγάλη ύφεση» με αρνητική ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία φέτος, τονίζοντας ότι το εμπόριο πέφτει σε ανησυχητικά επίπεδα και ότι η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν καταρρεύσει.

«Το ΔΝΤ αναμένει η παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος, επίδοση που είναι η χειρότερη στους καιρούς μας», δήλωσε ο Στρος-Καν, που παραβρέθηκε στην Τανζανία σε συνέδριο για το πώς η Αφρική θα αντιμετωπίσει την κρίση.

«Η συνεχιζόμενη μείωση του δανεισμού από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, πιέζει την εγχώρια ζήτηση σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το διεθνές εμπόριο πέφτει σε ανησυχητικά επίπεδα και οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση προέβλεπε παγκόσμια ανάπτυξη 0,5% φέτος, ετοιμάζεται ωστόσο μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσει αναθεωρημένες προς το χειρότερο προβλέψεις. Μιας και βρισκόταν στη «μαύρη ήπειρο», ο Στρος-Καν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει την Αφρική, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί στο 3% φέτος, στο μισό των 5 τελευταίων ετών.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι φωνές των φτωχών θα ακουστούν. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Αφρική δεν θα μείνει απέξω», επισήμανε, επισείοντας τον κίνδυνο να υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές, ακόμη και πόλεμος στην περιοχή.

Χρηματιστηριακό ξέσπασμα

* Η «μαυρίλα» του ΔΝΤ, που συνέπεσε με αντίστοιχο μπαράζ κακών μαντάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δεν πτόησε τα χρηματιστήρια, που είχαν απρόσμενο ανοδικό ξέσπασμα χθες, με επίκεντρο την πρόβλεψη της Citigroup ότι θα έχει το πρώτο τρίμηνο κέρδη, μετά τις συσσωρευμένες ζημιές των 37,5 δισ. δολαρίων που έχει από το τελευταίο τρίμηνο του 2007 και τη γενναία κρατική ενίσχυση που έχει λάβει.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με ανόδους που άγγιζαν το 5% κατά μέσο όρο, ενώ ανάλογες επιδόσεις κατέγραφε και η Γουόλ Στριτ. Η μετοχή της Citigroup, που την προηγούμενη Παρασκευή υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά κάτω από το ένα δολάριο, ενισχυόταν χθες πάνω από 35% και είχε διαμορφωθεί στα 1,41 δολάρια. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/03/2009

Επισκεπτες