ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

20 Μαρ 2009

Πιο σκληρή γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Αριστερόστροφο» και πιο «αντικαπιταλιστικό» είναι το σχέδιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το πολιτικό πλαίσιο για τις ευρωεκλογές σε αντιδιαστολή με το πρόγραμμα του Συνασπισμού.

Υστερα από πολύμηνη συζήτηση η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε ένα πολυσέλιδο κείμενο -σχέδιο προγράμματος- καθώς και στις θέσεις εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης των ευρωεκλογών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Πανελλαδική Σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 12 Απριλίου στην Αθήνα.

Και στα δύο κείμενα διακρίνεται η προσπάθεια να χωρέσουν σχεδόν όλες οι απόψεις και θέσεις των πολιτικών συνιστωσών που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ένα μίνιμουμ συμφωνίας πάνω στο οποίο θα κινηθούν στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Με σαφή διαχωριστική γραμμή στα κεντροαριστερά σενάρια - γίνεται λόγος για τη «μεγάλη συμμαχία» συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, καθώς και ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε διαχειριστικές προτάσεις που θα στηρίξουν τη «φερεγγυότητα» των τραπεζών και ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα της λεγόμενης «Κεντροαριστεράς»».

Μάλιστα επισημαίνεται ότι όσα αριστερά κόμματα συμμετείχαν σε κεντροαριστερές κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και αποδέχτηκαν τον νεοφιλελευθερισμό.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάργηση του Μάαστριχ, του Συμφώνου Σταθερότητας, της Μπολόνιας, της οδηγίας Μπολγκεστάιν, της Λισαβόνας είναι προϋπόθεση για άσκηση αριστερής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από θέσεις «αριστερής αντιπολίτευσης», όπως επισημαίνεται στο κείμενο για τις ευρωεκλογές, «δεν συναινούμε στην οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους και στη μετατροπή των εθνικών κοινοβουλίων σε όργανα επικύρωσης των αποφάσεων των Βρυξελλών».

Κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επέκταση του ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να τεθεί σε ισχύ, χωρίς δημοψηφίσματα. «Ζητάμε την ενημέρωση της Βουλής πριν και μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη συμμετοχή των Εθνικών Κοινοβουλίων σε όλη τη διαδικασία σύνταξης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Απαιτούμε εθνικά δημοψηφίσματα για την επικύρωση οποιασδήποτε ευρωσυνθήκης», επισημαίνεται στο κείμενο - σχέδιο, ενώ τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κατοχύρωσης του δημόσιου, πολιτικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

Στο σχέδιο προγράμματος τονίζεται ακόμη ότι η Αριστερά οριοθετείται με απόψεις συνδιαχείρισης του συστήματος και ότι θα πρέπει να αγωνιστεί για να ανατραπούν οι υπάρχοντες συσχετισμοί. Σημειώνεται ότι στην τελευταία παράγραφο του κειμένου για τις ευρωεκλογές τονίζεται ότι «κάθε γυναίκα ή άνδρας που θα εκλεγεί από το ευρωψηφοδέλτιο εκφράζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται από το πρόγραμμά του».

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ, ΕΘΝΟΣ , 20/3/09

Επισκεπτες