ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

16 Μαρ 2009

Χιλιάδες Ισπανοί στους δρόμους για απολύσεις - ανεργία


Χιλιάδες Ισπανοί βγήκαν το Σαββατοκύριακο στους δρόμους της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις μαζικές απολύσεις και την ανεργία, στην πρώτη τόσο μαζική εκδήλωση δυσαρέσκειας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης κάνουν λόγο για 20.000 συμμετέχοντες στη διαδήλωση της Βαρκελώνης, ενώ τα σωματεία που είχαν διοργανώσει την πορεία διαμαρτυρίας υπολογίζουν τους διαδηλωτές σε 50.000.

Πάνω από 25.000 ήταν οι αστυνομικοί που σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν την ίδια ώρα στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Μαδρίτη ζητώντας καλύτερους μισθούς.

Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται γιατί, όπως υποστηρίζουν, πληρώνονται λιγότερο από τους συναδέλφους τους τής δημοτικής αστυνομίας και από εκείνους που υπηρετούν στις περιφερειακές αστυνομικές μονάδες στην Καταλονία και στην περιοχή των Βάσκων.

Στην Ισπανία, μία από τις πλέον ισχυρές οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 3,48 εκατ., με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν αύξησή του στα 4 εκατ. μέχρι το καλοκαίρι.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένεται να φτάσει στο 16,5% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Σε ύφεση εισήλθε και τυπικά η ισπανική οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, για πρώτη φορά από το 1993. Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης Θαπατέρο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1% έναντι του τρίτου τριμήνου, επίδοση η οποία είναι η χειρότερη των 15 τελευταίων ετών. Σε ετήσια βάση, το ισπανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,7%.

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ, 16/3/09

Επισκεπτες