ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

16 Μαρ 2009

«Δεκεμβριανά» και στη Γαλλία


Για τη θρυαλλίδα που μπορεί να οδηγήσει σε μία έκρηξη κοινωνικής αναταραχής φοβούνται τα γαλλικά συνδικάτα μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και νεαρών, το βράδυ του Σαββάτου, στο προάστιο Μιρό του Παρισιού. Είκοσι τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις, ανάμεσα στους οποίους είναι ένας 15χρονος.

Αστυνομική πηγή έκανε λόγο περί «ενέδρας» σε βάρος αστυνομικών, ενδεχόμενο που, με βάση τα γεγονότα, είναι τα επικρατέστερο.

Τα επεισόδια άρχισαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ, όταν η αστυνομία κλήθηκε ύστερα από εμπρησμό αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 100 νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με 40 κοκτέιλ μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Δυόμισι ώρες αργότερα η κατάσταση στην περιοχή εξομαλύνθηκε. Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι τα επεισόδια σχετίζονται με τον θάνατο ενός νεαρού από την ίδια περιοχή, στις 8 Μαρτίου, από πυρά αστυνομικών σε «νόμιμη άμυνα».

Γενική απεργία
Εν όψει της γενικής απεργίας της 19ης Μαρτίου στη μητροπολιτική Γαλλία, που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Σαρκοζί χειρίζεται την οικονομική κρίση, ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται πανταχόθεν πυρά -από τους πολίτες και την αντιπολίτευση- όχι μόνο για την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του, αλλά και για το νέο κύμα κοινωνικής αναταραχής που απειλεί για μία ακόμη φορά να αποσταθεροποιήσει τη Γαλλία.

Δύο συνδικάτα -Alliance και Unsa- εξέφρασαν χτες τη βαθιά ανησυχία τους για τα περιστατικά βίας που έχουν συγκλονίσει τις τελευταίες μέρες τα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ένοικος των Ηλυσίων απαίτησε από την υπουργό Εσωτερικών, Μισέλ Αλιό - Μαρί, να παρουσιάσει ένα «σχέδιο δράσης» για την ένταση του αγώνα εναντίον των βίαιων συμμοριών νεαρών στη γαλλική πρωτεύουσα, μετά την έξαρση βίας που προκάλεσε πάνω από δέκα τραυματισμούς σε λύκειο στην περιοχή Γκανί.

Στο μεταξύ, στην περιοχή Αράς στη βόρεια Γαλλία όπου πραγματοποιείται συνέδριο του «Εθνικού Μετώπου», εκατοντάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους εναντίον του Ζαν Μαρί Λεπέν, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος.

ΓΚΑΛΟΠ
«Πιο ικανοί» Σαρκοζί και Μπεζανσενό...

Ο Ν. Σαρκοζί και ο Ολ. Μπεζανσενό είναι οι δύο πολιτικοί που οι Γάλλοι εκτιμούν ότι είναι οι πιο ικανοί να αλλάξουν τα πράγματα, καταδεικνύει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τον ραδιοφωνικό σταθμό BFM και την εφημερίδα «La Τribune». Για το 38% των ερωτηθέντων, ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας είναι ικανός να αλλάξει τα πράγματα και κάνει αυτά που λέει. Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος σχεδόν ισοψηφεί με τον ένοικο των Ηλυσίων στις ίδιες ερωτήσεις, αντίστοιχα με ποσοστά 35% και 36%.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr ΕΘΝΟΣ,16/3/09

Επισκεπτες