ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

12 Μαρ 2009

Καζάνι που βράζει ο Συνασπισμός




Να κλείσουν τις πληγές στο εσωτερικό του ΣΥΝ, ώστε το κόμμα συντεταγμένα να κατέλθει στη μάχη των ευρωεκλογών, χωρίς τριβές και εντάσεις, επιχείρησαν χθες στην άτυπη συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέκος Αλαβάνος με τον επικεφαλής της ανανεωτικής πτέρυγας Φώτη Κουβέλη.

Οι αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν τόσο για την εφαρμογή του καταστατικού που προβλέπει δύο θητείες για τους βουλευτές όσο και για το εάν υπάρχει σχέδιο εξοβελισμού της ανανεωτικής πτέρυγας φαίνεται ότι προς το παρόν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της έντασης στο εσωτερικό του κόμματος, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας στο κόμμα.

Παρ όλα αυτά, και λίγη ώρα μετά τη συνάντηση των τριών ηγετικών στελεχών του κόμματος, η ατμόσφαιρα στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μύριζε... μπαρούτι. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ξεκαθάρισε πως «το καταστατικό ισχύει και όλα τα ζητήματα που εγείρονται για τις δύο θητείες των βουλευτών θα κριθούν στην ώρα τους».

Καμία αλλαγή
Ταυτόχρονα διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής αποφάσεων του Διαρκούς Συνεδρίου σε ό,τι αφορά την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ - δηλαδή την πρώτη και την τρίτη θέση να καταλάβουν στελέχη του κόμματος.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση τα μέλη της ανανεωτικής πτέρυγας διατύπωσαν τη διαφωνία τους, θεωρώντας ότι θα πρέπει ο κ. Χουντής και ο κ. Παπαδημούλης να είναι στην πρώτη και τη δεύτερη θέση της ευρωλίστας, χωρίς ωστόσο να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να πέσουν οι τόνοι απ όλους», διαφορετικά -όπως είπε- θα επανεξετάσει και ο ίδιος τη στάση του. Στο κλίμα των επισημάνσεων του κ. Τσίπρα κινήθηκαν στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος», αν και από τη νεότερη γενιά στελεχών υπήρξε προσπάθεια να ληφθεί απόφαση καταδίκης πανεπιστημιακών - μελών του κόμματος για τη στάση τους στην ΠΟΣΔΕΠ, ενώ ειπώθηκε και ότι πρέπει να καταδικαστεί η στάση της ανανεωτικής πτέρυγας.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το ότι ο Στέφανος Μπαγιώργος -συντονιστής της ανανεωτικής πτέρυγας- επισήμανε πως η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας δεν απηχεί το σύνολο των μελών της -μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «όλες οι δυνάμεις του κόμματος, με σεβασμό στο καταστατικό και στις αποφάσεις του διαρκούς συνεδρίου, θα δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών»-, καθώς όπως είπε εξεδόθη μετά τη λήξη της συνεδρίασης και χωρίς να συζητηθεί.

Σημειώνεται ότι το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Γ. Μπαλάφας -ανήκει στην ανανεωτική πτέρυγα- κράτησε αποστάσεις τόσο από τον εκπρόσωπο Τύπου Ανδρέα Καρίτζη, καθώς όπως είπε ανακίνησε άκαιρα το θέμα της τήρησης του καταστατικού, όσο και από τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη περί εσωκομματικών εκκαθαρίσεων.

«Δεν εγκαταλείπω»
Σε πιο χαμηλούς τόνους ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε χθες άκαιρη την επίκληση μιας διάταξης του καταστατικού, ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το κόμμα και πως ο ΣΥΝ είναι κόμμα πολυφωνίας.

Ακαιρη χαρακτήρισε τη συζήτηση περί τήρησης του καταστατικού και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Χουντής -μιλώντας στον Αθήνα 9.84-, επισήμανε ότι σε ανύποπτο χρόνο το κόμμα πήρε αποφάσεις προκειμένου να μην υπάρχουν ισοβιότητες και τέλος πρόσθεσε πως «όταν έρθει η ώρα θα δούμε πώς θα εφαρμοστεί και τι θα πρέπει να κάνουμε».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ , '' ΕΘΝΟΣ΄΄ 12/3/09

Επισκεπτες