ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

22 Μαρ 2009

«Το Σύμφωνο πάνω απ' όλα»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η Σύνοδος Κορυφής των «27» τελείωσε με ένα πυροτέχνημα: Η πολυδιαφημιζόμενη έκτακτη σύσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, στις 7 Μαΐου, στην Πράγα, που θα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στην ανεργία... ακυρώθηκε!..

Τη στιγμή, λοιπόν, που η ανεργία καλπάζει και προβλέπεται ότι πάνω από 6.000.000 Ευρωπαίοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το 2010, οι ηγέτες των «27» αλλάζουν γνώμη και ακυρώνουν μια σύνοδο για την απασχόληση. Τι συνέβη, λοιπόν, στη Σύνοδο Κορυφής;

*Στο προχθεσινό σχέδιο συμπερασμάτων, στο κεφάλαιο για «την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης», υπήρχε αναφορά στη σύνοδο του Μαΐου όπου οι «27» θα εξετάσουν ζητήματα όπως της ευελιξίας στην αγορά εργασίας (η περίφημη flexicurity: εύκολη πρόσληψη αλλά και απόλυση).

*Στη συζήτηση που ακολούθησε, όμως, ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ παρατήρησαν ότι για να γίνει η σύνοδος του Μαΐου θα πρέπει οι αρχηγοί κρατών να έχουν κάτι συγκεκριμένο να ανακοινώσουν: «Μην ξεχνάτε ότι έχουμε εκλογές», είπε αυθόρμητα ο γάλλος πρόεδρος και... πάγωσε την αίθουσα.

*Ο Ζοζέ Μπαρόζο ψέλλισε ότι πρέπει να συνέλθει η σύνοδος ακριβώς για να δείξει στην κοινή γνώμη ότι η Ε.Ε. κινητοποιείται για την ανεργία και μαζί του συμφώνησε αμέσως η τσέχικη προεδρία.

*Τελικά, επικράτησε η άποψη του Σαρκοζί και της Μέρκελ. Και η σύνοδος ακυρώθηκε...

Εχοντας, λοιπόν, ψαλιδίσει οι ίδιοι την αξιοπιστία τους, οι «27» θα πάνε στο Λονδίνο στη συνεδρίαση της G20 στις 2 Απριλίου για να δηλώσουν ότι «έχουν κάνει αρκετά» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ποια; Μα, το μοναδικό πρόγραμμα ανάκαμψης ύψους 400 δισ. ευρώ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω αύξηση των δημοσίων δαπανών, οι Ευρωπαίοι θα απαντήσουν ότι «η Ευρώπη δεν είναι ΗΠΑ». Και θα επαναλάβουν τη «σταθερή προσήλωσή τους σε υγιή δημόσια οικονομικά και στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ακριβώς όπως αναγράφεται και στα συμπεράσματα της εαρινής συνόδου των Βρυξελλών.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 22/03/2009

Επισκεπτες