ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

20 Μαρ 2009

3 εκατ. διαδηλωτές στη Γαλλία



Επί ποδός πολέμου βρίσκονται πάλι συνδικάτα, φοιτητές αλλά και... ιδιωτικοί υπάλληλοι στη Γαλλία, όπου χθες πραγματοποιήθηκε πανεργατική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί την οικονομική κρίση. Πάνω από 3 εκατομμύρια διαδηλωτές - απεργοί (συμμετοχή - ρεκόρ) κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων. Μόλις μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις των φοιτητών με τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατραπεί το Παρίσι σε πεδίο μάχης, με φθορές σε βιτρίνες καταστημάτων, σωρεία από πέτρες και σπασμένα μπουκάλια στους δρόμους, τα συνδικάτα διοργάνωσαν χθες πάνω από 200 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ ανέμεναν ότι οι χθεσινές διαδηλώσεις θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή από αυτήν που σημειώθηκε στις κινητοποιήσεις του περασμένου Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων κατέβηκε στους δρόμους περίπου 2,5 εκατ. κόσμος, η γαλλική κυβέρνηση δεν δείχνει προς το παρόν σημάδια οπισθοχώρησης.
3 εκατ. διαδηλωτές στη Γαλλία

Βασικά αιτήματα των συνδικαλιστών -οι οποίοι αυτήν τη φορά έχουν την υποστήριξη και την κατανόηση του 78% των Γάλλων- είναι η αύξηση στους χαμηλότερους μισθούς, η λήψη μέτρων προστασίας των θέσεων εργασίας, η αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα και το πάγωμα των περικοπών θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Εξίσου «ανησυχητικό» για τη γαλλική κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχει μεγάλος αριθμός ιδιωτικών υπαλλήλων που βλέπουν την ανεργία να τους χτυπάει την πόρτα, καθώς οι απολύσεις αναμένεται να φτάσουν τις 350.000 θέσεις έως τα τέλη του 2009. Χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» το κοινωνικό κλίμα που διαμορφώνεται, Γάλλοι επιχειρηματίες κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση να προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα, καθώς ορισμένοι από αυτούς φοβούνται πως η κατάσταση ενδέχεται να βγει εκτός ελέγχου.

Ακόμα πιο «σκληρός» με την πολιτική του Σαρκοζί εμφανίστηκε ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Μορίς Λεβί, ο οποίος προειδοποίησε για επικείμενο ξέσπασμα ενός νέου «ταξικού πολέμου», την ευθύνη του οποίου, όπως δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θα έχει αποκλειστικά ο Νικολά Σαρκοζί και οι χειρισμοί του.

Τράπεζες
Σύμφωνα με τον Λεβί, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί επιλέγει να «διασώσει» τις τράπεζες, ενώ εξαγριώνει τους εργαζομένους αγνοώντας τους, τη στιγμή που όλοι παρακολουθούν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών να μοιράζουν μπόνους εκατομμυρίων στα στελέχη τους.

Αντιμέτωπος με τη σκληρότερη δοκιμασία από τον καιρό που ανέλαβε την προεδρία της χώρας τον Μάιο του 2007, ο Σαρκοζί επισήμανε χθες πως αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των πολιτών, όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο για να βοηθήσει όσους πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν είναι δυνατές επιπρόσθετες παροχές για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων. Εν τω μεταξύ, η χθεσινή πανεθνική απεργία είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει η γαλλική πρωτεύουσα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις εναέριες και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Αρκετές ήταν οι πτήσεις που ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, τρένα και λεωφορεία καθηλώθηκαν, ενώ σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη το βράδυ σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς περίπου 2.000 φοιτητές που συμμετείχαν σε νυχτερινή πορεία διαμαρτυρίας για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στο Πανεπιστήμιο Τολμπιάκ συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να μετατραπεί το Παρίσι σε πεδίο μάχης και να σημειωθούν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων, ενώ έγιναν και τέσσερις συλλήψεις.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ
Οι «συμμορίες νεαρών» στο στόχαστρο του Σαρκοζί

Η πάταξη των «συμμοριών νεαρών» και της βίας είναι το νέο στοίχημα του Νικολά Σαρκοζί. Μετά την επίθεση κουκουλοφόρων σε σχολείο των προαστίων του Παρισιού την περασμένη εβδομάδα με τραυματίες οκτώ μαθητές και δασκάλους, ο Γάλλος πρόεδρος υπόσχεται να λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον των φαινομένων βίας.

Συνοδευόμενος από κορυφαία στελέχη του υπουργικού συμβουλίου ο Σαρκοζί επισκέφθηκε προχθές το επαγγελματικό λύκειο Ζαν-Μπαπτίζ-Κλεμάν, όπου στις 10 Μαρτίου 20 νεαροί οπλισμένοι με σίδερα και μαχαίρια επιτέθηκαν τραυματίζοντας οκτώ άτομα και προκαλώντας υλικές ζημιές. Η αστυνομία συνέλαβε και ανακρίνει τρία άτομα ηλικίας 15 έως 19 ετών.

«Και μόνο το γεγονός ότι κάποιος ανήκει σε συμμορία θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του και συνέχισε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να αφήσω αυτού του είδους τα φαινόμενα να ριζώσουν».

Την ίδια ημέρα ο Σαρκοζί συναντήθηκε με την υπουργό Εσωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί και της ζήτησε «σχέδιο δράσης εναντίον των οργανωμένων συμμοριών», ενώ από την υπουργό Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί ζήτησε την κατάρτιση νέου νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της «κουλτούρας των συμμοριών». «Εάν αυτά τα κακοποιά στοιχεία θελήσουν να επιτεθούν στη Δημοκρατία, η απάντηση της Δημοκρατίας θα είναι η ισχύς και η δικαιοσύνη», δήλωσε ο Σαρκοζί, ο οποίος έγινε γνωστός για τη σκληρή φρασεολογία που χρησιμοποίησε το 2005, όταν ξέσπασε εξέγερση στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού και άλλων πόλεων.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει είναι η επιβολή ποινών φυλάκισης τριών ετών σε όσους ενέχονται σε ομαδικές πράξεις βίας και η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις «καυτές» περιοχές.

Στη Γαλλία πιστεύεται ότι υπάρχουν γύρω στις 200 νεανικές συμμορίες, το 80% των οποίων εδρεύουν στο Παρίσι.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
xaritatou@pegasus.gr, ΄΄ΕΘΝΟΣ΄΄20/3/09

Επισκεπτες