ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

21 Ιαν 2009

Άρχισε να κυλάει η χιονοστιβάδα των απολύσεων

ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ απολύσεων, που θα ξεπεράσουν ακόμη και τις 100.000

για το 2009, προβλέπει η ΓΣΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης. Καταπέλτης είναι η έκθεση της Κομισιόν για την ανεργία, όπου επισημαίνεται ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας από 8,3% το 2008 στο 9% το 2009.

Τα πρώτα κρούσματα απολύσεων με θύματα εκατοντάδες εργαζόμενους σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές, ο τουρισμός, το εμπόριο και οι τράπεζες, αποτελούν ήδη γεγονός.

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάνονται και από την κατηγορία των συμβασιούχων, οι οποίες μάλιστα δεν καταγράφονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας του ΟΑΕΔ, οι απολύσεις τον τελευταίο μήνα του 2008 ανήλθαν σε 3.500 και ήρθαν να προστεθούν στις 3.000 του Νοεμβρίου. Τον Δεκέμβριο του 2008 καταγράφηκαν επίσης 390 διαθεσιμότητες και άλλες 840 τον Νοέμβριο.

Σε Frigoglass και ΙΝG
Ήδη, με πρόσχημα τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση (που ακόμα δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία) η διοίκηση της Frigoglass ΑΒΕΕ ανακοίνωσε 120 απολύσεις στο εργοστάσιο της Κάτω Αχαγιάς στην Πάτρα (σε σύνολο 210 εργαζομένων). Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, προτού το φαινόμενο των απολύσεων πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, επιβάλλεται η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων αναπτυξιακής πολιτικής και στήριξη της απασχόλησης. Το υπέρογκο πακέτο των 28 δισ. ευρώ υποτίθεται ότι διατίθεται για να σωθεί η ελληνική οικονομία, να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, και όχι για να σωθούν οι τραπεζίτες. Τα προβλήματα της απασχόλησης και της ανεργίας δεν αντιμετωπίζονται με επιλεκτικές επιδοτήσεις ανέργων ή «παρκάρισμα» ανθρώπων στον δημόσιο τομέα, επισημαίνει η ΓΣΕΕ. Εξάλλου, σε δραστική μείωση προσωπικού θα προχωρήσει η διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρείας ΙΝG (σε πρώτη φάση θα απολυθούν περίπου 100 μέχρι τον Ιούνιο). Η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος παρατηρεί ότι, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του ομίλου, είναι σαφές ότι δεν διακυβεύεται η βιωσιμότητα της εταιρείας.

Ηλίας Π. Γεωργάκης , 21/1/09, TA NEA

Επισκεπτες