ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

21 Ιαν 2009

Σοκ και δέος για εισοδήματα, ανεργία


Μια διετία τουλάχιστον στασιμότητας, που θα οδηγήσει σε μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας, προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδομώντας πλήρως τον προϋπολογισμό μόλις έναν μήνα μετά την ψήφισή του.

Oι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κάνει βουτιά μόλις στο 0,2% το 2009 και θα διατηρηθεί στο 0,7% το 2010, ενώ η κυβέρνηση αισιοδοξούσε πριν από έναν μήνα ότι το ΑΕΠ θα έφτανε το 2,7% το 2009. Πρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη την τελευταία δεκαετία όταν η Ελλάδα είχε ρυθμούς ανάπτυξης 3- 5,6% και συγκρίνεται μόνο με την τριετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 1,6% (το 1993). Τα αποτελέσματά της θα είναι η έκρηξη της ανεργίας και μια νέα επιβράδυνση της σύγκλισης των εισοδημάτων με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αμήχανη η κυβέρνηση, επεχείρησε να υποβαθμίσει τις ευθύνες της, υποστηρίζοντας ότι η επιδείνωση είναι αποτέλεσμα όχι της δικής της πολιτικής, αλλά της ύφεσης που πλήττει όλη την Ευρώπη και των πολιτικών του... απώτατου παρελθόντος, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, μάλιστα, υποσχέθηκε ένα πρόγραμμα- κοκτέιλ με
120.000 ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
Η ανεργία προβλέπεται να σκαρφαλώσει από το 8,3% το 2008, στο 9% το 2009 και στο 9,4% το 2010
δημοσιονομική προσαρμογή, ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική, θέλοντας και τις αγορές να καθησυχάσει ότι θα μειώσει το έλλειμμα και στο εκλογικό σώμα να κλείσει το μάτι, ότι θα κάνει παροχές.

Το «ευτύχημα» για την κυβέρνηση είναι ότι ενώ το 2007 η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ευρωζώνης με υπερβολικό έλλειμμα, το 2009 ο αριθμός ανεβαίνει στους 8, λόγω ύφεσης, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης υποχωρεί κατά 1,9%. Έτσι, ο επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια υποσχέθηκε χθες ότι ναι μεν θα κινηθούν οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, αλλά θα εφαρμοσθούν με ελαστικό τρόπο.

Έκρηξη ανεργίας
Η ανεργία προβλέπεται να σκαρφαλώσει από το 8,3% το 2008 στο 9% το 2009 και στο 9,4% το 2010, προσθέτοντας συνολικά 120.000 νέους ανέργους. Η κυβέρνηση έβλεπε- και εξακολουθεί να βλέπει, κατά την ΕΣΥΕ- την ανεργία το 2008 στο 7,5%, όπου την... κατέβασε από το 8% του 2007 (πρόκειται για το γνωστό «θαύμα» της μείωσης της ανεργίας, ενώ υποχωρεί η ανάπτυξη). Στον προϋπολογισμό εκτιμούσε διατήρησή της στα ίδια επίπεδα και το 2009.

Μεγαλώνουν έλλειμμα, χρέος
Επιδείνωση σημειώνεται και στα δημοσιονομικά, με το έλλειμμα να εκτιμάται από την Κομισιόν στο 3,4% του ΑΕΠ το 2008, στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και στο 4,2% του ΑΕΠ το 2010, αν δεν αλλάξει η πολιτική, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά (η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν για έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ το 2008 και 2% του ΑΕΠ το 2009).

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται, τέλος, ότι έχει πάρει και πάλι την ανιούσα και αντί να πέσει στο 93,1% του ΑΕΠ το 2008 και στο 91,4% του ΑΕΠ το 2009, όπως το έβλεπε η κυβέρνηση, θα αυξηθεί από 94% του ΑΕΠ το 2008, στο 96,2% του ΑΕΠ το 2009 και στο 98,4% του ΑΕΠ το 2010. Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, που ήταν στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια, στο περιθώριο του Εcofin, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κινείται σε 3 άξονες:

● Δημοσιονομική προσαρμογή ● Στήριξη με στοχευμένες δράσεις των κοινωνικών ομάδων με τα μεγαλύτερα προβλήματα και ● Στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή της ανάπτυξης.

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το 2003 με την ανάπτυξη στην Ευρώπη στο 0,8%, η Ελλάδα είχε ρυθμό 5,5%, ενώ το 2010 η Ευρώπη θα είναι στο 0,4% και η Ελλάδα στο 0,9%.

Επιπλέον, όπως τόνισε η πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος κ. Λ. Κατσέλη, η δημοσιονομική εκτροπή άρχισε από το 2007, πριν ακόμη εκδηλωθεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Ο υπουργός όταν μιλά για το υψηλό δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, δείχνει να ξεχνά, πρόσθεσε η κ. Κατσέλη, ότι τα τελευταία 5 χρόνια κυβέρνηση είναι η Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση πλέον μοιάζει με τον καπετάνιο που έριξε το σκάφος της ελληνικής οικονομίας στα βράχια και αμέριμνος διατάζει “πρόσω ολοταχώς”», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης.
Μηχανισμός διάσωσης από Βρυξέλλες

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ασπίδα διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατεύσει χώρες, όπως η Ελλάδα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν πρόβλημα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών τους.

Ο επίτροπος κ. Αλμούνια, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων (και επιβεβαιώνοντας πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», στις 22/12/2008), αναφέρθηκε χθες στις εξής τρεις εναλλακτικές λύσεις: ● Έκδοση «κρατικών ευρωομολόγων». Η ιδέα αυτή, είπε, έχει διατυπωθεί και κατά το παρελθόν και αποτελεί διαρκώς αντικείμενο διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της Ε.Ε.

● Έκδοση κοινών χρεογράφων από ομάδα χωρών της Ε.Ε., στην οποία θα συμμετέχουν ισχυρές αλλά και λιγότερο ισχυρές χώρες.

● Παροχή εγγύησης των προβληματικών εθνικών χρεογράφων από κάποιες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Ο ίδιος μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει «ρωγμή» στην Ευρωζώνη, με την αποχώρηση κάποιου κράτους-μέλους, λέγοντας ότι όποιο κράτος κληθεί να πάρει μια τέτοια απόφαση θα εκτιμήσει ότι τα υπέρ της συμμετοχής του στην ευρωζώνη είναι περισσότερα από τα κατά.


Βαθιά ύφεση στην ευρωζώνη

ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ βαθιάς ύφεσης και με την αγορά εργασίας αντιμέτωπη με απώλεια 3,5 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης βρίσκει την ευρωζώνη η συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εισαγωγή του ευρώ. Η Κομισιόν με τη νέα έκθεσή της προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,9% το 2009, με τις προοπτικές να επιδεινώνονται ραγδαία τόσο στο μέτωπο της απασχόλησης όσο και στο πεδίο των ελλειμμάτων. Ενδεικτικό της επιδείνωσης είναι ότι μόλις δύο μήνες νωρίτερα, η Κομισιόν προέβλεπε για το 2009 ασθενική ανάπτυξη 0,1%.

Τώρα, με τις νεώτερες προβλέψεις να τελούν επίσης υπό καθεστώς έντονης αβεβαιότητας, εκτιμά πως το 2009 η ανεργία θα αυξηθεί στο 9,3% του εργατικού δυναμικού (από 7,5% πέρυσι), το έλλειμμα θα υπερδιπλασιαστεί αγγίζοντας το 4% (από 1,7%) και ο πληθωρισμός θα καθηλωθεί στο 1% (από 3,3% πέρυσι).

Βελτίωση στο μέτωπο της ανάπτυξης αναμένεται το 2010, οπότε εκτιμάται ότι σε συνθήκες ύφεσης θα παραμείνουν μόνο η Πορτογαλία και η Ισπανία και συνολικά η ευρωζώνη θα καταγράψει επέκταση 0,4%. Αντίθετα, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές στην ανεργία, η οποία προβλέπεται να κάνει νέο άλμα στο 10,2% του εργατικού δυναμικού το 2010.
Υποβάθμισαν και την Ισπανία

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες η Standard and Ρoor΄s, εξαιτίας της ύφεσης που αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη ελλειμμάτων. Η μείωση της βαθμολογίας, από ΑΑΑ σε ΑΑ+, συνέβαλε στην αύξηση των διαφορών αποδόσεων ισπανικών και γερμανικών ομολόγων στο 1,16% από 0,18% έναν χρόνο νωρίτερα, γεγονός που μεταφράζεται σε ακριβότερο δανεισμό και για το ισπανικό δημόσιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η μόνη χώρα που θα διατηρήσει τη βαθμολογία ΑΑΑ είναι η Γερμανία. Η S&Ρ υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, προειδοποίησε με υποβάθμιση την Πορτογαλία και μετέβαλε σε αρνητική από σταθερή την εκτίμηση (outlook) για την Ιρλανδία.

Ειρήνη Χρυσολωρά , 21/1/09, ''TA NEA''

Επισκεπτες