Αυξάνεται σήμερα στο 4,25% το επιτόκιο του ευρώ ● Τρισέ: Κίνδυνος για έκρηξη πληθωρισμού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
Η μέγγενη των υψηλών επιτοκίων σφίγγει ακόμη περισσότερο από σήμερα για εκατομμύρια δανειολήπτες, που έχουν χρέη σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- όπως όλα δείχνουν- θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ κατά 0,25 της μονάδας, στο 4,25% από 4%.
Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δραματική δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι υπάρχει κίνδυνος «έκρηξης πληθωρισμού», αν οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν δράσουν αποφασιστικά.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Τρισέ προετοιμάζει το έδαφος για τη σημερινή αύξηση, την ένατη συνεχόμενη από το τέλος του 2005. Μάλιστα, αρκετοί είναι οι αναλυτές εκείνοι που εκτιμούν ότι ο κύκλος του ακριβού χρήματος δεν κλείνει εδώ, αλλά ότι το βασικό κόστος δανεισμού σε ευρώ θα φτάσει τουλάχιστον το 4,5% μέχρι το τέλος του έτους.
Συν 800 ευρώ τον χρόνο
Η νέα αύξηση θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στους δανειολήπτες που πληρώνουν τον μισό τους μισθό για χρέη προς τις τράπεζες. Μόνο το τελευταίο δωδεκάμηνο, για ένα μέσο, 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ το επιπλέον κόστος ξεπερνά τα 800 ευρώ τον χρόνο.
Η κατακόρυφη αύξηση στο κόστος του χρήματος (το βασικό επιτόκιο του ευρώ βρισκόταν στο 2% στο τέλος του 2005) είναι μόνο ένα από τα πολλαπλά πλήγματα που δέχονται τους τελευταίους μήνες τα νοικοκυριά, εκτινάσσοντας το κόστος ζωής τους.
Καύσιμα- ενέργεια
Η πρωτόγνωρη κούρσα των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι, η αντίστοιχη εκτίναξη της τιμής της βενζίνης (κατά 20%), οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (κατά 20%) αλλά και το τσουνάμι των ανατιμήσεων σε βασικά είδη καθημερινής διατροφής (κατά 9,31%) δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με κόστος που- μαζί με τα επιτόκια- ξεπερνά τα 1.500 ευρώ τον χρόνο.
Κατά δανειοληπτών
Η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ επηρεάζει το σύνολο των δανειοληπτών και όχι μόνο αυτούς με χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Και αυτό γιατί οι τράπεζες αυξάνουν παράλληλα και τα σταθερά επιτόκια σε καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, «χτυπώντας» τόσο τους νέους δανειολήπτες όσο και εκείνους που θέλουν να κλειδώσουν τη δόση τους. Ήδη από την 1η Ιουλίου η Citibank ανέβασε τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων κατά 0,95%, ενώ σε αντίστοιχες- αν και όχι τόσο επιθετικές κινήσεις- αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κορυφαίοι τραπεζίτες τόνιζαν ότι η μέση αύξηση στα σταθερά επιτόκια θα είναι της τάξεως του 0,5% μέχρι το τέλος του έτους.
Κρίση με μέλλον
Πρωτοφανή κούρσα έχει πραγματοποιήσει και το διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor- από το οποίο εξαρτάται πλέον η συντριπτική πλειονότητα των νέων κυμαινόμενων δανείων. Από το 4,176% πριν από ένα χρόνο, σήμερα το διατραπεζικό επιτόκιο τριμήνου έχει αναρριχηθεί στο 4,956%, ενώ το διατραπεζικό επιτόκιο 12μήνου «φλερτάρει» με το 5,5%, γεγονός που σημαίνει πως οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η κρίση έχει μέλλον.
Άμεση είναι η επίδραση στους δανειολήπτες, που βλέπουν τη μηνιαία δόση τους να εκτινάσσεται κατά δεκάδες ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι για ένα δάνειο 100.000 ευρώ για 15 χρόνια η επιπλέον χρέωση είναι 41,8 ευρώ τον μήνα ή 501 ευρώ τον χρόνο, για δάνειο 150.000 ευρώ για 20 χρόνια το «χαράτσι» ανεβαίνει στα 66,8 ευρώ τον μήνα ή 802 ευρώ τον χρόνο, ενώ για 200.000 ευρώ για 30 χρόνια εκτινάσσετα στα 99 ευρώ τον μήνα ή 1.190
ευρώ τον χρόνο.
Αλμούνια: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού
Η πρωτόγνωρη ακρίβεια που πλήττει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την ευρωζώνη αποτυπώνεται ανάγλυφα στην εκτίναξη και του πληθωρισμού, που για τη χώρα μας αναμένεται να φτάσει το 5%, ενώ για τη ζώνη του Ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του ανήλθε στο 4% τον Ιούνιο. Αυτός ήταν και ο λόγος που έκανε τον κ. Τρισέ να επιλέξει την αύξηση των επιτοκίων ρισκάροντας επιβράδυνση στην ανάπτυξη. Στο πλευρό του κορυφαίου Ευρωπαίου τραπεζίτη στάθηκε και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος δήλωσε χθες ότι πρέπει «να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στον αγώνα κατά του πληθωρισμού», προσθέτοντας παράλληλα ότι ο στασιμοπληθωρισμός αποτελεί κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η αύξηση των επιτοκίων πλήττει όχι μόνο τους δανειολήπτες αλλά το σύνολο της αγοράς, καθώς περιορίζει την κατανάλωση και την οικοδομική δραστηριότητα, δυσχεραίνει τα επιχειρηματικά σχέδια και πλήττει την ανάπτυξη. Ήδη στην Ελλάδα μιλούν για υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης ακόμα και στο 3%, από 4% το 2007.
ΠΗΓΗ: TA NEA, 3/7/08