ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

8 Ιουλ 2008

Το σκάνδαλο κατέβασε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κάτω από 30%

Σοβαρό πλήγμα τόσο στα ποσοστά όσο και στην αξιοπιστία των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν επιφέρει οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Ζίμενς. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά που συγκεντρώνουν είναι κάτω από το 30% και η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δυσπιστεί στις εξαγγελίες ότι θα πατάξουν τη διαφθορά.
Το 56,5% των ερωτηθέντων (στη δημοσκόπηση της MRB για τον «Ελεύθερο Τύπο») δηλώνει ότι οι χρηματοδοτήσεις της Ζίμενς πήγαν «και στα δύο» μεγάλα κόμματα. Αρνητικά αξιολογείται η στάση όλων των πολιτικών αρχηγών στο θέμα αυτό. Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και τις περισσότερες θετικές ο Αλ. Αλαβάνος.

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 29,2%, το ΠΑΣΟΚ 25,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14%, το ΚΚΕ 7,7% και ο ΛΑΟΣ 4,3%. Η διαφορά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ διευρύνεται λίγο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Ο κ. Καραμανλής προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 35,4% έναντι 20,9% του κ. Παπανδρέου.

* Σε άλλη έρευνα (της «Public Issue» για την «Καθημερινή»), τα δύο κόμματα εξουσίας θεωρούνται άτολμα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Στο ερώτημα αν είναι αποφασισμένα να την πολεμήσουν, το 62% απαντάει «όχι» για τη Ν.Δ. και το 63% για το ΠΑΣΟΚ. Το 68% τάσσεται κατά της χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες και επιχειρήσεις. «Ναι» λέει το 24%.

* Δημοσκόπηση της «Alco» για το «Πρώτο Θέμα» δείχνει ότι το 48,8% των ερωτηθέντων θέλει να παραιτηθεί ο κ. Λιάπης για την υπόθεση της «Ζίμενς». Αντίθετη γνώμη έχει το 42,1%.

* Δημοσκόπηση της «Alco» για το περιοδικό «Φαντομάς» δείχνει ότι το 50,8% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης και το 60,7% από το ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της προεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται το 54,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και κατά το 35,6%.Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διχάζονται: 43,9% κατά και 43% υπέρ. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι και από τα δύο κόμματα τάσσονται όμως υπέρ της μετεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/07/2008

Επισκεπτες