ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

8 Ιουλ 2008

Αποτελειώνουν 250.000 αγρότες

Του ΜΙΧ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ


Μέσα στο 2008, περίπου 250.000 Ελληνες αγρότες θα πάψουν να εισπράττουν κοινοτικές επιδοτήσεις και συνεπώς θα σταματήσουν κάθε αγροτική δραστηριότητα. Η Ελλάδα, πλέον, θα έχει μονοψήφιο αριθμό στην εκατοστιαία σύνθεση του ενεργού αγροτικού δυναμικού και το «λεγόμενο» ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών θα έχει ολοκληρωθεί.


Οπως είναι γνωστό, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το 2006 έχουν εγκαταλείψει τη γεωργία γύρω στους 150.000 καλλιεργητές και η χώρα μας έχει σχεδόν πάψει να παράγει μια σειρά από προϊόντα, όπως καπνά, βιομηχανική ντομάτα (πρόσφατα έκλεισε στην Ξάνθη η συνεταιριστική ΣΕΒΑΘ ελλείψει πρώτης ύλης), ζαχαρότευτλα, ενώ μεγάλη μείωση παρατηρείται στο λάδι και το βαμβάκι.

Τώρα έρχεται από την Ε.Ε. η χαριστική βολή, καθώς στο πλαίσιο του κανονισμού για τον λεγόμενο έλεγχο υγείας (Health Check) προτείνει να κοπούν οι επιδοτήσεις σ' όσους αγρότες έχουν λιγότερα από 10 στρέμματα αγροτική εκμετάλλευση ή σε όσους παίρνουν λιγότερα από 250 ευρώ τον χρόνο κοινοτική επιδότηση. Ενα από τα δύο αυτά κριτήρια θα εφαρμοστεί ανάλογα με απόφαση που θα πάρει το κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Ελέγχου και Πληρωμής Επιδοτήσεων) στην περίπτωση των 250 ευρώ επιδότηση ανήκουν σήμερα 209.093 αγρότες. Στη δεύτερη περίπτωση των 10 στρεμμάτων ανήκουν 277.489 αγρότες.


Πόσα θα χαθούν

Αν η χώρα μας εφαρμόσει το κριτήριο της επιδότησης, θα χάσει από το ποσόν των επιδοτήσεων που εισπράττει κάθε χρόνο 28,48 εκατ. ευρώ. Αν επιλέξει για εφαρμογή το δεύτερο κριτήριο της έκτασης (κάτω των 10 στρεμμ.), θα χάσει σε ετήσια βάση 123,8 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη διαφοροποίηση που υπάρχει στα χρηματικά ποσά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το κριτήριο των 250 ευρώ. Αυτό άλλωστε προτείνει και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν προϊόντα που είναι ήδη ενταγμένα στην ενιαία ενίσχυση της νέας ΚΑΠ.

Φέτος στη νέα ΚΑΠ εισέρχονται τα φρουτολαχανικά και από του χρόνου τ' αμπέλια. Στους δύο αυτούς τομείς συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός αγροτών που εμπίπτουν στα κριτήρια των περικοπών. Ετσι, αναμένεται από το 2010 να πάψουν να παίρνουν κοινοτικές επιδοτήσεις άλλοι 100.000 περίπου αγρότες με πορτοκάλια, πατάτες, αχλάδια, σταφίδες, αμπέλια κ.λπ.

Με την τωρινή πρόταση της Ε.Ε. μένουν εκτός επιδοτήσεων το 25% των Ελλήνων αγροτών σήμερα.

Εκτιμάται ότι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι λιγότεροι από 300.000 άτομα. Δηλαδή, το 5-7% του ενεργού πληθυσμού θα ασχολείται με τη γεωργία.

Το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, θα είναι η απορρόφηση όσων εγκαταλείπουν τη γεωργία. Στην περιφέρεια (επαρχία) θα υπάρξει έντονο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δεν φαίνεται ν' απασχολεί τα κέντρα εξουσίας της πρωτεύουσας. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/07/2008

Επισκεπτες