ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

27 Ιουλ 2008

Ιρλανδικό "όχι" σε νέο δημοψήφισμα

Αντίθετα στην προοπτική διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας εμφανίζονται τα 3/4 σχεδόν των ιρλανδών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Κυριακή. Το 71% των Ιρλανδών απορρίπτει την υπόθεση της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος, μέτα τη νίκη του "όχι" με 53% σ' εκείνο της 12ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που πραγματοποιήθηκε για την ευρωσκεπτικιστική δεξαμενή σκέψης Open Europe, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

Μόνον 24% των ερωτηθένων υποστήριξαν τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Μεταξύ των προσώπων που εξέφρασαν γνώμη, 62% είπαν πως θα ψήφιζαν "όχι" σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος και 34% έκλιναν προς το "ναι".

Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν πως το προβάδισμα του "όχι" θα έφτανε τις 24 μονάδες σε περίπτωση που οι ιρλανδοί καλούνταν να ψηφίσουν και πάλι, διαβεβαίωσε η Open Europe.

Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει επίσης πως 17% των προσώπων που ψήφισαν "ναι" τον Ιούνιο είναι τώρα έτοιμα να πουν "όχι", έναντι ενός 6% αυτών που ψήφισαν "όχι" και είναι τώρα αποφασισμένα να εγκρίνουν τη συνθήκη.

Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι μεταξύ αυτών που απείχαν τον Ιούνιο, 57% λένε πως είναι έτοιμοι να ψηφίσουν "όχι", έναντι μόνον 26% "ναι".

Το 67% συμφωνεί με τη φράση "οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν σέβονται το ιρλανδικό 'όχι'" και 61% διαφωνούν με την ιδέα ότι "αν τα 26 άλλα μέλη της ΕΕ εγκρίνουν τη συνθήκη στα κοινοβούλιά τους, τότε η Ιρλανδία πρέπει να αλλάξει γνώμη και να υποστηρίξει τη συνθήκη".

Το 53% των Ιρλανδών λέει πως είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσει υπέρ του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αν οργανώσει νέο δημοψήφισμα.

"Οι ευρωπαίοι ηγέτες που προσπαθούν να υποχρεώσουν την Ιρλανδία να ψηφίσει και πάλι παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιγνίδι και φαίνεται πως ο Μπράιαν Κόουεν μπορεί να διακυβεύσει το πολιτικό μέλλον του αν ζητήσει μια νέα ψηφοφορία", σχολίασε ο διευθυντής της Open Europe Νιλ Ο'Μπράιεν.

πηγη ΄΄ΕΘΝΟΣ΄΄, 27/7/08

Επισκεπτες