ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

1 Ιουλ 2008

Ψαλιδίζουν τις συντάξεις



Από μείωση έως και 30% στις συντάξεις συνοδεύεται η «μεταφορά» των συνταξιούχων του Ταμείου της Εμπορικής στο ΕΤΕΑΜ. Τουλάχιστον 3.000 οι χαμένοι



Το κρυφό της σχέδιο για τη μείωση των συντάξεων αρχίζει να ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, με τους ασφαλισμένους της Εμπορικής Τράπεζας να αποτελούν τα πρώτα θύματα. Η «μεταφορά» των συνταξιούχων του ταμείου της τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) στο ΕΤΕΑΜ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς συνοδεύεται από αλλαγές στις συντάξεις.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες του συλλόγου υπαλλήλων της Εμπορικής τράπεζας χαμένοι βγαίνουν τουλάχιστον 3.000 συνταξιούχοι του ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ). Ενδεικτικό του παραλογισμού είναι πως όσοι πήραν σύνταξη μέχρι 18 Απριλίου 2006 πάνε στο επικουρικό του ΙΚΑ (δηλαδή το ΕΤΕΑΜ), ενώ όσοι πήραν σύνταξη μετά την ημερομηνία αυτή παίρνουν τον δρόμο για το ΕΤΑΤ!
Δύο είναι οι βασικές αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω στα δικαιώματα των συνταξιούχων της Εμπορικής:


- Οι αυξήσεις θα υπολογίζονται στη λεγόμενη βασική σύνταξη χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οικογενειακά επιδόματα. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό της αύξησης να είναι μειωμένο έως 30% για συνταξιούχο με τρία παιδιά.
- Καταργείται η κατώτερη επικουρική σύνταξη του ΤΕΑΠΕΤΕ και αντικαθίσταται με την κατώτερη επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΜ όπως διαμορφώνεται κάθε φορά (το 2007 ήταν 115,7 ευρώ).


ΠερικοπέςΟι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν πως πρόκειται απλώς για το πρώτο μέρος ενός γενικότερου σχεδίου για την περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων στην Εμπορική τράπεζα Γιώργος Κωνσταντινόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το 2005 όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μίλαγε για αλλαγή του Ασφαλιστικού, εμείς απαντούσαμε πως τα πρώτα θύματα θα ήταν οι συνταξιούχοι. Ξέραμε ότι το κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να μειώσει τις συντάξεις.
Αυτό πλέον γίνεται φανερό και στον τελευταίο συνταξιούχο τραπεζοϋπάλληλο. Είναι η αρχή μιας γενικότερης αλλαγής προς το χειρότερο στα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Το δυστύχημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν τιμά και δεν στηρίζει τους δικούς της νόμους που ψήφισε στη Βουλή. Αλλα δηλαδή ψήφισε και άλλα τώρα θέλει να εφαρμόσει. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα αφήσει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τα σχέδια των τραπεζιτών. Θα αντιδράσει με όσα μέσα έχει στη διάθεσή του, ένδικα και μη».


Το πρόβλημα για τους συνταξιούχους της Εμπορικής προέκυψε όταν με έγγραφο που εστάλη στο ταμείο της τράπεζας επιβάλλεται η προσαρμογή της υφιστάμενης μηχανογραφικής εφαρμογής του ΤΕΑΠΕΤΕ στις διατάξεις του καταστατικού του ΕΤΕΑΜ. Αυτό σύμφωνα με τον σύλλογο των υπαλλήλων επηρεάζει τόσο τον τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων όσο και τα κατώτατα όρια των ήδη χορηγούμενων συντάξεων.
ΕπιδόματαΟυσιαστικά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων με αποτέλεσμα τα επιδόματα να χορηγούνται χωρίς καμία αύξηση (κοινώς να παγώνουν). Δηλαδή η αύξηση θα μπαίνει μόνο στη λεγόμενη «βασική σύνταξη» και επομένως θα είναι σημαντικά μικρότερη.
Η κυβέρνηση επιφυλάσσει μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για όσους πήραν σύνταξη πριν από τις 18 Απριλίου 2006, καθώς καταργείται η κατώτερη επικουρική σύνταξη του ΤΕΑΠΕΤΕ (που κυμαίνεται από 25% έως 35% των συντάξιμων αποδοχών ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση). Συγκεκριμένα από 1η Ιανουαρίου 2007 αντικαθίσταται με την κατώτερη επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΜ όπως διαμορφώνεται κάθε φορά.


Καταλήγοντας ο σύλλογος υπαλλήλων της Εμπορικής υπογραμμίζει πως κλιμάκιο του ΕΤΕΑΜ «έχει εισβάλει πραξικοπηματικά και έχει εγκατασταθεί στο ΤΕΑΠΕΤΕ» και θέτει το ερώτημα «με ποιο δικαίωμα τρίτοι και ξένοι προς το ταμείο παρεμβαίνουν αποκάλυπτα στα προσωπικά δεδομένα ασφαλισμένων και συνταξιούχων που βρίσκονται στο μηχανογραφικό λογισμικό) χωρίς τη γραπτή τουλάχιστον άδεια και συναίνεση των προσώπων αυτών;».
Μπροστά στα νέα δεδομένα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ετοιμάζονται να στείλει εξώδικο στον πρόεδρο του ταμείου, ζητώντας τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου (το οποίο σύμφωνα με τις καταγγελίες έχει να συνεδριάσει δύο χρόνια), ενώ θα κατατεθούν και ασφαλιστικά μέτρα.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗkokkaliari@pegasus.gr , ''ΕΘΝΟΣ΄΄, 1/7/08

Επισκεπτες