ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

3 Ιουλ 2008

Ελληνικό ρεκόρ στην απαισιοδοξία

Η ΖΩΗ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

ΑΓΩΝΙΑ εκφράζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες-και περισσότερο από όλους οι Έλληνες- για την κοινωνική πραγματικότητα που θα επικρατεί σε 20 χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Το ήμισυ σχεδόν των ερωτηθέντων στην Ένωση των 27 πιστεύει ότι η ζωή θα είναι χειρότερη σε 20 χρόνια από σήμερα, με μονάχα τέσσερις στους δέκα να δηλώνουν το αντίθετο. Στην περίπτωση της Ελλάδας, 67% δηλώνουν ότι η ζωή θα είναι χειρότερη-με μόνο τους Δανούς να εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό (68%). Σημειώνεται πως η αισιοδοξία των ερωτηθέντων είναι όλο και μικρότερη όσο κατεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας.
Το 82% των πολιτών της Ένωσης πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα έχει διευρυνθεί στη χώρα του στην επόμενη 20ετία, ενώ θα έχει επιμηκυνθεί ο εργασιακός βίος (80%). Τα ποσοστά αυτά για την Ελλάδα είναι αντιστοίχως 87% και 91%.
Ακόμη, οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι σε μία 20ετία πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να έχουν τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη, σε ποσοστό 84%. Ότι ακόμη κι αν έχουν καλύτερες σπουδές δεν θα υπάρχει καμιά εγγύηση πως θα βρουν μια καλή δουλειά, σε ποσοστό 87%. Ότι οι συνθήκες εργασίας θα είναι χειρότερες, σε ποσοστό 61%.

Από την άλλη μεριά, όσον αφορά τις ακολουθητέες πολιτικές, η πλειονότητα των ερωτηθέντων Ευρωπαίων πολιτών (90%) πιστεύει πως πρέπει να υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και μεγαλύτερη υποστήριξη προς τους ανθρώπους που ασχολούνται με κοινωνικούς σκοπούς. Όμως, μια μειονότητα μόνον είναι διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερους φόρους για τα δύο παραπάνω.
Το 87% των πολιτών της Ένωσης θέλει πολιτικές που να έχουν στόχο τη δραστική μείωση του χάσματος πλουσίωνφτωχών, και το ποσοστό αυτό για την Ελλάδα είναι 97%!


ΠΗΓΗ : TA NEA 3/7/08

Επισκεπτες