ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

17 Ιαν 2010

«Γραμμές», ρεύματα και άλλες ιδεολογίες

Η οικονομία και ο «Καλλικράτης» ανέδειξαν τάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ

Του Βασιλη Νεδου


Την περασμένη Τετάρτη, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού είχε ακούσει τις απόψεις δεκάδων συναδέλφων του, ξεκαθάρισε: «Από 'δω και πέρα, η έκφραση του υπουργείου είμαι εγώ και ο Φίλιππος». Η περίεργη -για «Τσάρο» της οικονομίας- αυτή δήλωση θα μοιάζει παράταιρη προς την ιδιότητα ενός υπουργού με τρεις μήνες θητείας. Εξηγείται, όμως, αν συνδυασθεί με τις πολλαπλές γραμμές οι οποίες εμφανίστηκαν σε ενδοκομματικό και ενδοκυβερνητικό επίπεδο σχετικά με μια σειρά ζητημάτων.

Στην οικονομία οι κυβερνητικές γραμμές είναι δύο. Η μία είναι εκείνη του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξαρχής τασσόταν υπέρ της λήψης γρήγορων και συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα. Με τη γραμμή αυτή εναρμονίστηκαν εξ αρχής υπουργοί όπως οι κ.κ. Αννα Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Λοβέρδος και Π. Μπεγλίτης. Τη δεύτερη γραμμή εκφράζει η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, την οποία ασπάζεται και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρ. Παπουτσής, που υπήρξε και ο κύριος επικριτής των πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας με τις δημόσιες παρεμβάσεις του την αίσθηση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι διχασμένη.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχουν ακόμη περισσότερες απόψεις. Μάλιστα, λόγω του φόβου πολλών να αναγορευθεί ο κ. Παπουτσής σε εκφραστή ενδοκομματικής «τάσης», υφίσταται πλέον και μια μερίδα βουλευτών με επιφυλακτική, προς τον γραμματέα της Κ.Ο., στάση. Ηδη την προηγούμενη Πέμπτη, σειρά βουλευτών, στον σχετικό για τα Οικονομικά ΚΤΕ, αμφισβήτησαν το δικαίωμα του κ. Παπουτσή να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του κοινοβουλευτικού ΠΑΣΟΚ.

Πέρα από αυτά τα δύο ρεύματα υπάρχει και μια τρίτη, περισσότερο ιδεολογική γραμμή, η οποία έχει μάλιστα διαμορφωθεί από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της κυβέρνησης. Τη γραμμή αυτή σχηματίζουν βουλευτές, με διαφορετικές πολιτικές καταβολές. Βουλευτές όπως οι κ.κ. Βάσω Παπανδρέου, Γιώργος Φλωρίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Νάσος Αλευράς, Κώστας Σπηλιόπουλος κ.ά. τάσσονται υπέρ μιας ταχείας στροφής της κυβέρνησης, από τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας, σε εκείνα που άμεσα θα έχουν αποτέλεσμα.

Σε επίπεδο κομματικό, έχει εξασφαλιστεί ένα είδος προσωρινής ειρήνης για τα ζητήματα κεντρικής πολιτικής και μόνον, κυρίως λόγω των προσπαθειών του κ. Ν. Αθανασάκη, αλλά και της παρουσίας του ίδιου του πρωθυπουργού στην Ιπποκράτους. Σε επιμέρους ζητήματα, πάντως, όπως το αγροτικό, αρκετοί συνδικαλιστές με προεξάρχοντες εκείνους της βόρειας Φθιώτιδας, δεν πείσθηκαν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες και έκλεισαν την Παρασκευή την εθνική οδό.

Οσον αφορά τη νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση, τον «Καλλικράτη», υφίστανται πλέον δύο σαφείς γραμμές. Οσοι παρατάσσονται πίσω από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση και την κομματική γραμμή. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται υπουργοί -ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Θεόδωρος Πάγκαλος έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις-, βουλευτές, ακόμη και στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, πρόσωπο που χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, καταγράφεται ως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση διαφοροποίησης στο ζήτημα του «Καλλικράτη» και δη στις υπερεξουσίες του περιφερειάρχη. Εκτός αυτού, βέβαια, στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης Κυριακής, οι κ. Ευ Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης και Α. Λοβέρδος φάνηκαν προβληματισμένοι σχετικά με το μοντέλο αυτοδιοίκησης που καθιερώνει ο «Καλλικράτης».

Πειθαρχία


Σε επίπεδο δημάρχων και νομαρχών, έχει τεθεί ζήτημα αυστηρής ενδοκομματικής πειθαρχίας. «Δεδομένη η απόφαση για τον «Καλλικράτη»», είπε ενώπιον εκατοντάδων αυτοδιοικητικών του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Τρίτη ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θ. Σώκος, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Ο γραμματέας του κόμματος κ. Σ. Ξυνίδης και ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας διαδέχθηκαν τον κ. Σώκο στο βήμα, ενώ ο κ. Ραγκούσης μόλις και μετά βίας ολοκλήρωσε την εισήγησή του. Ο «Καλλικράτης», πάντως, προχωράει και μάλιστα με την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Μια διαφορετική και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα τάση η οποία δημιουργείται στο εσωτερικό του κόμματος είναι ο προσανατολισμός στην αυτοδιοίκηση. Αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας σκέφτονται ότι με δεδομένες τις εξουσίες και τους πόρους που αφήνει στην αυτοδιοίκηση ο «Καλλικράτης», ίσως θα ήταν προτιμότερο γι' αυτούς να προσανατολισθούν στη διεκδίκηση τοπικού αξιώματος. Αν μάλιστα συνδυασθεί ο «Καλλικράτης» και με το διαφαινόμενο εκλογικό σύστημα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων θα επιλέγεται από λίστα, είναι προτιμότερο να είναι κάποιος δήμαρχος παρά βουλευτής.

Το επόμενο μέτωπο στο οποίο υπάρχουν δύο γραμμές και αναμένεται να ανοίξει τους επόμενους μήνες είναι ο εκλογικός νόμος. Ο πρωθυπουργός πρώτος και κατόπιν ο υπουργός Εσωτερικών έχουν αναγάγει σε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οπως ήταν φυσικό, η εικόνα αυτή της πολυγλωσσίας και της διχογνωμίας πάνω σε βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός την Τετάρτη, στη συνέντευξη για τις 100 ημέρες στην εξουσία, έκανε μεν δεκτές τις διαφωνίες ως τμήμα του «ζωντανού» διαλόγου στο εσωτερικό του κόμματος, έθεσε μεν ένα περιοριστικό όριο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επισκεπτες