ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

22 Ιαν 2010

Καταιγίδα πιέσεων για άγρια λιτότητα


Νέο μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων και απειλών από τις αγορές για την οικονομία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010


Μέτρα ενισχυμένης λιτότητας υποδεικνύουν με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τεχνοκράτες, αλλά και αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που κλιμακώθηκαν χθες, στο φόντο ενός νέου ρεκόρ των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.


Συγκεκριμένα, η διαφορά των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας με αυτά της Γερμανίας (spread) σκαρφάλωσε χθες στο 2,85% έναντι 2,81% προχθές και ενώ στο μεταξύ είχε κάποια στιγμή φθάσει στο 3,11%. Την ίδια ώρα, στην Ιρλανδία με το αντίστοιχο μέγεθος δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει σκληρά μέτρα, το spread ήταν 1,68%. Το Χρηματιστήριο υποχώρησε περαιτέρω κατά 0,8%.

Αίσθηση προκάλεσε χθεσινή ανοιχτή επιστολή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία προειδοποιεί ότι αν δεν αντιστραφούν οι δυσμενείς εξελίξεις, η οικονομική κρίση κινδυνεύει να μετατραπεί σε κοινωνική και κρίση αξιών. Το Ινστιτούτο καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα «τώρα και όχι αργότερα» που να αφορούν όχι μόνο τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Η κυβέρνηση, σημειώνεται, πρέπει να εκμεταλλευθεί τα περιθώρια ευκαιρίας που της παρέχει ο ελληνικός λαός, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άξελ Βέμπερ μίλησε για πρόβλημα αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας και κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει. Σχολιάζοντας το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε με νόημα ότι «οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια». Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τόσο τις αγορές όσο και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για τη θέλησή της και την ετοιμότητά της να ακολουθήσει το σκληρό αυτό μονοπάτι της προσαρμογής».

Δάνειο της Ε.Ε.
Η πληροφορία ότι αξιωματούχοι της Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης δανείου στην Ελλάδα με όρους ΔΝΤ, την οποία δημοσίευσε η εβδομαδιαία εφημερίδα «Εuropean Voice» επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε αναταραχή, καθώς υπονοεί ότι η Ελλάδα κάποια στιγμή δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ρωτήθηκε χθες σχετικώς, τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει καμία οικονομική βοήθεια και πως δεν περιμένει διάσωση. Η εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου κ. Χ. Αλμούνια, εξάλλου, περιορίσθηκε να πει ότι δεν είναι ενήμερη για την προετοιμασία ενός πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από αξιόπιστες κοινοτικές πηγές πάντως, η προετοιμασία ενός τέτοιου πακέτου απασχολεί πράγματι την Ευρωπαϊκή Ένωση σε υψηλό επίπεδο, αν και οι ίδιες πηγές αποφεύγουν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες γύρω από αυτό.

Εξάλλου ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Κ. Φαρνό, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της πρεσβείας, τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και συλλογικής στάσης ως απάντηση στην κρίση. «Πρέπει», είπε, «να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο περισσότερα πράγματα μαζί».

Σύσκεψη στο Λογιστήριο
Το θέμα των επιτοκίων έχει γίνει θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης καθώς, αν χρειασθεί να δανεισθεί με τόσο υψηλό κόστος, θα τιναχθεί στον αέρα και το ίδιο το Πρόγραμμα Σταθερότητας. «Θα κόβουμε από τους μισθούς για να πληρώνουμε τα επιτόκια», σχολίαζε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης συγκάλεσε χθες σύσκεψη στο Λογιστήριο, με συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκη και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εurobank κ. Ν. Καραμούζη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο τραπεζικά στελέχη διεμήνυσαν τις ανησυχίες τους για τον τρόπο με τον οποίο περνούν στις αγορές πληροφορίες, όπως η σκέψη της κυβέρνησης να καταφύγει σε ιδιωτική τοποθέτηση για την εξασφάλιση ενός μέρους του δανεισμού. Κατόπιν αυτού προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για σύναψη κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 3-5 δισ. ευρώ το προσεχές δεκαπενθήμερο. Θα ακολουθήσει η πώληση ομολόγων τουλάχιστον 1,5-2 δισ. ευρώ στην Ασία και τις ΗΠΑ, όπως είπε χθες ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Σπ. Παπανικολάου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ

στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τραπεζίτες για κοινοπρακτικό δάνειο- μαξιλάρι στην κρίση


Και σενάρια χρεοκοπίας

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ κυκλοφορούν και πάλι σενάρια, ακόμη και αδυναμίας δανεισμού. Σε μια τέτοια πιθανότητα αναφέρθηκε χθες η κ. Μ. Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και νυν στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας διαχείρισης διαθεσίμων στην Ελβετία.

Είπε συγκεκριμένα ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο, που η χώρα θα κληθεί να καλύψει το 50% των συνολικών δανειακών αναγκών του έτους, δηλαδή να δανεισθεί περίπου 27 δισ. ευρώ, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να βρεθούν δανεικά.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι τον Ιούνιο λήγουν δάνεια 28 δισ. ευρώ που έχουν πάρει τράπεζες από την ΕΚΤ και πρέπει να επιστραφούν.


Μέτρα τώρα, για να βγούμε από την ομηρεία των αγορών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης


ΜΕΤΡΑ «ΤΩΡΑ και όχι αργότερα», που «θα συμβάλουν στον τερματισμό της ιδιόρρυθμης ομηρείας της ελληνικής οικονομίας από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τις διεθνείς αγορές και τους εταίρους της στην ευρωζώνη», ζητά το ΙΟΒΕ με ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό. Το ΙΟΒΕ ζητά ουσιαστικά μείωση αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και συρρίκνωση των αμοιβών του δημόσιου τομέα, περιορισμό των δαπανών για συντάξεις, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και άνοιγμα των αγορών παράλληλα με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

«Αν δεν ληφθούν άμεσα, δραστικά μέτρα»επισημαίνει το ΙΟΒΕ- «αν δεν αντιστραφούν οι δυσμενείς εξελίξεις, στις οποίες ελλοχεύουν κίνδυνοι αποσταθεροποίησης όχι μόνο του οικονομικού, χρηματοπιστωτικού, αλλά και του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος, τότε η οικονομική κρίση κινδυνεύει να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση και κρίση αξιών», τονίζεται χαρακτηριστικά. Για τη διαχείριση της κρίσης το ΙΟΒΕ αναφέρει: «Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τα περιθώρια ευκαιρίας που της παρέχει ο ελληνικός λαός, ο οποίος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι έτοιμος να δεχθεί θυσίες και επιδεικνύει διάθεση ανοχής». Όπως ωστόσο τονίζεται πιο κάτω: «Στη διαχείριση της κρίσης, όπως και στην αντιμετώπιση κάθε μεγάλου προβλήματος, αποφασιστικός παράγων είναι ο ρόλος της ηγεσίας. Αμφιταλαντεύσεις και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, ακόμη κι αν αυτές οφείλονται σε διαδικασίες διαβούλευσης και επιθυμίας συγκερασμού πολλών απόψεων, διαδικασίες που είναι επιθυμητές και θεμιτές σε περιόδους ομαλότητας, μπορεί, κάτω από τις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, να έχουν υπέρμετρο και μη αναστρέψιμο κόστος».

Τι μέτρα εισηγείται
Όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το ταχύτερο δυνατόν στην ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για δύο παράλληλες προσαρμογές που πρέπει να συμβούν, τη δημοσιονομική και αυτήν που αφορά στην ανταγωνιστικότητα. «Ενδεχόμενη αποτυχία στους δύο αυτούς τομείς θα οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση και μεγάλη ανεργία», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει, κατά το ΙΟΒΕ, να στηριχτεί σε αντιστροφή τριών τάσεων: «Η πρώτη είναι η διόγκωση του αριθμού του προσωπικού και των αμοιβών στον δημόσιο τομέα, η δεύτερη είναι η υπέρμετρη αύξηση των δαπανών για συντάξεις και η τρίτη η υπέρμετρη αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισοφοροδιαφυγής που υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή». Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, μπορεί να αρχίσει και να έχει άμεσα αποτελέσματα: «Με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το άνοιγμα αγορών που ακόμη παραμένουν κλειστές, τη διευκόλυνση εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με την κατάργηση πλείστων όσων αδειών και διατυπώσεων που δεν συνάδουν με την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».


Θύελλα για τα επιδόματα

ΘΥΕΛΛΑ αντιδράσεων στο Δημόσιο από τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των συνολικών μηνιαίων αποδοχών τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στις Εφορίες κ. Γ. Γρίβας δήλωσε χθες ότι «αποδεχόμαστε πάγωμα αποδοχών, αλλά όχι και μείωση μισθών», υπονοώντας ουσιαστικά ότι η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Κάτι τέτοιο πάντως θα επιδράσει αρνητικά στην προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων και στη μείωση του ελλείμματος που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος προαναγγέλλει και αυτός κινητοποιήσεις για τη μείωση των επιδομάτων στο Δημόσιο.


Πέφτει το ευρώ λόγω Ελλάδας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κανελλόπουλος

ΝΕΑ, ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ για την Ελλάδα, δημοσιεύματα φιλοξένησε και χθες ο Τύπος σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αφιέρωσε στην Ελλάδα το πρώτο της θέμα αποδίδοντας στη χώρα μας ευθύνες ακόμη και για την πτώση του ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Το ενιαίο νόμισμα κατρακύλησε χθες στα 1,40 δολάρια, από 1,45 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, ενώ ανησυχία επικράτησε για μια ακόμη συνεδρίαση στο Χ.Α. που έφτασε να υποχωρεί κατά 3,5% και τελικά έκλεισε με απώλειες 0,81% δοκιμάζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 μονάδων (2.013,9 μονάδες).

Πρωτοσέλιδο έγινε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο χθεσινό φύλλο της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ»: «Οι πιστωτικές ανησυχίες για την Ελλάδα, για μια ακόμη φορά επέδρασαν στην πορεία του ευρώ που υποχώρησε κάτω από τα 1,42 δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα στο βασικό της θέμα χθες με τίτλο «Φόβοι χρηματοδότησης πλήττουν τα ελληνικά ομόλογα».

Φόβοι για τον δανεισμό
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» κάνει λόγο για νευρικότητα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές και αναφέρει ότι αυξάνονται οι φόβοι για το κατά πόσον η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει την ικανότητα να χρηματοδοτεί τον δανεισμό της. Η αμερικανική εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έλλειμμα του προϋπολογισμού που έχει αυξηθεί στο 12,7% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του 3% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ.

«Το ευρώ φτάνει σε νέα χαμηλά, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα», αναφέρουν σε ξεχωριστό άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

πηγή:''ΤΑ ΝΕΑ΄΄

Επισκεπτες